Egy évet adni az életedből

2017. november 10., péntek

Átformálja a fiatalokat az az év, amelyet önkéntes szolgálattal tölthetnek el különböző európai országokban vagy határon túli magyar közösségekben. A hazahozott tapasztalattal nemcsak ők, hanem a gyülekezetek és szélesebb értelemben az egész református egyház gazdagodik. Húsz éve tizenegy fővel indult el az Önkéntes Diakóniai Év programja, azóta ezer-háromszáz fiatal vett részt a kezdeményezésben. A részletekről Závodi Emese programvezetőt, református lelkészt kérdeztük.

Még lehet jelentkezni önkéntesnek

A 2018 szeptemberében kezdődő önkéntes évre január 31-ig lehet jelentkezni. Ehhez szükség van motivációs levélre és há­rom ajánlásra. A jelentkezőknek prioritási listát is össze kell állítaniuk a szolgálati területeket, helyeket rang­sorolva, azaz megjelölve, hol dolgoznának a legszívesebben. További részleteket a www.odeprogramiroda.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.

Kiknek szól a program?

Tizenhét és harminc év közötti fiataloknak, akik egy évig vállalnak önkéntes feladatokat külföldön vagy a Kárpát-medence magyarok által is lakott részein. A program szól külföldi fiataloknak is, akik Magyarországra jönnek önkénteskedni. Az önkéntes év alatt szeretetszolgálati intézményekben, missziós programokban vagy gyülekezeti feladatokban vállalhatnak önkéntes szolgálatot a jelentkezők. A program szeptemberben kezdődik, és tíz vagy tizenkét hónapig tart. Ezt a hálózatot főleg protestáns egyházak tartják fenn, vannak partnereink egész Európában. Általánosságban elmondható, hogy idősek otthonában, hajléktalanok között, óvodákban és missziós programokban lehet feladatokat vállalni. A szolgálati helyek országonként változnak, Németországban például az önkéntes helyek nyolcvan százaléka fogyatékosokat gondozó intézményekben van. Az olasz valdensek elkötelezettek a menekültmisszió területén is.

Említette, hogy Magyarország is fogad önkénteseket. Hol és milyen feladatokat vállalhatnak, akik hozzánk érkeznek?

Itthon is változatos a kép. Magyarországon például Budapesten, Kiskunhalason és Debrecenben fogyatékosotthonokban, több fővárosi református óvodában, a Tiszta Forrás Alapítvány hajléktalanmissziójában, Baranyában cigánymissziós programban és a Bethesda gyermekkórházban is fogadnak önkénteseket.

Mikor volt könnyebb önkénteseket toborozni: a kezdetekkor vagy most?

Az első tizenöt évben évről évre nőtt a jelentkezők száma. A kezdő tizenegyről eljutottunk a százhúsz főig is. Az utóbbi két-három évben viszont valamivel kevesebben jelentkeznek, de úgy érezzük, hogy emögött az Európában tapasztalható változások állnak: sok szülő nem engedi a gyermekeit, és van, aki maga sem mer már nekivágni Nyugat-Európának. De a fiatalok motivációja is megváltozott. Húsz éve egyértelműbb volt, hogy azért megy valaki önkéntes évre, hogy szolgáljon, hogy másoknak adjon egy évet az életéből. Ma már az is szempont, hogy az önkéntes tanuljon valamit. Ez persze nem baj: amit a fiatalok külföldön tapasztalnak, az beépül a tudásukba, szemléletükbe, és azt itthon is kamatoztatják a saját közösségükben, a családjukban, a gyülekezetükben vagy akár az egész református egyházban.

Mit adott az elmúlt húsz év önkénteseinek a program?

Azt az érzést, hogy segíteni jó. Az önkéntesség kultúráját hirdettük nekik. Volt, akinek a hivatása megtalálásában is segíthettünk: egy nagyon félénk, visszahúzódó erdélyi lány Magyarországra jött, óvodában lett önkéntes. Néhány hét után haza akart menni, akkora honvágya volt. Együtt imádkoztunk, bátorítottam, végül itt maradt. Beilleszkedett, megszerette az óvodát. Elvégezte az óvónőképzőt, és ma egy evangélikus óvodában dolgozik. Mások a társukat találták meg az önkéntes év alatt. Általánosságban pedig elmondható, hogy az önkénteseket átformálja ez az év, fejlődik a személyiségük, és önállóbbak is lesznek.

Hegedűs Márk, fotó: Vargosz

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja november 12-i számában. 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.