Megérkezett az orvoscsoportunk Bangladesbe

2018. július 11., szerda

„A felnőttek tekintetében látszik, hogy mennyi gyötrelmen mentek keresztül és sok a várandós nő. A gyerekek játszanak, jó kedvűek" – így írta le első benyomásait Juhász Márton a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a bangladesi Kutupalong menekülttáborban tett első látogatásukat követően.

Július 9-én indult Bangladesbe a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja, és csaknem 30 órával később, helyi idő szerint kedden este érkeztek meg úticéljukhoz, a mianmari határ közelében található rohinja menekülttábor melletti Cox's Bazar nevű városba. Szerdán a helyi segélyszolgálatokkal egyeztettek arról, hogy miként tudják a táborban élők helyzetét legjobban segíteni.

A csoportot arra kérték, hogy a következő héten két képzést tartsanak a területen dolgozó orvosoknak és nővéreknek, valamint látogassanak el az ellátási helyekre, hogy a folymatokat látva fejlesztési javaslatokat fogalmazhassanak meg. Az első képzésen várhatóan 30 orvos és nővér vesz részt, ekkor főként a fertőzések kezelésére, az égések és egyéb sebek ellátására, valamint az újraélesztés oktatására koncentrálnak majd. A második továbbképzést 15 főnek tartják a tömeges balesetek ellátásának protokolljáról.

„A fejlesztési és oktatási tevékenységnek köszönhetően nagyobb hatása lesz annak, amit a táborban elvégezhetünk, hiszen ennek köszönhetően hosszabb távon, több emberhez jut el a segítségünk" – fogalmazott Sári Ferenc, az orvoscsoport vezetője. Csütörtökön már a terepen lesz minden orvos, végzettségük szerint különböző területeken segítenek majd. A magyar orvosok arról is egyeztetnek, hogy miként tudnák hatékonyabban megvalósítani a helyiek a műtét utáni rehabilitációt, a szülés előtti és utáni gondozást, a családtervezést, a fogászati és szájsebészeti betegségek ellátását.

Az orvoscsoport tagjai arról is beszámoltak, hogy a helyi és nemzetközi szervezetek bevonják a menekülteket az infrastruktúra kialakításába, így hasznos munkát adnak számukra, például betongyűrűt öntenek, segédkeznek a csatornahálózat kialakításában, ülepítő tartályt készítenek. Ezért a munkáért fizetést is kapnak és emellett segítenek a közösségüknek, hasznosan töltik az idejüket.

Az orvoscsoport missziója támogatható a 1358-as adományvonal tárcsázásával (egy hívás 250 forint) vagy online adományozással.

Forrás: jobbadni.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.