„Ördögien jó" Luther

2017. október 28., szombat

Németország szerte nagyszabású eseményekkel tetőzik a reformáció jubileumi éve október utolsó napjaiban. Ezek közül is kiemelkedik a Rajnai Egyház által szervezett reformációi gálaest.

A  „Luther – ördigien jó" mottó alatt zajló jubileumi eseménysorozat  október 31-én este fél 7-kor nagyszabású reformációi gálával zárul a bonni Telekom Arénában. A Rajnai Egyház két egyházmegyéje által szervezett, országos szinten is legnagyobb regionális rendezvényre ötezer résztvevőt várnak. A köztelevízión is közvetítettrendhagyó műsorral a reformáció ma is érvényes kulturális, társadalmi és egyházi jelentőségét kívánják szórakoztató módon megjeleníteni a szervezők.

A gála vendége lesz Manfred Rekowski, a Rajnai Egyház lelkészi elnöke, Anselm Grün bencés szerzetes és Armin Laschet miniszterelnök is. Az esemény tartalmilag három mozzanat köré épül fel: emberi tartás, példaképek és a vallások béketeremtő ereje állnak majd az este középpontjában. Az estét a helyi köztelevízió, a WDR ismert műsorvezetője és Eckart von Hirschhausen kabarészínész moderálja. A műsort komoly- és könnyűzenei betétek színesítik, de fellép a helyi gyülekezetek énekkaraiból és rézfúvós zenekaraiból verbuvált „ezerhangú kórus" és a „Jerikó 200 rézfúvósa" nevű formáció is.

Testvéregyházunk jubileumi mottójával összhangban az ünnep a boldogság, megváltás és szabadság jegyében zajlik majd, „az önkritikára is képes boldog öntudatban, de alkalmasint egy-egy kacsintástól kísérve", fogalmazott Mathias Mölleken esperes a szervezők nevében. Ezt a lelkületet hivatott megjeleníteni a mottó, és az esemény logójában megjelenő tintafoltok is, amelyek a legendát idézik fel, ami szerint a bibliafordításon dolgozó Luthert maga az ördög zavarta meg Wartburg várában, akinek elüldözésére a reformátor a tintatartóját vetette be. A mottó egy közszájon forgó kifejezésre is utal és azt üzeni, hogy Luther „jó", ma is a hit példaképe a reformáció hazájában.

A gálaest bevételét a szervezők a gyermekszegénység enyhítésén dolgozó szervezeteknek, köztük a gyermeksegélyezéssel foglalkozó „Robin Good" nevű egyesületnek ajánlják fel. Október utolsó napjaiban számos ünnepi istentiszteletre és kulturális programra, köztük a Miatyánk és a Reformáció hosszú éjszakájára is sor kerül a Rajnavidéken. Valamennyi jubileumi esemény élő közvetítésben is követhető a Rajnai Egyház honlapján.

Külügyi Iroda

Forrás: www.ekir.de

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.