Mit hoz a jövő?

2018. május 18., péntek

Mitől keresztyén egy iskola, és mitől lesz az a jövőben? Mit gondol a keresztyénség a mesterséges intelligenciáról és a robotikáról? Értékrendünknek milyen szerepe van az ismeretszerzésben? Erről szólnak majd az idei Keresztény Sziget pódiumbeszélgetései. Emellett számos családi program várja az érdeklődőket május 26-án egész nap a Margit-szigeten.

Arcfestés, kézműveskedés, mászófal és ugrálóvár a gyerekeknek, izgalmas beszélgetések a felnőtteknek, pingpong, foci, kosárlabda és váltófutás az egész családnak – igazi gyereknapi hangulatot ígér a negyedik Keresztény Sziget programja. Május utolsó szombatján ismét megnyitja kapuit az ÉrtékMegőrző Hálózat (ÉrME) és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) fesztiválja.

Lovasnapól fesztivál

A Keresztény Sziget az ÉrMe családi napjából nőtte ki magát – az ezredfordulón tíz keresztyén vállalkozó fogott össze, hogy segítsenek egymásnak a hétköznapokban és a munkájukban is megélni hitüket. A klubból mozgalom, majd országos hálózat lett, és az évenkénti családi lovasnap kapuit is szélesre nyitották hívő és nem hívő érdeklődők előtt. A szervezésbe a KÉSZ is bekapcsolódott, és idén már negyedik alkalommal hirdetik meg közösen az egész napos szabadtéri programot a Margit-szigeten.

„Célunk, hogy hitünket ne csak a templomok falai között éljük meg, mint azt tettük az előző rendszerben, hanem a parkokban, tereken, szigeteken is” – fogalmazta meg az ökumenikus rendezvény vízióját Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke. A helyszín- és a névválasztás azt is szimbolizálja, hogy szeretnének hidakat építeni a különböző generációk között, valamint összekapcsolni az ország különböző régióit. Emellett az is céljuk, hogy segítsék a nem hívők találkozását a keresztyénséggel.

Már hagyományosan számos keresztyén szervezet állítja fel sátrát és mutatkozik be a szigeten, ugyanígy a találkozást segíti az első alkalommal meghirdetett Pedagógus Piknik. Gondolkodásmódok találkoznak, néha ütköznek a program gerincét adó pódiumbeszélgetéseken is – ezek témái 2018-ban az ismeretszerzés jövője és kihívásai az internet világában, valamint a generációk közötti kapcsolatok.

A jövő oktatása

A világra hosszú évszázadokon keresztül az volt a jellemző, hogy három generáció élt párhuzamosan együtt – mára azonban ez megduplázódott. Hogy mivel jár ez a generációs robbanás, arról Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja; Nemes Orsolya generációkutató és Schumicky Júlia klinikai szakpszichológusjelölt osztja meg a gondolatait a 13 órától kezdődő beszélgetésen.

A jövőben is fontos lesz, hogy ép lélekkel legyünk jelen a testünkben, akár ép az, akár nem teljesen. A következő pódiumbeszélgetés résztvevői: Dabóczi Andrea táplálkozásterápiával foglalkozó orvos; Dejcsics Konrád, a pannonhalmi bencések iskola vívóprogramjának vezetője; Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős, illetve Szekeres Pál, a Nemzetközi Kerekesszékesvívó-szövetség elnöke, az egyetlen ember, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett.

A nevelés és az oktatás jövőbeni egyensúlyáról is szó lesz a Keresztény Szigeten – nem csak pedagógusoknak. A 15.30-kor kezdődő beszélgetés résztvevői – Bártfay Katalin M. Zsuzsanna (Svetits katolikus iskola), Dejcsics Konrád (Pannonhalma), Lázár László (piarista oktatási igazgató) és Szakál Ferenc Pál (Nemzeti Pedagógus kar) – mindannyian hivatásuknak tartják, hogy a gyermekek tudásban és lélekben is növekedjenek.

Válasz a digitális kihívásokra

A legtöbb erkölcsi dilemmát felvető kérdés minden bizonnyal az utolsó pódiumbeszélgetésen kerül elő, amely a mesterséges intelligencia és a robotika, illetve a keresztyén értékrend viszonyát fogja boncolgatni 17 órától. Ezen az egyik első magyar keresztyén blogger, Bella Péter református lelkész; Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal főigazgatója; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának két docense, Cserey György és Horváth András; az önvezető járművekkel foglalkozó kutató, Németh Balázs és Szani Ferenc digitális pedagógiai szakértő vesz részt.

Keresztyén emberként egy dolgot tudunk biztosan a jövőről: minden egyes nappal a Jézus Krisztus által elhozott örök üdvösséghez kerülünk közelebb. Steinbach József dunántúli püspök, a rendezvény református fővédnöke szerint „a mi jövőbe tekintésünk arról szól, hogy Istenhez kötjük a jövőt és ez nem ad okot a lemondó pesszimizmusra, sem az üres optimizmusra, hanem biztos eligazodási pontot ad a jelenben, kapcsolatainkban, abban, ahogy a világhoz, az ismeretszerzés jövőjéhez viszonyulunk”.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részletek: keresztenysziget.hu

reformatus.hu, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.