Elhunyt Pap Géza püspök

2018. november 13., kedd

Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület korábbi püspöke november 13-án, kedden hirtelen elhunyt – tájékoztatottt az egyházkerület sajtóirodája. Temetése november 17-én, szombaton 12 órától lesz Kolozsváron, a Farkas utcai református templomból.

Pap Géza 1954-ben született Kolozsváron. Teológiai tanulmányait a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben végezte el 1978-ban.

1979-től Bukarestben teljesített segédlelkészi szolgálatot, 1981-től a Kolozs megyei Magyarkiskapuson szolgált. 1988 decemberétől a Kolozsvár-Felsővárosi Református Egyházközség lelkipásztora volt.

1995–1996-ban a hollandiai Kampenben folytatott tanulmányokat újszövetségi tárgykörben. 2005-ben Kolozsváron szerzett teológiai doktorátust.

2000-2012 között az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökeként szolgált, 2012-től a Romániai Református Egyház Zsinatának ügyvezető elnöke volt.

„Püspöki szolgálata alatt lelkészei és világi tisztségviselői számára a református egyház megteremtette a múlttal való szembenézés, az átvilágítás intézményes kereteit" – tekint vissza hivatali elődjének életére Kató Béla. Az Erdélyi Református Egyházkerület jelenlegi püspöke szerint tudományos munkája is kiemelkedő volt. Geréb Zsolt professzort, Pap Géza doktori disszertációjának vezetőjét idézve az egyházkerület honlapján azt írja, hogy „a Kolozsvár-Felsővárosi Református Egyházközségben úgy ismerték meg, mint aki a szószéken biblikus alapvetéssel tolmácsolja az evangélium időszerű üzenetét".

2012-ben „az erdélyi magyar nemzeti közösség önazonosságának megőrzése, építése érdekében végzett tevékenységéért, tudományos teológiai munkássága elismeréseként" a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozatával tüntették ki, 2013-ban a Debreceni Református Hittudományi Egyetem díszdoktora lett.

Temetése november 17-én, szombaton 12 órától lesz Kolozsváron, a Farkas utcai református templomból. A gyászistentisztelet után Pap Gézát a házsongárdi temetőben helyezik örök nyugalomra. A család a koszorúmegváltás összegét a református kollégiumok javára ajánlja fel.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.