Családi társasjáték

2018. július 05., csütörtök

Elegendő-e öt nap ahhoz, hogy családi életünket új alapokra helyezzük? Hogyan léphetünk ki megszokásaink béklyóiból és reformálhatjuk meg családunkban betöltött szerepünket? Mit takar a születési sor(s)rend fogalma? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Kevin Leman amerikai pszichológus Péntekre boldog család című könyvében.

„… hogy szerettei miként viszonyulnak Önhöz, az nagyrészt azon áll, hogy Ön miként szól hozzájuk. Pusztán azáltal, hogy változtat a szavain, képes változtatni családi életükön” – indítja útjára az olvasót Kevin Leman könyve első lapjain, szó szerint a mindennapok sűrűjébe. Ugyanis a könyv gerincét alkotó fejezetek egy-egy hétköznap nevét viselik, melyeknek – hasonlóan az élethez – megvan a maguk napirendje.

A hétfő – első lépésként – a megfelelő szavak megtalálásáról szól; amit kedden a bűvös ötösfogat – az idő, a prioritások, az elfoglaltságok, a munka és az anyagiak – összehangolása, a valódi jelenlét és kötődés megalapozása követ. A szerdai nap célkitűzése a gyereknevelés újraértelmezése, a szülő-gyermek kapcsolat felülvizsgálata. Csütörtökre eljutunk a kiegyensúlyozott családi élet alapjához, vagyis a jó házasságig, amelyben férfi-női szerepeink, igényeink és szükségleteink új megvilágítást nyernek, míg az ötödik napon bebizonyosodik, hogy lehetséges-e az elsőre lehetetlennek tűnő küldetés: a péntekre boldog család.

A népszerű rádiós és televíziós személyiség a kötet második részében azokat a hétköznapi példákat, kérdéseket és visszajelzéseket gyűjtötte össze, amelyeket országjáró útjain szülők és nagyszülők intéztek hozzá. Látva a számtalan levelet és tanácsot, majd azok pozitív következményeit, valóban úgy érezhetjük, hogy teljesíthető öt nap alatt életünk legnagyobb személyes missziója: boldog hátországot teremteni szeretteinknek.

Újra megismerni a másikat

Kevin Leman egyik legfontosabb tanácsa, hogy az első lépést a szülők tegyék meg: felülemelkedve a sérelmeiken és az előítéleteiken kapcsolódjanak be gyermekeik mindennapjaiba és álmaiba, hogy egymás szemszögéből láthassák és érthessék meg a világot. Ahhoz azonban, hogy bebocsátást nyerjenek csemetéik sokszor zártnak és érthetetlennek tűnő életébe, a fiataloknak érezniük kell, hogy szüleik őszintén kíváncsiak és nyitottak az örömeikre és a problémáikra, véleményük fontos és valóban számít a felnőtteknek.

Minden ember más és más – amiben fontos szerepet játszik a kötet végén kifejtett születési sorrend – így meg kell tanulnunk, hogy gyermekeink is egyediek – javasolja a szakember. Mint írja, hasonlítgatások helyett ismerjük meg valamennyi családtagunk egyéni adottságait és értékként tekintsünk különbözőségeikre, melyekkel a családi közösség sokszínűségét gazdagítják. A könyv legfontosabb üzenete is az elfogadó, szeretetteljes otthoni légkör megteremtéséről szól: csak a szülők valódi jelenléte biztosíthatja az összetartozás érzését és a stabil, egészséges környezetet, ami az élettel teli, kiegyensúlyozott, ép lelkű felnőtté válás táptalaja. Ehhez 21. századunk legféltettebb kincsét, az időnket kell a gyermekeinkre szánni, méghozzá a minőségi együttlét formájában. A közös programok és tevékenységek fejlesztik a kicsik problémamegoldó készségét, arról nem is beszélve – ahogy a szerző fogalmaz –, hogy a gyerekekre a szülők példája, hozzáállása és tettei gyakorolják a legnagyobb a hatást.

Amikor kitör a cunami

A könyv egyik legszemléletesebb hasonlata tökéletes viharként írja le a kamaszkort, melynek alkotóelemei: a kamasz, a kortársak és a szülők. Az amerikai pszichológus azonban a vihar átvészeléséhez szükséges tanácsokkal is ellátja az olvasót, szem előtt tartva a legfontosabb alapelvet: családként egy csónakban evezünk. Kevin Leman meggyőződése, hogy a szülők feladata türelemmel átsegíteni gyermeküket a kamaszkor hurrikánjain, miközben képességeik és tehetségük felismerésében és kibontakoztatásában támogatják őket. A szerző a kiegyensúlyozott nevelés egyik alappillérének a figyelmes hallgatás képességét tartja, ami mellett a kiszámíthatóság, az elérhetőség, a következetesség és a felelősségvállalás fontosságára is rávilágít.

Kevin Leman nemzetközi hírű pszichológus, rádiós és televíziós személyiség, előadó. A New York Times bestsellerszerzője, több mint harmincöt könyv írója, amelyek közül többek között a Péntekre új gyerek, Péntekre új férj, Péntekre új én, Szexre hangolva és a Születési sor(s)rend a Harmat kiadó gondozásában magyarul is megjelent. Tagja az Amerikai Pszichológiai Társaságnak, az Amerikai Televíziós és Rádiós Előadóművészek Szövetségének, valamint az Adleriánus Pszichológusok Észak-Amerikai Egyesületének. Feleségével, Sande-vel az arizonai Tucson városában él. Öt gyermekük és két unokájuk van.

„Ha otthonunk alapja nincs rendben, bedől az egész” – állítja Kevin Leman a házasságról, a meghitt családi élet legfőbb bázisáról. A boldog házasság négy sikertényezőjének számbavétele után a csütörtöki fejezetben azt is megtudhatjuk, mire vágynak a házastársak, és mivel tehetik gördülékenyebbé a kommunikációjukat. Az utolsó előtt nap legfontosabb mondanivalója, – amit minden párkapcsolatban érdemes szem előtt tartanunk – hogy egy félig kiforrott személyiség és egy másik félig kiforrott személyiség soha nem tesz ki egy egészet. Ennek eléréséhez azonban jó kezdet, ha saját vágyaink helyett a másikat tesszük az első helyre. Kevin Leman könyvében hangsúlyozza: a családi élet egy olyan nagy csapatjáték, amiben mindenkinek megvan a maga szerepe, dolga és kötelessége; olyan különleges erőtér, amiben a csapattagok együtt dolgoznak azon, hogy mindannyian nyerjenek, éppen ezért érint a legkisebb változás is mindenkit.

Hányadik vagy a sorban?

A könyv bónusz fejezete a születési sor(s)rend rejtelmeibe avat be: az ugyanis, hogy hányadik gyermekként érkeztünk meg családunkba, személyiségünket és egész életünket is alapjaiban határozza meg a szakember szerint. Mások az erősségeik és a gyengeségeik az elsőszülötteknek, a középsőknek és a legkisebbeknek is, másként kezelik a különböző élethelyzeteket és a felmerülő problémákat, amit a szülőknek is figyelembe kellene venniük a nevelési módszereikben. Az író külön szól az egykékről, és a születési sorrendet befolyásoló tényezőkről sem feledkezik el. Így már csak egyetlen kérdés maradt: mi a helyzet akkor, amikor különböző vagy éppen azonos születési sorrendű párok kötnek házasságot? Nem maradunk azonban válasz nélkül, az amerikai szerző családi bestselleréből ez is kiderül.

Szoták Orsolya

Istent keresem

2Móz 13

„Az Úr pedig előttük ment...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink