Csatlakozunk a HEKS szíriai ösztöndíjprogramjához

2018. január 25., csütörtök

A Generális Konvent elnöksége – tavalyi döntésének értelmében – 1,8 millió forint értékben támogatja idén a svájci református egyházak segélyszervezetének (HEKS) szíriai ösztöndíjprogramját. A vasárnapi iskolai program után ez a második olyan kezdeményezése a HEKS-nek, amelyhez a magyar református közösség is csatlakozik közel-keleti testvéreink megsegítésére.

A svájci református egyházak segélyszervezete 3 millió forintos ösztöndíjalapot indított a szíriai református iskolák mintegy 1200 diákjának támogatására. Ezzel a szíriai gyülekezetek vasárnapi iskolái és a menekült gyerekeket befogadó bejrúti tanodaprogram mellett újabb területen támogatja a keresztyén közöségek helyben maradását és a társadalmi megbékélést.

Két partneregyházunk, a Szíriai és Libanoni Nemzeti Zsinat (NESSL) valamint a Közel-Keleti Örmény Református Egyházak Uniója (UAECNE) összesen tíz iskolát tart fent Szíriában, ahol mintegy 3800 diák tanul.

A diákok 65 százaléka muszlim. A muszlim szülők nem csak a színvonalas oktatás miatt küldik gyermekeiket egyházi iskolába, hanem nagyra értékelik az intézmények nyitott szellemiségét és a keresztyén etikában gyökerező értékeket, amelyek az oktatásban érvényesülnek. Az iskolákban magától értetődő, hogy a keresztyén és muszlim gyerekek együtt élnek és tanulnak, egy padban ülnek és gyakorta életre szóló barátságok születnek közöttük.

Az iskolák nyitott szellemisége az utóbbi években komoly veszélybe kerültek. Ezért is elengedhetetlen segítségünk hosszútávú biztosítása, amivel a támogató egyházak a békés együttéléshez és végeredményben a jövőbeli béke megszilárdulásához járulnak hozzá Szíriában. A háború és a súlyos gazdasági krízis veszélybe sodorták az iskolák fenntartását, és egyre kevesebb család képes kifizetni az amúgy kedvező tandíjat.

A tíz érintett iskolából ötben a családok több mint fele csupán az elvárt hozzájárulás kevesebb mint 50 százalékát fizeti, amivel az egyházi iskolák is nehéz helyzetbe kerülnek. A rászoruló gyermekeknek nyújtott ösztöndíj egyszerre segíti a családokat és közvetetten az iskolák fennmaradását.

A háború ideje alatt visszaesett tanulói létszám a svájci ösztöndíjprogram kezdete óta ismét növekedésnek indult: a programban 2017 szeptembere és 2018 júniusa között 1500 fiatal vesz részt. Az ösztöndíjasok listáját a két szíriai egyház bizottsága határozza meg, a családok rászorultsága függvényében évente 50, 75 vagy 100 USD támogatásban részesülnek.

2018 tavaszán várhatóan a magyar református iskolákban is meghirdetnek egy adománygyűjtési kampányt, melynek keretében a magyar iskolák – szolidaritásuk kifejezéseképpen – támogathatják a szíriai gyermekek oktatását.

Kapcsolódó írásaink: Reformátusok a Közel-keleten

Külügyi Iroda, fotó: Kanizsai-Nagy Dóra

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.