Szenteste katonákkal

2017. december 21., csütörtök

Prioritást élvez a tábori lelkészi szolgálatban a Magyarország déli határán teljesítő katonák közötti lelkigondozás. Já­kob János dandártábornok, protestáns tábori püs­pök azt kérte a gyülekezetektől, imádkozzanak azokért, akik karácsonykor „fizikailag biztosítják számukra a gondtalan ünneplés lehetőségét”. A tábori püspök szenteste esperes kollégájával személyesen járja végig a határon szolgáló katonákat, valamennyi bázisukon.

– Napjainkban nemcsak külmissziókban, hanem hazánk határán is szolgálatot teljesítenek katonák. Ebben az új helyzetben hogyan látja a tábori lelkészek feladatát? Nagyobb szükség van rájuk, mint korábban?

– A tábori lelkészek lelkigondozói szolgálata mindig a katonák feladatvégrehajtásához, igényeihez alkalmazkodik. Ahogyan a katonai missziókban, úgy a határon tevékenykedő szolgatársaim feladata is egyeztetve van az elöljárókkal. Tekintettel van a lehetőségekre, és figyelembe veszi a megváltozott helyzet körülményeit. A megnövekedett igénybevétel állandó jelenlétet, elérhetőséget követel tőlünk a védett határszakaszon védelmi feladatokat ellátó állománytól, ennek folyamatos biztosítása prioritást élvez más szolgálatainkkal szemben.

– A karácsonyt a szeretteitől távol tölteni mindenkinek nehéz. Mit üzenne azoknak a katonáknak, akik a magyar határon töltik az ünnepet?

– Kevesen gondolják végig így ünnepek tájékán, hogy vannak a társadalomnak olyan hivatást gyakorlói, akik számára nincsenek éjszakák és nappalok, hétköznapok és ünnepnapok. Vannak halasztást nem tűrő, folytonosságot igénylő feladatok, amelyeket minden hátráltató körülmény ellenére, a fenntarthatóság érdekében el kell látni. Ilyen feladat például a különféle szolgáltatók, a tömegközlekedés, az egészségügy, a katasztrófavédelem munkája. A katona arra tett fogadalmat, hogy az ország békéjét, biztonságát, nyugalmát szavatolja. A déli határainkon szolgáló rendőrök és katonák számos nehézséggel terhelt, minősített feladatot látnak el. Az ünnepek alatt szeretteiktől, családjaiktól távol szolgáló bajtársainknak üzenetemet személyesen fogom átadni, hiszen közöttük töltöm a szentestét, valamennyi bázisunkat végiglátogatom Mészáros László alezredes, esperes kollégámmal. Ugyanakkor azt kérem gyülekezeteinktől, hogy szeretteik körében, a terített asztalok mellett gondoljanak imádságban azokra, akik fizikailag biztosítják számukra a gondtalan ünneplés lehetőségét.

– Van-e most olyan külmisszió, ahol van református tábori lelkész a kontingenssel? Ha igen, hol, és nekik mit üzenne? Talán az országtól távol lenni ünnepekkor még nehezebb.

– Jelenleg Boszniában és Koszovóban szolgál egy-egy társunk. Velük napi szinten tartjuk a kapcsolatot. Mind a kettő tapasztalt kolléga, a felkészítésük részeként a karácsonyi ünnepekhez köthető szolgálatokat is átbeszéltük. Ettől függetlenül nem egyszerű dolog sem a katonák, sem a lelkészeink számára a családtól távol töltött ünnep. Ezért Jézus Krisztus születésének ünnepén a külszolgálatban szolgálatot teljesítő teljes személyi állománynak eseménymentes, békés ünnepnapokat kívánok! Kívánom, hogy személyesen is átélhessék az Ige üzenetét: „Mert megjelent Isten üdvözítő kegyelme minden embernek..." (Tit 2,11)

Hegedűs Márk, fotó: Dimény András

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja december 24-31-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.