A REV megerősíti a migránsok jogait

2018. július 11., szerda

A Református Egyházak Világközössége is aggodalommal figyeli a menekültek és menedékkérők, mindenekelőtt a gyermekek jogainak sérülését.

„Ha jövevény tartózkodik köztetek az országban, ne nyomorgassátok! Olyan legyen a köztetek tartózkodó jövevény, mint a közületek való született izráeli! Szeressétek, mint magatokat, mert ti is jövevények voltatok Egyiptomban. Én, az Úr vagyok a ti Istenetek!” (3Mózes 19,33–34)

A Református Egyházak Világközössége súlyosan aggódik a menekültek és a világszerte, különböző országhatárokon menedékkérők alapvető emberi jogainak megtagadása miatt. Az Amerikai Egyesült Államokban a migrációtól való elrettentéseként a gyermekek családjuktól való elszakítása nemcsak az emberi jogok égbekiáltó megsértése, hanem gyűlöletes is az élő Isten előtt, akit dicsőítünk. Európában, miközben a menekültekről vitatkoznak, a 629 embert, köztük 123 kíséret nélküli kiskorút szállító Aquaris nevű hajót számos kikötőbe nem engedték be, míg végül Spanyolországban köthetett ki. A többi hajón lévők sorsa még mindig bizonytalan.

A kiszolgáltatottak, különösen is a gyermekek védelme kötelességünk hitünk és keresztyén életgyakorlatunk szerint. Jézus Krisztus, Urunk és Megváltónk a gyermekekről beszélve így figyelmeztette tanítványait: „Engedjétek e kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa. (Máté 19,14) valamint „Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakába, és a tenger mélyébe vetik.” (Máté 18,6)

A menekült gyermekek helyzetéről szólva Najla Kassab REV elnök azt mondta:

„A gyermekkori évek kritikus évek, minden a gyermekeket ért megaláztatás és igazságtalanság sebeket okoz életükben. Ha az igazság megvalósulását reméljük társadalmainkban, akkor a gyermekekkel szembeni bánásmódunkkal kell kezdeni. Az igazságtalanságok nemcsak balesetek, amikért bocsánatot kérünk, hanem életünket formáló élmények. A gyermekek fizetik meg az árát annak, amikor szüleik menekültekké válnak, és amikor rosszul bánunk velük még nagyobb árat kell fizetniük.”

A REV elismeri az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amely kimondja, hogy minden embernek joga van a menedékkérelemhez; annál is inkább hisszük, hogy ez a szeretet evangéliumi parancsolatának lényege. A gyermekáldozat utálatos az Élet Istene előtt, aki igazságra és radikális vendégszeretetre hív bennünket.

A REV arra hívja tagegyházait, hogy tegyenek a menekültek és menedékkérők igazságáért, és kérjék a kormányaikat igazságosabb bevándorlási politikák bevezetésére. Támogatjuk azon szervezetek munkáját, akik a menekültek igazságáért dolgoznak, és minden vallási szervezetet az igazsággal való szolidaritásra hívunk. Sürgetjük a gyarmatosító, újkori gyarmatosító és birodalmi szemléletű gyakorlatok megszüntetését, amelyek felelősek a migrációs válságot okozó erőszakos, veszélyes és nem biztonságos körülményekért.

Külügyi iroda

Forrás: wcrc.ch

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.