Magasra nő, mint a libánoni cédrus

2019. március 22., péntek

„Magasra nő, mint a libánoni cédrus" címmel, a Közel-keleti Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MECC), a libanoni egyházak, köztük a Magyarországi Református Egyház partneregyházai és a Taize-i közösség nemzetközi ökumenikus ifjúsági találkozót szervez március 22. és 26. között Bejrútban.

A Libanonban és a Közel-Keleten első alkalommal megrendezésre kerülőtalálkozóra közel 1600 18-35 év közötti fiatal érkezik a világ minden tájáról, több mint 43 országból. Az esemény különlegessége, hogy március 25-én a Libanonban nemzeti ünnepnek számító „Gyümölcsoltó Boldogasszony” ünnepnapján, helyi muszlim közösség fiataljai is csatlakoznak a keresztyén találkozó programjához.

A március 12-én tartott sajtótájékoztatón Monszignyor Toufic Bou Hadir, a helyi szervezőbizottság koordinátora bemutatta az esemény programját majd a szervezésben közreműködő közel-keleti egyházak képviselőiés a MECC főtitkára, Souraya Bechealany asszony beszélt a találkozó céljáról.

A találkozón résztvevő fiatalok számára a közösen eltöltött napok a közel-keleti vendégszeretet megtapasztalása mellett a közös imádság, bibliaolvasás és személyes beszélgetéseken keresztül lehetőséget adnak a hitmélyítésre, de megismerkedhetnek a keleti egyházak hagyományaival, a libanoni keresztyén egyházak közötti aktív ökumenikus kapcsolatokkal és beszámolókat hallhatnak a keresztyén-muszlim együttélés libanoni tapasztalatairól is.

A Libanonba érkező fiatalokat a különböző keresztyén felekezetekhez tartozó családok látják vendégül. A reggeli imaalkalmakra és a délelőtti kiscsoportos beszélgetésekre a helyi egyházközségekben kerül sor, amit a Bejrút belvárosában szervezett délutáni műhelyfoglalkozások, majd pedig a Seaside Arénában tartott esti imaalkalmak követnek.

A Taize-i Közösség libanoni kapcsolatai az 1980-as évek elejére nyúlnak vissza, amikor a közösség alapítója, Roger testvér 1982-ben látogatást tett az akkor még polgárháború sújtotta országban, aki azokban az években indította útjára a „Bizalom zarándokútja a Földön” elnevezésű ifjúsági találkozókat. Néhány éve szorosabbá váltak a közösség és a Közel-keleti Egyházak Ökumenikus Tanácsa közötti kapcsolatok, amelynek egyik gyümölcse a most megszervezett ökumenikus ifjúsági találkozó.

A közel-keleti református egyházakkal épülő partnerkapcsolatok fejlődésének jegyében egy 7 fős ifjúsági delegációval egyházunk is képviselteti magát a nemzetközi ökumenikus találkozón.

Külügyi Iroda

Forrás: mecc.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.