A GAW is támogatja az üldözött keresztyéneket

2018. február 09., péntek

A Gustav Adolf Werk (GAW) segélyszervezet is aktívan támogatja a kritikus helyzetben élő és üldöztetést szenvedő közel-keleti keresztyéneket. Egy aleppói örmény református templom újjáépítését közösen segítjük.

Fennállásának 175. évfordulóját ünnepelte nemrég Stuttgartban a Gustav Adolf Werk segélyszervezet. Az ünnepség alkalmából rendezett konferencián Haroutune Selimian, a Szíriai Örmény Református Egyházak elnöke is jelen volt és első kézből számolt be az országában élő keresztyének helyzetéről és a diaszpóra közösség életéről.

Mint mondta, ők a békéért és a békés együttélésért munkálkodnak a Közel-Keleten. „Amikor eljön a béke, hitből kell újjáépítenünk mindazt, amit az elmúlt időszak történései szétszakítottak, a hamisságot igazságosságra cserélnünk és döntést hoznunk a másik iránti bizalom mellett, tudva hogy egymásért vagyunk.”

A német protestáns segélyszervezet fontosnak tartja a térségben élő keresztyének ügyét és igyekszik ráirányítani az európai társadalmak figyelmét helyzetükre. Többek között szíriai gyülekezeteket támogat a háború során megrongálódott templomépületeik helyreállításában, emellett a humanitárius segítségnyújtásban is részt vesz. A helyben maradt szír családoknak juttatott támogatás segíti a gáz- és áramellátás biztosítását, és lehetővé teszi a helyi református iskolák működését, így a szíriai fiatalok iskoláztatását. A szervezet 2018-ban a közel-keleti protestáns közösségek támogatására külön adománygyűjtést indít a német protestáns egyházak gyülekezeteiben. Az idei évben külön kiadványt is szenteltek a helyi egyházak történetének és jelenlegi helyzetük, szolgálatuk bemutatásának.

A kiadványban közöl egyik interjúban így fogalmaz Joseph Kassab, a Szíria és Libanon Nemzeti Református Zsinatának főtitkára: „Szeretnénk, ha Nyugaton tudnák, hogy mi, közel-keleti keresztyének itt szeretnénk maradni a saját országunkban. Még ha sok keresztyén el is menekül, mert kénytelen elhagyni az országot – hisszük, hogy Isten bennünket a világnak ezen részére helyezett, hogy az ő szeretetétről tegyünk bizonyságot.

Immánuel templom, Aleppó

2016. január 16-án, vasárnap bombatalálat érte az aleppói örmény reformátusok Immanuel templomát. A becsapódott gránát a templom tetőszerkezetét és részben a templombelsőt is megrongálta. A találat idején senki sem volt a templomban, így a közösség egy tagja sem sérült meg. A kitört üvegablakok, a megtört padsorok és a félig leszakadt tető ellenére a gyülekezet tagjai kitartóan összegyűlnek a vasárnapi istentiszteletekre, amit a bombatalálat óta a templom alagsorában tartanak.

Aleppót a szíriai örmény élet központjának is tartják. Sok örmény a 20. század elején a genocídium elől menekült ide és talált otthont. Az Immánuel templom az Aleppóban élő öt örmény református gyülekezet egyike. 2017 végén az MRE nyolcfős delegációja szolidaritási látogatást tett Szíriában. A felkeresett gyülekezetek között volt az Immánuel gyülekezet is.

 

A Gusztáv Adolf Werk a Magyarországi Református Egyház gyülekezetit is hosszú évek óta támogatja építkezési programok részfinanszírozásával. A 2017. évi október utolsó vasárnapi perselypénzadomány kedvezményezett gyülekezetének, a Nyíregyháza-örökösföldi református templom felépülésének megvalósulásához is hozzájárul. 

A német segélyszervezet 40 ezer euróval támogatja a megrongálódott Immánuel templom újjáépítését. A támogatások megvalósulásában részt vállal a Magyarországi Református Egyház is. A GAW által számunkra biztosított évi támogatási keret terhére egyházunk évi 10 ezer eurót ajánlott fel a közel-keleti református egyházak projektjeinek támogatására. Így – közvetett módon – a Magyarországi Református Egyház is hozzájárul ahhoz, hogy az Immánuel gyülekezet a templom alagsora helyett hamarosan újra a templomtérben tarthassa istentiszteleteit.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.