Szép Ernő-díjat kapott Visky András

2017. szeptember 25., hétfő

Átadták a drámaírókat jutalmazó Szép Ernő-díjakat a magyar dráma napján: az elismerést Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna vette át szeptember 21-én a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott ünnepségen.

Visky András eddigi drámaírói munkásságáért kapta a kitüntetést, különös tekintettel a Visszaszületés című művére, a 21. század egzisztenciális kérdéseinek filozófiai mélységű megközelítéséért. A drámaírónak, a kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatójának gazdag munkásságát Radnóti Zsuzsa dramaturg méltatta az ünnepségen.

Visky András József Attila-díjas író, dramaturg, a kortárs erdélyi irodalom meghatározó alakja, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudományi Tanszékének docense, a Koinónia Könyvkiadó volt igazgatója. 1991 óta számos ösztöndíj és alkotói díj nyertese, drámáit hazai és külföldi színházak is játsszák. A Júlia című monodrámája 2003-ban jelent meg nyomtatásban, azóta több színházban bemutatták, színre került román és angol nyelven is, sikerrel játszották Nyugat-Európa és Amerika nagyvárosaiban. (Tavaly készítettünk vele hosszabb interjút.)

Drámái közül az édesanyjának emléket állító Júlia című monodrámát emelte ki. (A műről korábban itt írtunk.) Mint hozzátette, Visky András azóta mint drámaíró elsősorban a fogolylét problémájával foglalkozik. A Visszaszületés című műről elmondta, hogy annak ihletője és kiindulópontja Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című regénye, amelyet annyira magáénak érzett Visky András, hogy háromszor is nekirugaszkodott a színpadi adaptálásnak. Így jött létre a színmű, amely szinte önálló alkotás – mutatott rá Radnóti Zsuzsa.

Zalán Tibor kapta a Szép Ernő-életműdíjat évtizedeken átívelő drámaírói és színházi tevékenységéért, költői nyelvéért és széles műfaji merítésű, folyamatos dramaturgiai munkájáért, Lengyel Anna pedig Szép Ernő-különdíjat vehetett át a PanoDráma dokumentumszínház létrehozásáért és működtetéséért, a kényes társadalmi kérdések kritikai súlyú és mindig eleven feldolgozásáért.

A Szép Ernő-díjat 1984-ben alapította Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga. 1992-ig csupán egy alkotó, a legjobb drámaíró vehette át, 1992-től azonban a díjazottak köre 2-3 főre bővült. Évente szakmai kuratórium ítéli oda: elnöke Radnóti Zsuzsa (Magyar Színházi Társaság), tagjai Dobák Lívia dramaturg (Színházi Dramaturgok Céhe), Bereményi Géza író, rendező (Thália Társaság), Forgách András (Szépírók Társasága, Drámaírói Kerekasztal), Pozsgai Zsolt drámaíró, rendező (Magyar Írószövetség) és Tóth Erzsébet költő (Magyar Művészeti Akadémia). A díj anyagi fedezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja.

Forrás: MTI, fotó: Soós Lajos

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.