Jóváhagyták az állammal kötött megállapodást

2017. november 22., szerda

Zárt ülésen tárgyalta, majd egyhangúlag elfogadta a Zsinat a kormány és a Magyarországi Református Egyház között létrejött együttműködési megállapodást november 22-én. A református felsőoktatás finanszírozása vitákat váltott ki a zsinati tagok között, ezért döntöttek úgy, hogy maguk között beszélik és oldják meg a kialakult helyzetet.

A református felsőoktatási intézmények speciális támogatásával összefüggésben a Debreceni Hittudományi Egyetem vitatta a felosztási kulcsot – fogalmazott az ügyről Bográdi Szabó István a reformatus.hu-nak adott interjúban. Ez indokolta a zárt ülést, hiszen egymás között akarták rendezni a heves indulatokat kiváltó kérdést a Zsinat tagjai. Végül a zárt ajtók mögött arra jutottak, hogy mind a négy református felsőoktatási intézmény vezetője, illetve a Zsinat elnökségi tanácsa jövő héten részletesen megtárgyalja az ügyet. „Biztos vagyok abban, hogy konszenzusra jutunk a kérdésben, és akkor mindenki elégedett lesz a megállapodással" – mondta a Zsinat lelkészi elnöke.

Október 4-én írta alá a megállapodást Huszár Pál, Bogárdi Szabó István és Orbán Viktor

A megállapodás úgy szól, hogy a református felsőoktatási intézmények támogatásának mértéke évente nem lehet kevesebb 8,5 milliárd forintnál. Az októberben aláírt rendelkezés lábjegyzetben rögzíti, hogy a támogatást a négy intézmény között milyen arányban kell szétosztani, ez a következő: Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) 83%, Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) 8%, Sárospataki Református Teológiai Akadémia (SRTA) 6% és a Pápai Református Teológiai Akadémia 3%. Ez – a szerződésben garantált minimummal számolva – azt jelenti, hogy a teljes összegből nagyságrendileg a Károli 7 milliárd forintot kapna, a DRHE 680 milliót, a SRTA fél milliárdot, míg a pápai teológia 250 milliót. Ezt az elosztási mechanizmust gondolják most újra.

Mindez a zárt ülés előtt még nem tűnt könnyű feladatnak. „Nehéz és súlyos indulatok szakadtak föl" – mondta Bográdi Szabó István a Zsinat lelkészi elnöke az együttműködési megállapodással elfogadásának napirendre vételekor. A püspök akkor még csak annyit árult el, hogy az egyik pont vitát váltott ki, ezért kéri, hogy zárt ülésen tárgyalják a témát. A napirendi pont végén jelentőségteljes taps hallatszott ki az ülésteremből. A szünetre távozó Bogárdi Szabó István mosolyogva, kedélyesen beszélgetett püspöktársával, Fekete Károllyal, a DRHE-t fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület vezetőjével, a Zsinat lelkészi alelnökével.

A Zsinat által végül elfogadott határozat szerint „jóváhagyólag" és „örömmel" vették tudomásul a kormány és a református egyház közötti megállapodást. A testület köszönetét fejezte ki a kormánynak a megállapodásért, valamint a közreműködő feleknek – például a minisztériumoknak és az egyházi bizottságoknak – a megállapodásért tett munkájukért.

Hegedűs Márk, fotó: Millók Tamás

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.