Szellemi emberré válni

2017. december 15., péntek

Átadták a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégiumot Budapest VIII. kerületében. A Károli Gáspár Református Egyetem új szakkollégiumában hetvenhat hallgató tanul.

A Horánszky utcai épület a két világháború között a Keresztyén Ifjúsági Egyesület székháza volt. A rendszerváltás után hosszú ideig üresen állt, majd szociális lakások működtek az addigra teljesen lepusztult körfolyosós bérházban. Később a Dunamelléki Református Egyházkerület tulajdonába került az épület; a közgyűlés pedig úgy határozott, hogy új szakkollégium indulhat az épületben a Károli egyetem égisze alatt – ismertette az előzményeket Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke az ünnepélyes átadón.

„A szakkollégium speciális képzési forma, ahol a legtehetségesebb diákok megkaphatják azt a többletet, amire az egyetem oktatópadjaiban és a felsőoktatás »darálójában« nincs lehetőség” – fogalmazott az egyházvezető, hozzátéve, hogy „a hallgatók itt szellemi emberré válhatnak”.

Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora köszönetet mondott Sepsi Enikőnek, a bölcsészettudományi kar dékánjának a szakkollégium létrehozásáért.

„A szakkollégium célja, hogy olyan elmélyült szakmai ismeretekkel rendelkező közösséget hívjon életre, amely elkötelezett a humán kultúra, valamint a keresztyén értékek iránt – fogalmazott Sepsi Enikő. – A küldetésnyilatkozatunkban is megfogalmazott célunk olyan hallgatók oktatása és nevelése, akik számára az oktatás és a kutatás társadalmi szolgálat, és akik az ökumené jegyében képesek lesznek integráló és vezető személyiségekké válni a társadalomban.”

A kollégiumban nagy hangsúlyt fektetnek a személyiségfejlesztésre, az egészségtudatosságra, a keresztyén spiritualitásra és a gazdálkodási alapismeretekre. „Jelmondatunk: Non est volentis. Az eredeti, teljes idézet Pál apostol rómaiakhoz írott levelében található, és a kegyelem működésére vonatkozik: »nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.« (Róm 9,16). Ez az idézet egyszerre fejezi ki a keresztyén ember vezetettségét és az ebből fakadó kreativitását” – tette hozzá a dékán.

A szakkollégium a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának képzési kínálatával összhangban nyolc szakmai műhelyben – történelemtudományi, nyelvtudományi, irodalom- és kultúratudományi, művészettudományi, média- és művészetpedagógiai, filozófiai és vallástudományi, társadalomtudományi, pszichológiai és tanárképző – kezdte meg a diákok képzését. Minden hallgató legfeljebb két műhely munkájában vehet részt, emellett hallgatnak általános értelmiségképző tárgyakat is.

A kollégiumnak helyet adó épületet száz évre bocsátotta az egyetem rendelkezésére a Dunamelléki Református Egyházkerület. A csaknem másfél milliárd forintos beruházás részeként az épületben 21 apartmant alakítottak ki; ezek döntő többsége kétszobás, és 81 bentlakó hallgató elhelyezésére alkalmas. Az apartmanok mindegyikéhez tartozik saját fürdőszoba és konyha. Minden hallgatói műhely korszerűen felszerelt szemináriumi helyiséget kapott. A felújításhoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma 814 millió forint támogatást biztosított.

A kollégium névadója Benda Kálmán (1913-1994) Széchenyi-díjas akadémikus, a Károli első rektora, a dunamelléki Ráday Gyűjtemény egykori levéltárosa.

Fekete Zsuzsa, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.