A német egyházak bizalma Európában töretlen

2017. április 03., hétfő

Az EKD és a német Katolikus Püspökkari Konferencia ökumenikus nyilatkozatban kötelezte el magát az európai projekt mellett a Római Szerződések aláírásának 60. évfordulója alkalmából.

1957. március 25-én Belgium, Németország, Franciaország, Luxemburg, Olaszország és Hollandia megalapította Rómában az Európai Gazdasági Közösséget és az Európai Atomenergia Közösséget. A Római Szerződések aláírásának 60. évfordulójának alkalmából Dr. Heinrich Bedford-Strohm püspök, a Németországi Evangélikus Egyház (EKD) Tanácsának elnöke, valamint Reinhard Marx érsek-bíboros, a Német Püspökkari konferencia elnöke az aláírás békepolitikai jelentőségére emlékeztettek. Közös nyilatkozatukban a Római Szerződéseket mindketten Európa egyesítésének alapköveként méltatták, amely a mai napig a békét és a jólétet garantálja Európában, és a szabadságszerető élet szimbólumává vált a világban.

„Európának le kell vonnia a következtetéseket az elmúlt évek viszályaiból és a le kell küzdenie a jelenlegi mély válságot. Az EU több mint a tagállamainak összessége. A számos aktuális kihívásra felkészültebben kellene reagálnia és nem szabad megengednie, hogy azok megosszák” – vélekedett Marx bíboros és Bedford-Strohm püspök. „Szorosabb együttműködés sok területen sürgetően szükségszerű. Méltányos kereskedelmi politikára, szolidáris menekültpolitikára és összehangolt kül- és biztonságpolitikára van szükségünk. Ezzel egyidejűleg az EU szociális profilját meg kell erősíteni, és hatékonyabban közvetíteni a polgárok felé azt, hogy az EU hozzájárul személyes életkörülményeik javításához.”

Mindkét elnök hangsúlyozza, hogy az egyházak továbbra is hozzá akarnak járulni az Európán belüli viszályok legyőzéséhez: „Még mindig reménységgel tekintünk Európára! Az Európai Gazdasági Közösség alapítására és az azzal járó béke és egység sikertörténetére való megemlékezésnek minket, keresztyéneket az Európa melletti tetterős elkötelezettségre kell buzdítania. A helyi gyülekezetek jelenlétét, valamint a sokoldalú európai kapcsolatokat még inkább arra szeretnénk felhasználni, hogy az emberek közötti eszmecserét támogassuk, és világos jelét adjuk az európai összetartozás melletti elkötelezettségünknek.”

Marx bíboros és Bedford-Strohm püspök a politikai felelősöket Európa morális felelősségére is emlékeztette a világban: „A válságban sem elégedhet meg Európa önmagával, hanem gondot kell viselnie az egész világ fejlődéséért a béke és igazságosság jegyében” – zárták közös nyilatkozatukat.

Az ökumenikus nyilatkozat az EKD honlapján olvasható.

Külügyi Iroda

Fordította: Kecskés Petra

Forrás: www.ekd.de

 

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.