Igen az életre

2017. augusztus 28., hétfő

A népesség csökkenésének megállítása a magyarság egyik sorskérdése Balog Zoltán református lelkipásztor, az emberi erőforrások minisztere szerint, aki a Reformátusok Szárszói Konferenciáján a hivatásetikáról tartott előadást, majd ezt követően nyilatkozott a Parókia portálnak – többek között a mesterséges megtermékenyítésről is.

Balog Zoltán, aki előadásában a közös gondolkodás, a másokért élt élet és az emberi közösségek fontosságát hangsúlyozta, lelkipásztorként maga is kísért olyan párokat, akik részt vettek lombikbébiprogramban.

„Lelkileg nagyon megterhelő folyamat ez. Tiszteletreméltó az a kitartás, ahogyan éveken át minden áldozatot meghoznak, hogy kisbabájuk születhessen. Számomra lelki gazdagodást jelentett látni az életigenlésüket."

A miniszter azután beszélt erről, hogy az újságíró – utalva az 1943-as szárszói konferenciára – azt tudakolta: 2017-ben mi a valódi sorskérdése a magyar nemzetnek?

„Elsőként a népesedést említem. Évtizedek óta olyan országban élünk, ahol többen halnak meg, mint ahány gyermek születik. Ezek a számok nemcsak a szomorú statisztikáról szólnak, hanem arról is, hogy akar-e tovább élni egy közösség, igent mond-e az életre. Némi apró javulás látszik, hiszen az elmúlt 4-5 évben jelentősen növekedett a gyermekvállalási kedv, ami azt jelenti, hogy a kevesebb édesanya több gyermeket hozott a világra, mint az előző évtizedben."

Ezután kérdezték a református minisztert a mesterséges megtermékenyítésről:

„A napokban nagyon sok szó esik a lombikbébiprogramról. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt mondta, hogy bűnben fogannak a lombikbébiprogramban a gyerekek. A katolikus egyház elutasítja a mesterséges megtermékenyítés minden formáját. Önnek mi az álláspontja ebben a kérdésben?

Nagyon fontosnak tartom, hogy az egyházak álláspontjai részei lehessenek a közéletnek, még akkor is, ha azokkal netán nem ért mindenki egyet. Van, amiben kormány és én magam is más állásponton vagyunk az egyházakéhoz képest. A lombikbébiprogram kérdésében azt tudom mondani, hogy a kormányzat részéről minden gyermeknek nagyon örülünk, akár természetes úton születik, akár így. Be kell látnunk, hogy megváltozott a világ, hiszen a számok azt mutatják, hogy napjainkban a fiatal párok csaknem húsz százaléka meddő. Őket nem zárhatjuk ki abból a lehetőségből, hogy gyermekük szülessen. Az a véleményem, hogy a lombikbébiprogramot ki kell bővíteni, és egyre több párnak kell megadni a lehetőséget, hogy gyermeke lehessen. Viszont azzal a felelősséggel kell alkalmazni a programot, hogy odafigyelünk az élet védelmére, szabályozni kell, hogy mi legyen a be nem ültetett embriókkal, mert elfogadhatatlan, hogy egy üzleti tevékenység alapjai legyenek.

Orvosok nyilatkozatai szerint hívő párok sokasága vállalja a mesterséges megtermékenyítést, ha természetes úton nem születik gyermekük. Ez azt jelenti, hogy idejétmúlt az egyház tanítása?

Az egyház tanítása nem idejétmúlt, hiszen van örök eleme. Fontos kérdés azonban, hogyan kell ezt képviselni a 21. században, a válasz pedig az, hogy nem lehet úgy, mint századokkal korábban. Az egyházakon belül is viták folynak arról, levezethető-e Szentírásból, hogy miként kezeljük a lombikbébiprogramot.

Ön szerint nem az az etikai kérdés, hogy méhen belül vagy kívül fogan meg a baba. Végül is hogyan lehet egészségesen hozzáállni ehhez a kérdéshez?

Úgy, hogy segítjük és támogatjuk azokat a párokat, akik arra kényszerülnek, hogy ilyen programokban vegyenek részt. Azokat pedig, akik üzletet akarnak mindebből csinálni, szigorúbban kell ellenőrizni, és nem szabad hagyni, hogy az üzleti cél felülírja a gyerekek születését és az élet védelmét."

A teljes interjú a Parókia Portálon olvasható.

Fekete Zsuzsa, fotó: Némedi-Varga Dávid
Forrás: parokia.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.