Az Állami Számvevőszékre látogattak egyházunk vezetői

2019. július 19., péntek

A magyarországi egyházi vezetőkkel hagyományosan, évente megszervezett megbeszélés sorozat 2019. július 18-án a Magyarországi Református Egyház elöljáróinak látogatásával folytatódott az Állami Számvevőszéken. Az elnöki találkozó témái között a közpénzügyi gazdálkodás és ellenőrzés aktuális kérdései, valamint az egyházi fenntartású intézmények számvevőszéki ellenőrzéseinek tapasztalatai álltak. Domokos László hangsúlyozta: a belső kontrollrendszer szabályozása és szabályozás szerinti működtetése kiemelt jelentőségű, mely hozzájárul az etikus vezetés mind szélesebb körű elterjedéséhez.

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerveként tanácsadó tevékenységével is támogatja az ellenőrzött szervezeteket: évi rendszerességgel szakmai találkozót szervez a témacsoportos ellenőrzési tapasztalatok megosztása céljából többek között az önkormányzati érdekszövetségek valamint a magyarországi egyházak vezetőivel is.

A magyarországi egyházak vezetőivel szervezett számvevőszéki megbeszélés sorozat 2019. július 18-án a Magyarországi Református Egyház vezetőinek látogatásával folytatódott. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Dr. Szabó István püspök kíséretében mind a négy hazai református egyházkerület egyházi és világi vezetői valamint a református Zsinati Hivatal vezetője tett látogatást az ÁSZ-nál. Az egyházi elöljárókat Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Dr. Nagy Imre felügyeletei vezető és Dr. Czinder Enikő osztályvezető fogadta. A megbeszélés célja a Református Egyház intézményei számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatainak megosztása, valamint az aktuális közpénzügyi kérdések megvitatása volt.

Köszöntőjében Domokos László, az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: az ÁSZ stratégiai célja, hogy a közpénzek felhasználása elszámoltatható és átlátható legyen. Kiemelte ezzel kapcsolatosan a belső kontrollrendszer szabályozásának és szabályozás szerinti működtetésének jelentőségét, valamint az etikus vezetés mind szélesebb körű elterjesztésének szükségességét. Mint mondta: a csalás megelőzésének rendszerszintű kiépítése minden szervezetnél, így az olyan transzparens szervezeteknél is alapvető fontosságú, mint az egyházak és intézményeik. Domokos László hozzátette: az Állami Számvevőszék honlapján egyházi intézmények számára is elérhető, a gazdálkodó szervezet belső kontrollkörnyezete szabályos kiépítettségének feltérképezését segítő öntesztje. A múlt évben az egyházi öntesztet összesen 203 alkalommal töltötték le a felhasználók, ami évközben, 2018. szeptemberében frissítésre is került – ismertette az elnök.

Dr. Szabó István püspök megerősítette a belső szabályozók preventív szerepét a közpénzek szabályszerű felhasználása érdekében. Hangsúlyozta: a Református Egyház elöljárói kiemelt figyelmet fordítottak a belső szabályzatok, különös tekintettel a gazdálkodási szabályzat megújítására. A püspök áttekintést adott az egyházi-, valamint a nem egyházi tulajdonban lévő, de az egyház által fenntartott épületek eltérő kérdéseiről. Továbbá Dr. Szabó István külön üdvözölte és kiemelten fontosnak tartja az Állami Számvevőszék normatíva felhasználást is érintő ellenőrzéseit az egyházi intézményeknél.

Dr. Nagy Imre felügyeleti vezető ismertette a találkozón a számvevőszék legutóbbi ellenőrzési tapasztalatait, kiemelve, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület a köznevelési és a szociális humánszolgáltatási közfeladat szakmai feladatellátásának és gazdálkodásának kereteit kialakította, valamint biztosította a költségvetési támogatások igénybevételének, felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

A jelenlévő egyházi vezetők továbbá áttekintést adtak az ÁSZ jelentéseinek hasznosulásáról, valamint hogy az ÁSZ javaslatai miként épültek be az intézmények működésébe.

Petrik Judit/www.aszhirportal.hu

forrás: Állami Számvevőszék

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.