Az egyház szilárd alap

2017. december 08., péntek

Megtartotta éves rendes közgyűlését a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) december 6-án. Az alkalmon előadást tartott Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és elfogadták a 2018. évi költségvetést.

„Mert Krisztus szeretete szorongat minket, mivel azt tartjuk, hogy ha egy meghalt mindenkiért, akkor mindenki meghalt” – Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a MEÖT elnöke nyitó áhítatában a januári Ökumenikus Imahét központi igéjével (2Kor 5,14) köszöntötte a közgyűlés résztvevőit.

Közösségmegtartó erő

Az alkalmon Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár tartott előadást „Egyház és állam kapcsolata” címmel. A helyettes államtitkár előadásában a fő hangsúlyt arra helyezte, miért fontos, hogy az állam támogassa az egyházat.

Az egyházak jelentik a - keresztényi alapokon nyugvó - jogfolytonosságot, amire az állam épül. Ezért olyan szilárd alapot jelentenek, amire lehet jogállamiságot építeni és amiben van erkölcs. Az egyházak nemcsak hitéleti feladatokat látnak el, hanem közfeladatokat ellátó, közösségmegtartó intézmények. Fülöp Attila azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt években 1500 templom, plébánia, paroka felújítása történt meg, melyek mellett 89 új templom és kápolna építésére került sor. Mint mondta, az egyházak közösségszervező és megtartó erőt jelentenek a hitéleti és közfeladatok ellátásban és a közösségszervező munkában, nemzetiségi megtartó erő az egyház. Ahhoz, hogy a falvak, a városok jobb körülmények között tudjanak élni, ehhez sokat hozzátesznek az egyházak.

Jövő évi tervek

Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára beszámolt róla, hogy a bizottságok ebben az évben is minden feladatot és eseményt sikeresen végrehajtottak. Hangsúlyozta, jól sikerült az év eleji ökumenikus imahét, melyben komoly szerepe volt a Teológiai és Keresztény Egység bizottságnak.

A Szociáletikai Bizottság a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen megszervezte és megtartotta tudományos konferenciáját „Az igazságos háború elvétől az igazságos békéig” címmel,  jelenleg is zajlanak a konferencia-kötet szerkesztési munkálatai. Az év elején egy másik konferenciát is szerveztek „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben” címmel, az ebből készülő kötet várhatóan a jövő évben jelenik meg.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Bizottságainak elnökei is megtartották éves beszámolójukat. A közgyűlés meghallgatta a pénzügyi tájékoztatást és elfogadta a 2018. évi költségvetést, valamint a jövő évi programokat. Emellett tervbe vette több konferencia megszervezését 2018 tavaszán és az ősz folyamán, illetve jövőre újra megtartják a Reformációi Gálaestet az Uránia Nemzeti Filmszínházban,melynek időpontja 2018. október 21. lesz.

forrás: MEÖT

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.