Közel-keleti hangok a Csillagponton

2017. szeptember 15., péntek

A közel-keleti református egyházakkal épülő partnerkapcsolat kifejeződéseként négy szíriai keresztyén fiatal vett részt az idei Csillagponton, akik kameránk előtt megosztották tapasztalataikat hazájukról és a debreceni református ifjúsági találkozóról is.

A Kárpát-medencei méretűre nőtt Csillagpontnak évek óta részei a világ minden táján élő fiatalok, akik partneregyházaink képviseletében jönnek Magyarországra. Idén júliusban többek között Franciaországból, az Egyesült Királyságból, Litvániából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Tajvanról és a Közel-Keletről is érkeztek fiatal reformátusok. Ittlétük alatt megismerték Budapestet, egyházunk misszióját, a helyi nemzetközi gyülekezetet, július 25. és 29. között pedig részt vettek a Debrecenben megszervezett református ifjúsági találkozón.

A Magyarországi Református Egyház mindig is kiemelten fontosnak tartotta testvéregyházi kapcsolatainak fenntartását és továbbfejlesztését. Ezen kapcsolatok elsősorban teológiai és szakmai együttműködésben, valamint ökumenikus szervezetekben való aktív részvételben nyilvánulnak meg. Négy kontinensen, mintegy húsz országban tartunk fenn szoros, két- vagy többoldalú kapcsolatokat más egyházakkal. A kapcsolatok ápolásának egy formája, hogy a Csillagpontra is rendszeresen érkeznek külföldi fiatalok egyházunk meghívására.

A külföldi fiatalok önkéntes tolmácsok segítségével részt vettek a magyar nyelvű programokon, a magyar fiatalokat pedig minden nap angol nyelvű programokra várták: angol nyelvű reggeli áhítattal indították a napot, bemutatták hazájuk vicces tárgyait, szokásait, összemérték tudásukat Magyarorszárgól, vagy épp „élő könyvtárként" lehetett beszélgetni velük. Elmondták véleményüket a menekültválságról szervezett kerekasztal-beszélgetésen, és Debrecen nevezetességeit is megtekintették.

Négyen közülük a Közel-Keleten élnek és az ottani partneregyházaink tagjai. Hárman a Szíriai és Libanoni Református Nemzeti Zsinat, a negyedik pedig a Közel-keleti Örmény Református Egyházak Uniójának küldöttjeként érkezett hazánkba. Mindennapjaikról, hitükről és debreceni élményeikről ebben a videóban mesélnek:

Angella, Badih, Maha és Bassel mesélnek kalandos útjukról, szülőföldjükről, a keresztyének és a muszlimok kapcsolatáról hazájukban, az elmúlt évek polgárháborújáról és arról is, mit tapasztaltak a Csillagponton. Egyikükkel hosszabb interjút is készítettünk.

A Magyarországi Református Egyház támogatni szeretné a konfliktusokkal terhelt régióban élő keresztyéneket, a Csillagpont záró istentiszteletén összegyűjtött adományokat is eljuttatta közel-keleti partneregyházainak. A Magyar Református Szeretetszolgálat pedig adománygyűjtést tervez egy vasárnapi iskolai projekt beindítására Szíriában. Emellett a következő években további találkozásokkal és konzultációkkal szeretnék szorosabbra fűzni a partnerkapcsolatokat. 

Forrás: csillag.reformatus.hu

Videó: Hirling Bálint, Pályi Zsófia

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.