Mérnöktalálkozó a jövő kihívásainak jegyében

2018. január 31., szerda

A Mérnökmisszió február 24-én tartja a második Budapesti Református Mérnöktalálkozót. Az eddigi tapasztalatokról és várható programokról Németh Balázs mérnökmissziós lelkésszel, a találkozó szervezőjével beszélgettünk.

– Az első Mérnöktalálkozó a mérnöki optimum és a krisztusi mérték közötti kapcsolattal foglalkozott. Mi lesz a február végi találkozó témája?

– A második Mérnöktalálkozót „Krisztus kezében, vagy a holnap markában?” címmel hirdettük meg, ami magában hordozza a témát: a különböző mérnöki területek jövőbeli kihívásait vizsgájuk keresztyén szemszögből, különös tekintettel a negyedik ipari forradalomra, az energetikai változásokra és az agrártechnológiák használhatóságára – mint például a géntechnológia vagy a magyar termőföldek helyzete.

– Eddig két hasonló találkozót szervezett a Mérnökmisszió: 2016 novemberében és a tavaly nyári Csillagponton. Milyen tapasztalatai voltak ezeknek?

– Az első találkozó után nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, illetve az utólag kiküldött értékelő kérdések alapján kiderült, sokan hiánypótló lehetőségént tekintenek ezekre a találkozókra, már régóta vártak egyházunkban ilyen fórumot. A Csillagponton az ott jelenlévő fiatalokhoz szóltunk, próbáltunk hidat mutatni a mérnöki tudományok, a technika világa és a keresztyén hitünk között. Bár az más típusú találkozás volt, a résztvevőktől ott is pozitív visszajelzéseket kaptunk. Reménységünk szerint mindkét esetben gazdagodtak azzal a látásmóddal, hogy a keresztyén hit és a mérnöki hivatás nem két külön világ, hanem összeegyeztethető valóság.

– Kinek szól a találkozó?

– Elsősorban a budapesti és főváros környéki gyülekezetekben élő mérnököket próbáljuk elérni, a Budapest-Déli, a Budapest-Északi, a Délpesti, Északpesti és a Vértesaljai Református Egyházmegyék végzett, aktívan dolgozó mérnökeit szólítjuk meg. Természetesen nemcsak őket várjuk, hanem kollégáikat is, és  gondolunk a mérnökhallgatókra is – függetlenül attól, melyik egyetemre járnak.

– Mi lesz a mostani találkozó programja?

– Két részből áll majd: plenáris előadásokból és fórumbeszélgetésekből. Az első, teológiai jellegű előadást Bogárdi Szabó István, a Zsinat lelkészi elnöke tartjaKeresztyén jövőszemlélet: reménység a félelmekkel szemben” címmel, a második, mérnöki szemléletű előadást pedig Varga István, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának dékánjaMit hoz a holnap a jövő mérnökeinek?” címmel. Ezeket követően három fórumbeszélgetés – az energetikai, az automatizálási, az agrármérnöki és élelmezésügyi fórumok – közül választhatnak a résztvevők.

Az érdeklődők a www.mernokmisszio.hu/mernoktalalkozo oldalon jelentkezhetnek a találkozóra.

– Miért fontos manapság, hogy élő kapcsolat legyen a keresztyén mérnökök között?

– Nagyon sok olyan kérdés van, ami mindnyájunkat érint. Bár különböző mérnöki területeken dolgozunk, kutatunk és oktatunk, a felmerülő etikai vagy technológiai kérdéseknek – mint a jövő kihívásai – nemcsak műszaki, hanem hitéleti vonatkozásai is vannak. Jó, ha ezekről tudunk együtt beszélgetni és gondolkozni, miközben jobban megismerjük egymást és a különböző szakterületeket. A találkozó nyomán szakmai kapcsolatok is épülnek, ami segít lefektetni egy szakmai műhely alapjait.

– Már az előző találkozón is beszélt a református műszaki szakmai műhely létrehozásának szükségességéről. Történt előrelépés ezen a téren?

– Folyamatban van a szakmai műhelyet megalapozó Mérnökmisszió Alapítvány létrehozása, melyet reménység szerint a találkozón be is tudunk mutatni. Az alapítvánnyal és a szakmai műhellyel kapcsolatos tervekbe szeretnénk bevonni a találkozó résztvevőit, hogy minél szélesebb körű bázist hozhassunk létre. Hosszútávon ez válhat a mérnökhallgatók református szellemiségű, szemléletformáló képzésének alapjává: mind a mérnöktalálkozók, mind pedig a szakmai műhely segítséget nyújtanak abban, hogy a mérnökök és mérnökhallgatók ne csak a tudományokkal találkozzanak, hanem meglássák a különböző tudományterületek társadalmi vonatkozásait – mert ezeken a területeken az egyháznak is van mondanivalója.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Asszonyi Eszter

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.