Múzeumok Éjszakája Debrecenben

2018. június 23., szombat, Debrecen

Idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket Debrecen, a Múzeumok Éjszakája tavalyi fővárosa. Megnyitja kapuit Városháza, a Déri Múzeum és tagintézményei: a Medgyessy Ferenc Emlékház és a Debreceni Irodalom Háza, a Debreceni Református Kollégium, a Nagytemplom, a Szabó Magda Emlékház, a MODEM, a Delizsánsz Kiállítóterem és a Pásti Utcai Ortodox Zsinagóga is.

PROGRAMOK:

Múzeumok éjszakája a Városházán (Régi Városháza, Piac u. 20.)

Az elmúlt évi városházi kiállítások látványos sikere után ismét kinyílnak a Régi Városháza kapui a múzeumok éjszakáján. A tavalyi meglepetés kiállítás a látogatóknak a cívisváros jó kormányzásának hagyományait, a városháza történetét, valamint a város és mindenkori helyőrségének együttműködésén alapuló katonai hagyományait mutatta be – stílszerűen a MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a város közös szervezésében.

2018-ban ez a hagyomány folytatódik, újra közösen dolgozik a város és a dandár, a téma, amire invitálják a látogatókat: a DEBRECENI HUSZÁROK és a MAGYAR HONVÉDSÉG 170 ÉVE.

Amire a látogatók számíthatnak 17.45 – 18.15 óra között:

Hívogató:a Hajdú-bihari huszár hagyományőrzők lovas huszár kikiáltói a Piac utcán és a Városháza előtt.

Helyőrségi Zenekar játéka(érkezés a Déri Múzeumtól, játékidő 30 perc)

Lovassági induló (Trombita játék)18.00–23.00 óráig, óránként, a Városháza nagytanácsterem ablakából.

Légvédelmi ágyúelsütése

Ünnepélyes zászlófelvonása régi városháza előtt

Polgármesteri és parancsnoki köszöntőa városháza udvarán – Dr. Papp László, Dr. Ruszin Romulusz

Huszár toborzóa városháza udvarán: Hajdú Néptánc Együttes, Huszár Hagyományőrzők lovasai és lovai, Bürkös zenekar. A vállalkozó látogatók jelképesen beléphetnek a huszárság kötelékébe – erről obsitos igazolványt kapnak.

Debreceni huszárok kiállítása Cívis Értéktár Galériában – hiteles dokumentumok, uniformisok, fegyverek és archív fotók  a legvitézebb huszártól, Simonyi óbestertől  Széchényi Istvánon és Békessy Bélán át  Tisza István huszár ezredparancsnokig.

Avatott tárlatvezetés és a debreceni huszárezred történetét summázó kötet bemutatója.

A Magyar Honvédség 170 éve kiállítás gazdag anyaga (történetek, fegyverek, ruházat , katonahősök) az emeleti folyosón.

Látogatás a polgármesteri irodában – tekintse meg, hol dolgozik a város vezetője, fogjon kezet a város első polgárával, Dr. Papp Lászlóval.

Beszélgetés, zene és hűsítők éjfélig a Rózsa Utcafesztivál asztalainál a Városháza szomszédságában. A Városháza udvarán két sátorban kézműves termékeket árusítanak, egy sátorban pedig kézműves foglalkozás lesz gyerekeknek.

Debrecen Önkormányzatának együttműködő partnerei a rendezvény létrehozásában:

MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, MH 5. Bocskai Lövészdandár, Déri Múzeum, Hajdú Néptánc Együttes, MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára, Csokonai Nemzeti Színház, Debreceni Református Kollégium , Nagykönyvtára és Levéltára, Debreceni Huszár Hagyományőrző Egyesület, Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye, Beöthy Mária és Hőbör Zoltán magángyűjtők

A Városháza programjai karszalag nélkül, ingyenesen látogathatók.

Múzeumok Éjszakája a Déri Múzeumban (Déri tér 1.):

Déri tér:

16.00MH 5. Bocskai István Lövészdandár – helyőrségi zenekar

17.00Forgórózsa Néptáncegyüttes, kísér a Bürkös Zenekar

18.00A dél dalai: Perro Negro Zenekar

19.00 Norde Gard – hagyományőrző bemutató

20.00Éva Presszó-koncert

21.00 Szent Iván-éji tűzgyújtás

21.30Lángoló Csigák tűzzsonglőrshow             

22.00Ki viszi át… Szirtes Edina „Mókus” és a Szirtes Quintett koncertje         

Déri Múzeum – Díszterem

16.00–20.00 Múzeumpedagógiai foglalkozások

20.00„Halálos szépségek” – fókuszban a Déri Múzeum fegyvergyűjteménye –Kovács József Dénes történész muzeológus előadása

21.00Egyiptom, a leg-ek kultúrája – Hajdú Zsigmond régész előadása   

22.00Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája – Fodor Éva Irén tárvezető muzeológus előadása                          

Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza (Péterfia u. 28.)

Udvar, színpad:

17.00–20.00 Debreslam – Múzeumok Éjszakája verseny

20.45–22.00Odett-koncert

22.40–23.25 Árnyéknyúl-koncert

23.35–00.20 Ljubljana-koncert

Debreceni Irodalom Háza

16.00–02.00 Múzeumpedagógiai foglalkozások

2–99 éves korig minden gyereknek a „MESÉS (B)IRODALOM” című időszaki kiállításban 

Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás

Rendhagyó tárlatvezetések és kézműves foglalkozás

20.00–21.00 Fodor Éva Irén művészettörténész-muzeológus tárlatvezetése

24.00–01.00 Tamus István grafikusművész tárlatvezetése

19.30–21.00 Kézműves-foglalkozás Puskás Anika keramikussal

Az éjszaka tárlatai a Déri Múzeumban

„A Vikingek előtt…” – Harci áldozat a mocsárból– időszaki kiállítás az aarhusi Moesgaard Múzeum gyűjteményéből (Dánia)

Páratlan kiállítás nyílik ezen a napon a Déri Múzeumban. Az interaktív tárlat olyan élményt kínál, amely hazánkban, de a Kárpát-medencében is szokatlannak ígérkezik.Dániában az  Illerup folyó völgye nem pusztán egy mocsaras folyóvölgy, hanem a vikingeket megelőző időszak, Skandinávia római vaskorának talán leghíresebb régészeti lelőhelye. A késői utókor (az aarhusi Moesgaard Múzeum munkatársai) által készített animációs film jóvoltából a Déri Múzeumba látogatók nemcsak a tárgyi bizonyítékokat láthatják majd, de bepillanthatnak egy hatalmas csata forgatagába, és a skandináv mocsári áldozatok különös világába is. Akiállítás október 14-ig látható a Déri Múzeum Kupolájában. Megtekintését 16 éven felülieknek ajánljuk.

„Császárok az erszényben”, avagy különleges szarmata leletegyüttes Derecske határából

Ugyancsak a Múzeumok Éjszakáján találkozhat a nagyközönség először azokkal a leletekkel, amelyeket Derecske közelében tártak fel a közelmúltban a múzeum régészei.A kiemelkedő történeti és régészeti jelentőségű szarmata síregyüttesben egy felnőtt férfi és egy nő, valamint két gyermek maradványai pihentek. A leletet nemcsak a szarmatáknál nem mindennapos családi temetkezés rítusa teszi rendkívül különlegessé, hanem a sírba helyezett, értékes ezüst pénzérme-együttes is. A restaurált fémleleteket csak ezen az egy napon, június 23-án tekinthetik meg a látogatók.

Látogatható kiállítások még ezen az éjszakán:

Déri Múzeum

A Déri Múzeum állandó kiállításai(köztük: Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája)

„A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől a sivatagig”(Az ember hatása a klímaváltozásra az őskorban: egy eszköz története) – időszaki kiállítás

Piramisok országában– Soó Rezső hagyatéka – időszaki kiállítás

A Múzeumok Éjszakáján, június 23-án, a Déri Múzeum 16 órakor nyit, s hajnali két óráig várja az érdeklődőket.​ A rendezvény után, június 24-én vasárnap, és 25-én hétfőn zárva tart a múzeum. Keddtől, június 26-tól ismét a megszokott nyitvatartási rendben, 10 órától 18 óráig várjuk látogatóinkat.

A Déri Múzeum felújítási munkálatai miatt a Munkácsy Terem június 25-től július 10-ig nem látogatható.

Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza

„MESÉS (B)IRODALOM” – időszaki kiállítás

 TV Maci, Mazsola, Frakk és Mirr-Murr, Pom-Pom, Süsü....Generációk arcára csaltak eddig mosolyt az úgynevezett retro mesék hősei. S hogy hogyan kezdődött el történetük? Többek között erre a kérdésre is választ kaphatnak a „Mesés (B)irodalom” látogatói. A különleges kiállítás december 31-ig  - rendhagyó módon már két éves kortól - várja a gyerekeket.

Álmodó magyarok– Történetek Debrecen irodalmából – állandó kiállítás

 „Önéletrajz, mit lapozni sem kell...”– Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása – állandó kiállítás

MODEM (Baltazár Dezső tér 1.)

Rendhagyó múzeumok éjszakájára számíthatunk idén a MODEM-ben. Szent Iván éjjele előtt néhány nappal Impressziók címmel megnyílik az évtized kiállítása a művészeti központban, ami fokozott biztonsági előírások és műtárgyvédelmi szabályok betartását, mindenekelőtt a látogatók folyamatos, de koordinált irányítását teszi indokolttá. Elkészül ugyanakkor az eseményre a MODEM új bejárata is, megkönnyítve ezzel a be- és kiléptetést, mégis, minden érdeklődő türelmét és megértését kérjük, valamint azt, hogy az impresszionizmus-posztimpresszionizmus legnagyobbjainak (többek között Monet, Cezanne, Matisse, Van Gogh, Courbet, Picasso, Warhol és a többiek) munkáit bemutató kiállítás tárlatvezetéseire előzetesen regisztráljanak ( regisztracio@modemart.hu).

Programok:

16, 18, 21 és 23 óra: 
Impressziók – 2. emelet
Tárlatvezetés az Impressziók. Monet-tól Van Goghig, Matisse-tól Warholig című kiállításon (a létszám korlátozott, ezért ajánlott előzetesen regisztrálni a regisztracio@modemart.hu címen, a pontos időpont feltüntetésével) 16 óra: Süli-Zakar Szabolcs kurátorral, 21 óra: Szkárosi Endrével, 23 óra: Vincze Ottóval.

16 óra: Ringató – belső kert
Családi művészeti nevelési alkalom Horváth Zsuzsi vezetésével. A foglalkozás célja a zenei élménynyújtás, hogy a részt vevő felnőttek és gyerekek egyaránt átéljék a közös játék és éneklés örömét. 

17 óra: Gryllus Vilmos-koncert– belső kert
Gryllus Vilmos Kossuth-díjas magyar zenész, előadóművész, zeneszerző. 1996-tól ismét elsősorban gitárosként muzsikál a Kalákával, részt vesz a felnőtteknek szóló koncerteken, a lemezfelvételeken, a külföldi turnékon szerte a világon, de gyerekelőadásait, melyeknek elsődleges célja a közönséggel való együtt éneklés, továbbra is egyedül tartja.

18.30 óra:Kepes András önálló estje– belső kert
Ajjaj! Mivé lett a világ! „Mi és Ők”. Megérthetjük-e egymást? Civilizációk harca, vagy valami egészen más? Kepes András újságíró, író, egyetemi tanár, televíziós személyiség előadása.

19 óra: Fátyolsáv fények, csurranó színek – földszinti kiállítótér
Az Antal–Lusztig-gyűjtemény hat kiemelkedő alkotójának munkáit bemutató kiállításon ezúttal Nagy T. Katalin kurátor tart tárlatvezetést.

20 óra: Stand up – Janklovics Péter– belső kert
Egy ember, akiben számtalan személyiség találkozik most már a dumaszínpadon is. Színész, humorista, performansz-harcos, kisfilmhős és szerethető antihős, alkalmi jelleggel rádiós műsorvezető. Évtizedes színészi tapasztalattal is lámpalázas előadás előtt.

20.30 óra: Talamba-koncert– Baltazár tér
Az 1999-ben alakult csapat tagjai diákként találkoztak és barátkoztak össze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Az ütőegyüttes elnevezés esetükben egy olyan baráti társaságot és profi zenészekből álló csapatot jelöl, amely tagjainak életcélja a zenei műfajok széles repertoárjának bemutatása, és ezen műfajok „megbékítése” egymással. 

21 óra: Fátyolsáv fények, csurranó színek – földszinti kiállítótér
Antal Péter műgyűjtővel Nagy T. Katalin kurátor beszélget

22.30 óra:PASO-koncert– belső kert
A Pannonia Allstars Ska Orchestra (röviden: PASO) egy 2003-ban alakult budapesti skazenekar. A tradicionális ska és a dancehall, reggae, dub stílusjegyei mellé olykor a magyar népzene és a jazz elemeit is párosítja.

24 óra: Krund ni Ovel – rituális performansz– 2. emelet
A Krund ni Ovel című rituális performansz fiktív szertartás egy konkrét térben, amelynek minden alkotóeleme és hatása párbeszéd során jön létre. Az alkalmi rítus fontos kiindulópontja a klisék és előítéletek értelmezése, tudatos megkérdőjelezése és transzformálása. Vadas Zsófia Tamara és Gryllus Ábris performansza.

Debreceni Református Kollégium Múzeuma (Kálvin tér 16.)

Kiállítások, megnyitók, előadások, koncertek, múzeumpedagógia:

17.00–17.45: JÓNÁS TÖRTÉNETE – a Fabula et Figura Műhely bábelőadása

2. emelet, Kölcsey terem

17.00–24.00: Szilágyi Imre grafikusművész kiállítása

földszint, múzeumpedagógiai terem

17.00–18.30: Karcolj velünk! múzeumpedagógia a Szilágyi Imre kiállításban

földszint, múzeumpedagógiai terem 

17.30–18.30:  Bachtól Gershwinig – a Ritmico ütőegyüttes koncertje

udvar

18.30–19.15:  TEREFERE mesekoncert – a KÍVÁNCSI  KATICA mesezenekar műsora

udvar 

19.30–20.30: ANGYALBÁRÁNYOK – Écsi Gyöngyi bábelőadása

udvar

20.00–20.30: 500 év a könyvkötések tükrében – könyvkötészeti kiállítás a Megnyitja: Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont igazgatója

2. emelet, Nagykönyvtár, külső terem

17.30–20.00: Az oroszlán-menyasszonyok – Készíts saját mesekönyvet! (Ívfűzés, kötés, illusztráció, meseírás, ex libris készítése)

udvar

22.00–22.30: MESÉL A KÖNYVEM… Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikus-, könyvművész kiállítása – bemutatja az alkotó

2. emelet, Nagykönyvtár, belső terem

23.00–23.45: Tárlatvezetést tart az „500 év a könyvkötések tükrében” kiállításban dr. Oláh Róbert, a kiállítás kurátora

2. emelet, Nagykönyvtár, külső terem 

20.30–21.00: „Akiket megigézett Kárpátalja” – a Debreceni Népi Együttes műsora Kísér a Bürkös Zenekar

udvar

21.30–22.00: LÚDAS MATYI – Vranyecz Artúr színművész és az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos diákjainak előadása

udvar

22.00–23.30: Játsszunk bábszínházat! Síkbábok készítése a Lúdas Matyihoz

udvar

17.00–24.00: Fazekas Mihály kamarakiállítás

Iskolatörténeti kiállítás

19.00–19.30: Papok, huszárok, költők debreceni virágai – Papp László, a DE TEK Botanikus kert igazgatójának előadása

Oratórium

20.00–20.30, 21.30–22.00: Tárlatvezetések a Református Gimnázium Szőnyi Pál Ásványgyűjteményében és Nagy Jenő Állatgyűjteményében szaktanárok vezetésével

DRMK Gimnáziuma-gyülekező: a múzeum pénztáránál

20.00–21.30: Fűben-fában orvosság! Illatzsák, gyógynövény puzzle készítése

Udvar 

21.30–24.00: Grafikai mesterségek-linómetszés és más grafikai technikák Tamus István grafikusművésszel

udvar

19.00–24.00: Korongozás Terdik Angéla népi iparművész vezetésével

udvar 

22.15–23.00: Valaki hív! – a NEONHAL zenekar koncertje

udvar

23.15–24.00: Mélykék égbolt – a LED zenekar koncertje

udvar

17.00–24.00: Bor-, sör- és sajtkóstoló: kézműves borok, sörök és sajtok  

udvar

17 órától A szurkolói teremben követhetik a látogatók a futball világbajnokság eseményeit is.

földszint 28-as terem

Szabó Magda Emlékház (Kossuth utca 35.)

ÚJ IDŐPONTBAN: JÚNIUS 21-én 17.00: A DKV Szabó Magda irodalmi villamosa Keczán Mariann irodalomtörténésszel

JÚNIUS 23-án16.45–17.15: Pelikán Óvodaszínpad: fellépnek a Bajcsy-Zsilinszky utcai óvodások

udvari színpad

17.30–19.00: ANIKÁS papírszínház – kézműves-foglalkozás gyerekeknek

Emlékház, színpad

19.30–20.30: A juhász, a paraszt és a halász – a Fabula et Figura Műhely bábelőadása

Udvari színpad 

20.30–21.00: Szabó Magda kedvenc zsoltárai – a Kollégiumi Kántus zenés tárlatvezetése

Emlékház

21.00–22.00: Egy pohár víz az Ókútból – az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatos diákjainak előadása

udvari színpad

Rendhagyó tárlatvezetések

18.00-19:00Emlékidéző: Csikos Sándor színművész tárlatvezetése

Emlékház

22.00–23.00 Szabó Magda különös optikája: dr. Keczán Mariann tárlatvezetése az Emlékház ismeretlen fotói között

Emlékház

18.00–24.00: Filmklub: válogatás Szabó Magda debreceni vonatkozású filmjeiből

Emlékház

17.00–21.00: Kézműves foglalkozásokkal is várja a családokat a Szabó Magda Emlékház! A választék: 1. emlékőr 2. növényjelölő tábla készítése 3. kavicsfestés udvar 

Nagytemplom (Kossuth tér 1.)

Nyitvatartás: 18.30–00.30. A tornyok látogatására 23.30-ig van lehetőség.

19.00 Legyél te is Kossuth Lajos! – Fotózás korhű ruhákban

00.00 Éjféli orgonakoncert – Sárosi Dániel orgonaművész játéka

Egész este: filmvetítés, érmepréselés, kiállítások és a panorámajárda látogatása.

Pásti Utcai Ortodox Zsinagóga (Pásti utca 4.)

A Debreceni Zsidónegyed is megnyitja kapuit a Múzeumok Éjszakája programjaihoz kapcsolódóan „Shabbatolás a Zsidónegyedben címmel”. A Pásti Utcai Ortodox Zsinagóga földszintjén az 1800-as években kiadott Talmudokkal,  imakönyvekkel és Sulchan Aruch könyvritkaságokkal várják az érdeklődőket, akik Torok Sándor képzőművész hagyatékát is megtekinthetik. A zsinagóga karzati részén a zsidó vallás tárgyi kultúrájával, valamint a zsinagóga felújítása során talált ritkaságokkal ismerkedhetnek a vendégek. Utóbbiak között a zsinagóga alatti földbe rejtett „második világháborús német márkákat” és  örökmécsest is láthatnak a látogatók. A tárgyi emlékek mellett debreceni kortárs művészek zsidó képzőművészeti alkotásait is kiállítják.

Az est különlegessége, hogy óránként idegenvezetés lesz ahol a zsidó hitvilág, a kóserság, a mikve érdekességei mellett a látogatók betekintést nyerhetnek a Beth Hamidrás világába is.

A kiállítások szombaton 21.40-től vasárnap 02.00-ig látogathatók  a Pásti utca 4. szám alatt.

Delizsánsz Kiállítóhely (Múzeum u. 3.)

Debrecenben 1980-ban nyílt meg az első kiállítóhely, amellyel teljesült dr. Soó Rezső kétszeres Kossuth-díjas botanikus akadémikus végakarata: az, hogy a városra hagyományozott és a Bélyegmúzeum gondjaira bízott    225 000 darabos filatéliai gyűjteményéből évről évre újabb motívumgyűjteményeket állítsanak ki az érdeklődő debreceniek számára. 1995-ben a Magyar Posta Zrt. Területi Igazgatóságának épületében kialakított Delizsánsz kiállítóterem a debreceni posta- és távközléstörténet jellegzetességeit megörökítő kiállítást fogadta be, a terem közepén berendezett postahivatal körül tárlókon és falitablókon tanulmányozhatók az eredeti tárgyak, dokumentumok. A Soó Rezső emlékszoba kicsi, elkerített világában bélyegek, grafikák és fényképek segítségével közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a tudós, a képzőművész és a filatelista emlékeivel, személyével, örökségével. A bélyegek tárlata a Bélyegmúzeum válogatásában évről évre megújul.

A gyűjtemény 18.00 órától 24.00 óráig tart nyitva, a kiállítóhely munkatársai tárlatvezetéssel várják a látogatókat. A bejárat előterében a Debrecen 1.sz posta rendezvénypostát üzemeltet majd, így különleges postai értékcikkeket vásárolhatnak a vendégek.

Forrás: ttre.hu 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.