Hálaadás az egységért

2018. október 25., csütörtök

Jövőre lesz tíz éve annak, hogy 2009. május 22-én újra egyesült a Magyar Református Egyház. A Kárpát-medencei reformátusok többek között egynapos fesztivállal tervezik megünnepelni az évfordulót 2019. május 18-án az egység kimondásának egykori helyszínén, Debrecenben. A Magyar Református Egység Napjához kapcsolódó hálaadó ünnep előkészítése a hétvégén kezdődött el.

2009-ben Debrecenben azt mondták ki, hogy a trianoni határok által szétszakított magyar reformátusság újra egy egyháznak tekinti magát, amellyel egy létező lelki közösség erősítette meg az összetartozását. A jövőre esedékes kerek évforduló és az ebből az alkalomból szervezett ünnepi események – a május 17-én tartandó közös zsinat és a másnapra tervezett fesztivál, ahová tíz-tizenötezer embert várnak – arra adnak majd lehetőséget, hogy hálát adjunk ezért az összetartozásért, és közösen keressük annak az útját, hogy az egyház miként tudja betölteni a küldetését.

A pénteken és szombaton tartott berekfürdői találkozón ennek az alapjait fektették le, kitérve arra is, hogy milyen társadalmi, kulturális, közösségi és hitéleti célok mentén kívánják megvalósítani a szervezői munkálatokat. Valamennyi egyházmegye és egyházkerület képviseletében mintegy hatvan küldött érkezett a Kárpát-medencéből a megbeszélésre. A koordinátori teendőkkel megbízott Tóth-Mihala Veronika és Gonda László szakmai vezető irányításával zajló egyeztetésen – ahol a résztvevők be is mutatták az általuk képviselt közösséget – áttekintették a szervezés menetét, meghatározták a legfontosabb feladatokat és a határidőket is.

Az események középpontjában jövőre is az istentisztelet áll majd úrvacsorai közösséggel, valamint előtte és utána Debrecen belvárosában a különböző helyszínekre tervezett, az egész Kárpát-medence reformátusságát reprezentáló kulturális, hitéleti és gyermekprogramok, intézményi bemutatkozások és vásártér. Ehhez várják december elejéig a javaslatokat – fellépőkre, közreműködőkre, témákra – a szervező csapat tagjaitól, akiknek a tervek szerint a helyi közösségek megszólításában és tájékoztatásában lesz még fontos szerepe.

reformatus.hu – fotó: Szirák Sára

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.