Mályiban tanácskoztak a református egyházvezetők

2017. február 20., hétfő

Mályiban ülésezett a Generális Konvent Elnöksége, a Kárpát-medencei református egyházak hivatalban lévő püspökeit és főgondnokait tömörítő testület. A kétnapos tanácskozáson többek között az idei programok előkészületeiről és a részegyházak életét érintő aktuális kérdésekről egyeztettek.

Az egész reformátusságot érintő kérdésekről tanácskozott a Generális Konvent Elnöksége a Mécses Központban, február 14-én és 15-én. A testületnek 2017-ben ez volt az első ülése, melyen többnyire az idei programok előkészületeit beszélték át a püspökök és főgondnokok.

Szó volt a Közös Zsinat és a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó előkészületeiről, a reformációi jubileumi emlékév programjairól és a Református Egység Fesztiválról is. Utóbbit ezúttal a Királyhágómelléki Református Egyházkerület rendezi május 20-án Nagyváradon. Forró László királyhágómelléki püspökhelyettes elmondta, hogy a közös istentisztelet után több helyszínen zajlanak majd a hitéleti, ifjúsági és tudományos programok, az események sorát este a Bánk Bán című operaelőadás zárja. Az egész napos eseményre a Kárpát-medencéből és a diaszpórákból várják az érdeklődőket.

Az idei év másik kiemelt eseménye a debreceni Közös Zsinat lesz, melyen a magyar református egyháztestek a Második Helvét Hitvallás magyarországi elfogadásának 450. évfordulója alkalmából közösen megerősítik szimbolikus iratukat. „Az új fordítás korszerűbb, minden bizonnyal érthetőbb szövegét a Generális Konvent részegyházai elfogadták. Azért visszük Debrecenbe, mert szeretnénk újra megerősíteni azt az aktust, ahogyan 450 évvel ezelőtt az Atyák odaálltak egy hitvalló nyilatkozat mellé" – mondta újságírói kérdésre válaszolva Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Az elnökségi tagok a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap tavalyi gyűjtését is értékelték, továbbá döntöttek a befolyt adományok felhasználásáról. Ábrám Tibor, a Zsinat világi alelnöke tájékoztatása szerint a református köznevelési intézmények által összegyűjtött, továbbá a Magyar Református Egyház által e célra elkülönített összegét többek között a királyhágómelléki Szatmárnémeti Református Kollégium informatika termének felszerelésére, a Kőhalmi Szórványkollégium (Erdély) sportudvarának megvalósítására, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház részére, a délvidéki Hertelendyfalván megépült református óvoda épületének befejezésére, valamint a Péterfalvi Református Líceum (Kárpátalja) új sportpályájának kialakítására fordítják.

A Generális Konvent a magyar református egyháztestek közös képviseleti testülete, melynek feladata a közös alkotmány és törvények előkészítése, a közös ügyek koordinálása és az egység munkálása. Ügyvivő testülete az Elnökség, mely szükség szerint, de évente legalább háromszor ülésezik.

Képek és szöveg: Kojsza Péter

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.