Ügynökségként folytatja a Hungary Helps

2019. április 17., szerda

Mivel az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárság egyre több támogató programot működtet, szükségessé vált egy ügynökség létrehozása kifejezetten a programok lebonyolítására és ellenőrzésére, az átláthatóság biztosítására és a hatékonyság mérésére – közölte a programért felelős Azbej Tristan államtitkár kedden a sajtóval.

A 2017-ben indított Hungary Helps program keretében az elmúlt két évben több mint 8 milliárd forint támogatást biztosított a magyar kormány az üldözött keresztények megmaradásának segítésére, 35 ezer ember helyben maradását, illetve hazatérését segítették közvetlenül. Emellett két ösztöndíjprogram, a Stipendium Hungaricum és a kifejezetten keresztény fiatalok számára meghirdetett ösztöndíjprogram keretében is tanulnak válság sújtotta övezetből érkező fiatalok magyarországi egyetemeken.

Az özvegyasszony két fillérje
„A magunk lehetőségeihez mérten azért dolgozunk, hogy a kereszténység ne tűnjön el kétezer éves bölcsőjéből" – nyilatkozta a reformatus.hu-nak korábban Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár a Hungary Helps programról is beszélt a nekünk adott interjúban.

Az államtitkár elmondta: öt közel-keleti és két szub-szaharai országban vannak programjaik, amelyek közül kiemelkedik az észak-iraki Tell-Aszkuf városának újjáépítése. A Ninivei-fennsíkon lévő településről 2014-ben 1300 keresztény család menekült el, és a településen több mint 900 épület sérült vagy semmisült meg. A magyar kormány 580 millió forintos adománya elég volt a káld katolikus egyháznak ahhoz, hogy újjáépítsék a várost, melynek eredményeképpen az 1300 családból 1000 hazatért. 2018 decemberében sikerült együttműködési megállapodást kötniük az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségével (USAID), illetve folyamatosan keresik az európai partnereket is. Terveik szerint a Hungary Helps-ből idővel V4 helps, sőt akár EU helps is lehet majd. „A lengyel-magyar együttműködés már meg is valósult, a két ország közösen támogat egy közel-keleti ortodox árvaházat" – jegyezte meg Azbej Tristan.

Az ügynökséget Márki Gábor fogja vezetni, aki 2010 ás 2012 között a Honvédelmi minisztérium helyettes államtitkára volt, 2013 és 2016 között pedig külgazdasági attaséként dolgozott Magyarország tel-avivi nagykövetségén. Az ügyvezető ismertette az ügynökség három fő feladatát: egyrészt koordinálják a magyar kormány valamennyi humanitárius segítségnyújtását, különös tekintettel a katasztrófák esetén biztosított azonnali segítségnyújtásra; másrészt megvalósítják a kormány üldözött keresztényeket és más vallási közösségeket segítő programjait; harmadrészt pedig részt vesznek a Külgazdasági- és Külügyminisztérium által koordinált nemzetközi fejlesztéspolitikai célkitűzéseinek megvalósításában is.

Magyarország támogatja a szíriai reformátusokat

A húsz emberrel működő ügynökség dolga lesz a kormány döntése értelmében támogatott programokhoz megtalálni a partnereket, jellemzően nem nagy nemzetközi segélyszervezeteket, hanem kis helyi szervezeteket, egyházakat, amelyekkel együtt tudnak működni a támogatás helyszínén. 

Magyarország kormánya egyházunkon keresztül támogatja a szíriai és libanoni református egyházak újjáépítést segítő szolgálatait is, márciusi helyszíni látogatásunk után több projektet is bemutattunk a reformatus.hu-n.

Forrás: MTI, fotó: Szigetváry Zsolt

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.