Adventi adománygyűjtés

2016. december 14., szerda

Napsütötte vasárnap délután, adventi forgatag, forralt bor, ünnepi ének. A Vörösmarty téren járunk, ahol a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) munkatársait látogattuk meg, hiszen közel egy hétig a szervezet is jelen van a legnagyobb budapesti karácsonyi vásárban, üdezöld színfoltot lopva be a kézzel készült kerámiák, szappanok és mézeskalácsok sorába, felhívva a vásárban megfordulók figyelmét az adventi időszak karitatív tevékenységi lehetőségeire.

Jobb adni a Vörösmarty téren

A Szeretetszolgálat idén is szeretettel várja a karácsonyi forgatagban megnyitott faházában az adakozókat. December 9. és 15. között délelőtt 10 órától este 8 óráig van lehetőség elvinni oda felajánlásainkat. Elsősorban tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket és a gyermekek számára készülő Nyilas Misi Pakkokba várnak játékokat, sálakat, sapkákat az MRSZ munkatársai. Emellett információs pultként is működik a kis faház, ahol az érdeklődők kérdéseit igyekeznek megválaszolni a munkatársak és önkéntes segítőik, vagy továbbítják azokat a központ felé.

A stand melletti ügyességi játék kézről-kézre jár a gyerekek között. Lényege, hogy ketten játszva, összefogással kell eljuttatni egy labdát a lyukas pálya csúcsára, miközben az nem esik ki. Ezzel is szeretné felhívni a szervezet a figyelmet arra, hogy mennyire egymásra vagyunk utalva, és csak egymásra figyelve tudunk célba jutni. A játéktábla mellett önkéntes segédkezik, aki első alkalommal szolgál a karácsonyi vásárban. „Az önkénteskedés mindig is természetes volt számomra, jó érzéssel tölt el, hogy valamit adhatok az embereknek, legyen az egy kedves szó, mosoly, vagy akár itt egy-egy kérdésre adott felelet, az itt megálló embereket meghallgató szeretet" – mesél motivációjáról Szilvia.

Szolgálat adventben

Az előző évekhez hasonlóan a Szeretetszolgálat az idei adventben is számos helyszínen tart tartós-élelemiszer gyűjtést: így Budapesten a Príma üzletlánc boltjaiban, a miskolci Auchanban és Debrecenben is. Új adománygyűjtési formájuk a Szeretetdoboz, melynek keretében a szervezet országszerte fogadja tartós élelmiszerek felajánlását. Egy doboznyi szeretet a program jeligéje, hiszen azt szeretnék elérni, hogy a dobozt a felajánlók azzal a gondoskodó szeretettel töltsék meg, mellyel szeretteikhez is fordulnak, különösen ebben az időszakban. „A doboz különlegessége, hogy környezetbarát anyagból készült, önzáródó és újrahasznosítható, hiszen miután visszaérkezik megtöltve, újra oda tudjuk adni másoknak, mindamellett, hogy száz százalék szeretetből készült" – ismerteti Lutár Balázs, a szociális programok vezetője a doboz fő tulajdonságait. A dobozt a Szolgálattól lehet igényelni a gyülekezeteken, intézményeken keresztül vagy akár személyesen a www.jobbadni.hu/szeretetdoboz/ oldalon leírtak szerint.

Szintén hagyomány adventben a Nyilas Misi Cipősdoboz akció, mellyel elsősorban a gyermekekre gondolnak a szervezők. Sokuknak már az is nagy öröm, ha van karácsonyfa, arról nem is beszélve, mekkora boldogság a gyermekeknek és megnyugvás a szülőknek, ha alatta ajándék is található. Megtudjuk, hogy az idei adventben a Református Nevelőszülői Hálózat hatszáz gyermekéhez már el is jutott egy-egy pakk, ahogyan a következő hetekben is folyamatosak lesznek a cipősdoboz ajándékozások az egész Kárpát-medencében. Eddig nagyságrendileg ezer doboz érkezett be, azonban advent második felében mindig nagyobb aktivitást mutatnak az emberek, így továbbra is várják a megtöltött cipősdobozokat a munkatársak, többek között a Vörösmarty téri gyűjtőponton is.

Beszélgetésünk során a szociális programok vezetője hangsúlyozza, ahogyan egész évben, úgy adventben is szeretnék a leghátrányosabb térségekben élő nélkülöző családokhoz, egyedülállókhoz, idősekhez, betegekhez, fogyatékkal élőkhöz eljuttatni a felajánlásokat. Az elkövetkező időszak tervei között szerepel meleg étel osztása is Budapesten, Debrecenben és Ózdon, közel ezer fő részére.

Együtt a gyermekek gyógyulásáért

A Magyar Református Szeretetszolgálat az Együtt a gyermekek gyógyulásáért elnevezésű program keretében célul tűzte ki, hogy – első körben Budapesten és Debrecenben – átmeneti szállást biztosítson a gyermekgyógyászati egészségügyi intézményekben gyógyulófélben lévő gyerekek szülei számára a kezelés időtartamára. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal együttműködve december 18-án a közmédia csatornáinak nézői és hallgatói a Jónak lenni jó! kampány keretében egész napos műsorfolyamban ismerhetik meg a Szeretetszolgálat szerteágazó tevékenységét. A műsor bevételének fő célja ezeknek az átmeneti szálláshelyeknek a kialakítása.

Tervben van, hogy más regionális helyszíneken is létrehozzanak hasonló befogadó házakat a szülők számára, ehhez szükséges a támogatók hozzájárulása – tudjuk meg Lutár Balázstól. A műsor során neves emberek által felajánlott személyes tárgyakra lehet licitálni, illetve fix áron is megvásárolhatók egyes felajánlások, például Bud Spencer inge, melyet a fia ajánlott fel, illetve az a Herendi porcelán is, melyet mások mellett Jean-Paul Belmondo francia színész aláírása tesz különlegessé. A felajánlások a www.mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon tekinthetők meg. 

Adventi misszió

„Az advent egy különleges megemlékezés, hiszen arról a Jézusról emlékezünk meg, aki eljött hozzánk, mint Megváltó, kifejezve ezzel Isten az irántunk való jóakaratát. Ez a szeretet mindenki számára elérhető, egy olyan adomány, melyet mindannyian ajándékba kaptunk, és melyet mindannyian továbbadhatunk a körülöttünk élő elesetteknek" – fogalmazta meg Lutár Balázs a Szeretetszolgálat hitvallását, egész éves misszióját.

Szoták Orsolya, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.