Ártok neked, csúffá teszlek

2019. április 26., péntek

Azzal vádolja egy negyven éves román nő Csűry István református püspököt, hogy nemrégiben elvette a szüzességét és teherbe ejtette. Az egyházvezető cáfolja a vádakat, sőt feljelentést tett a rendőrségen zaklatásért, valamint bírósághoz is fordul keresve az igazát. Bosszú, lejáratás, politika vagy csak egy pszichésen beteg nő? Mi állhat az ügy hátterében? – erről kérdeztük a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét, Csűry Istvánt.

– Senkinek nem könnyű, ha támadás éri. Hogy van?

– Tehetetlennek érzem magam a nemtelen támadások miatt, néha már fizikai rosszulléteim is vannak. A jogorvoslat talán segíthet abban, hogy mielőbb bizonyítsam az igazam. A nagyhét előtt már feljelentést tettem a rendőrségen, és csütörtökön ügyvédhez is fordultam. A belső feszültségem valamelyest csökkent, hogy legalább léptem valamit.

– Egy ilyen esetet könnyű behazudni, bizonyítékot találni pedig igen nehéz. Van egy A és egy B állítás, tanúk pedig nincsenek.

– A telefonomon megőriztem a temérdek hívást, húsz nap alatt több ezer hívást és sms-t kaptam. A zaklatóm felváltva zsarol, kedveskedik, vagy éppen halállal fenyeget.

– A zaklatója azt állítja, hogy gyermeket vár. Valóban várandós?

– Nem tudom, de ezt állítja.

– Záros határidőn belül kiderülhet, hogy valóban várandós-e, vajon miért ezzel a sztorival jött elő? Kitalálhatott volna mást is. Ez hamar öngóllá válhat, nem lehet a végtelenségig húzni.

– A végtelenségig nem, de a terhesség vélelme sokáig lehetőséget ad arra, hogy felszínen tartsák az ügyet.

– Hol ismerte meg ezt az asszonyt?

– A Facebookon jelölt be ismerősnek még novemberben, én pedig visszajelöltem. Általában visszajelölöm azokat is, akiket nem ismerek, hiszen lehet egy gyülekezeti tag rokona, vagy valamelyik keresztyén testvérem, aki kapcsolatba akar lépni velem. Senkit nem akartam megbántani azzal, hogy elutasítom, ezentúl azonban óvatosabb leszek. Eleinte még próbáltam ezen az asszonyon segíteni, mert különböző problémákkal fordult hozzám. Egy lelkipásztort naponta keresnek meg gondjaikkal az emberek.

– Találkoztak személyesen is?

– Először csak a Facebookon váltottunk néhány üzenetet. Katolikus lévén szent képeket küldött nekem, aztán megjelent az ökumenikus imahét alkalmain. Ott volt például, amikor prédikáltam a pünkösdi testvéreknél.

– Felismerte?

– Elég feltűnő jelenség, jellegzetes vonásokkal.

– És odament önhöz az igehirdetést követően?

– A Facebookon írt, hogy milyen szép beszédet mondtam, és mennyire tetszett neki az igemagyarázat. Azt írta, hogy én bontottam ki számára, hogy kicsoda Isten. Eladta magát egy értelmes, nyitott nőként, aztán előjött a lelki problémáival, tanácsokat kért, például abban, hogy mit tegyen, mert nem tud imádkozni. Később a lakásproblémájával keresett meg, hogy segítsek neki lakáshoz jutni. Empatikus voltam vele, lelkipásztorként fordultam felé, mint bárki máshoz. Azóta kiderült, hogy több lelkésznek és papnak is meggyűlt már a baja vele és úgy tudom, hogy a környezetében is sokakkal perben és haragban áll.

– Aki vádol, vagy azért teszi, mert igaz, vagy pénzért, röpke hírnévért, feltűnési vágyból, bosszúból, esetleg betegsége miatt. Mit gondol, mi a helyzet ebben az esetben? Megállja valamelyik a helyét?

– Szerintem pszichésen beteg lehet, de azt sem zárom ki, hogy ezt az állapotát kihasználva valakik bujtogatják is. Nem tudom. Április elején azzal kezdett vádolni, hogy gyereket vár tőlem, eljött a gyülekezetbe, sőt a parókiára is, és botrányt rendezett. A nagyhét hétfőjén a feleségem és a gondnokok jelenlétében „cirkuszolt”, ordítozott, és filmbe illő történeteket adott elő. A feleségem mondta neki, hogy menjen orvoshoz. Tessék elgondolni, az a sztorija, hogy elmentem hozzá, és amíg teát főzött nekem a konyhában, addig én meztelere vetkőztem, majd ágyba vittem. Egy román bulvárlapnak azt állította, hogy ő 36 éves, és még szűz volt, amikor velem kapcsolatot létesített. Amikor a rendőrségi feljelentést tettem ellene az is kiderült, hogy még a korát is hazudta az újságnak, mert 40 éves, a hivatalos adatok szerint ugyanis 1979-ben született. Egy román bulvárlapot keresett meg a történetével.

– Mit követel öntől?

– 30 ezer eurót, meg gyerektartást, havi 400 eurót.

– Ne haragudjon, de meg kell kérdeznem, volt szexuális kapcsolata ezzel a nővel?

– Nem volt soha közöttünk szexuális kontaktus.

– Felvetődött, hogy politika is lehet a zaklatások háttérben. Mit gondol?

– Nem tudom, hogy mit gondoljak, hiszen európai parlamenti választások lesznek, a kampány élesbe fordul. Április 1-je után durvult el a zaklatási ügy, onnantól nagyon agresszíven kezdett fenyegetni. Kötekedett, hogy nem tudok rendesen románul, kérdezte, hogy mit keres egy bozgor Románia földjén. Bozgornak csúfolnak minket, romániai magyarokat. Korábban egy referendumban kiálltunk a család és házasság védelme mellett, a meleglobbinak ez nem igazán tetszett.

– Szóval sokaknak szúrhatják a szemét.

– Bármi lehet. A református és a katolikus egyháznak nagy tekintélye van. A család védelméért szóló referendumot pedig Nagyváradon írták alá a legtöbben, minden erdélyi magyar várost megelőzve. Emiatt is kaptam névtelen és névvel ellátott leveleket is. Lehet, hogy tényleg így akarnak lelkileg, testileg meggyengíteni, hátha még a szószékre sem tudok felmenni. A zaklatóm azzal is fenyegetett, „show műsort” csinál, és sarokba szorít. Van egy ilyen román szó, hogy kiszögesítelek, ami azt jelenti, hogy ártok neked, csúffá teszlek.

– Áldozatnak érzi magát?

– Nagyon nyitott ember vagyok, a telefonszámom még a templom ajtajára is ki volt ragasztva mostanáig. Áldozat vagyok olyan szempontból, hogy lelkészként segítek embereken, és ha nem tudom minden bajukat orvosolni, akkor ez visszaüthet. Segítő kezet nyújtottam, amire nemcsak ráütöttek, hanem merényletet követtek el ellenem.

Fekete Zsuzsa, fotó: archívum

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.