ÉRTékes találkozások Kassán

2018. június 28., csütörtök

Nyitottság, a család ajándéka és határokon átívelő közösség: ebben a szellemben szervezték meg június végén az Északkeleti Református Találkozót. Képekben az idei Kassa-ÉRT.

Öt év után ismét megszervezték a felvidéki Kassa-ÉRT fesztivált, melyen könnyű- és komolyzenei koncertekkel, előadásokkal, gyermekprogramokkal és könyvvásárral várták az érdeklődőket.

A kulturális találkozó fő témája ez alkalommal a család, mint Isten ajándéka volt, de minden korosztály megtalálhatta a számára érdekes programokat.

A rendezvény június 22-én este Sebestyén Márta népdalénekes, Andrejszki Judit barokk-énekes és csembalóművész, illetve ifjabb Szerényi Béla és Szerényi Domokos „Erdőkön, mezőkön” címet viselő koncertjével kezdődött.

„Ezen az estén igazán megérintett a hely szelleme és a közönség szeretete, nagyon hálás vagyok ezekért a kedves emberekért” – fogalmazott fellépése után Andrejszki Judit.

A szombati napon az érdeklődők a lelki és kulturális programok mellett különböző koncertek közül is választhattak.

Mialatt a szülők ellátogattak egy-egy előadásra, a gyermekeknek bábjátékkal készültek, Pollag Écsi Judit pedig Ringató foglalkozást tartott, mely a kisgyermekkori zenei nevelését segíti a Kodály-elvek alapján.

A Liszt- és Kossuth-díjas Berkesi Sándor fia, Berkesi Alex basszusgitáros is fellépett a Kassai Református Egyházközség óvárosi templomában.

A család másik tagja, Berkesi Boglárka a Vocem Laudis zenekar énekeseként adott koncertetet a délután folyamán.

Écsi Gyöngyi népdalénekes-lelkipásztorhoz Zoborvidék és Gömör énekei állnak a legközelebb, de előadásában bemutatta a magyarlakta tájegységek dalait, virágéneit, históriás énekeit és népénekeit is.

Az alkalom záró istentiszteletén a Fiatal Reformátusok Szövetsége (Firesz) Cantate Domino kórusa szolgált. Az 1997-ben alakult kórust 1998 és 2004 között Berkesi Sándor karnagy vezette, jelenleg pedig Süll Kinga várja az énekelni vágyókat.

„Mindannyiunk felelőssége, hogy éljünk a ránk bízott lehetőségekkel, ha pedig szeretetközösségben vagyunk egymással, akkor gyarapodni fogunk” – az idei Kassa-ÉRT Nagy Ákos Róbert gömöri esperes igehirdetésével ért véget.

Felelősek vagyunk egymásÉRT!

Riportunk az idei kassai református találkozóról.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Szarvas László / reformata.sk

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.