Lehetnénk együtt

2016. december 04., vasárnap

Formabontó flashmobot és érzékenyítő programot tartott a református diakónia december másodikán, a fogyatékkal élők világnapjának előestéjén a budapesti Vörösmarty téren.

Pénteken délután a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban megfordulók a református diakóniai intézményekben készített apró karácsonyi ajándékokkal gazdagodhattak. Zalaegerszegtől Tiszafüreden, Cegléden, Sajósenyén és Baján át Őrbottányig az ország számos pontjáról érkező gondozottak nemcsak ajándékokat osztogattak, hanem egy flashmob keretében mutatták meg, mire képesek. A Lehetnénk együtt mottójú rendezvényen háromszázan mozdultak együtt a Vad Fruttik zenekar Lehetek én is című dalára. 

„Valóban, a fogyatékkal élők nem mindenre képesek egyedül, segítségre szorulnak, de rengeteg olyan attitűdjük van, amikről pedig a többségi társadalom feledkezett meg. Ilyen a szeretet, az őszinteség, a mindenféle manírtól mentes élet. Bőven van mit tanulnunk tőlük" – véli Csumán-Lechner Alexandra, a Filadelfia Ház-Fogyatékosokat Segítő Református Központ vezetője. „Nemcsak egy évben egyszer lehetnénk együtt velük, hanem az év minden napján, az orvosi rendelőkben, utazáskor, moziban, színházban, a társadalmi élet összes színterén" – fogalmaz.

„Óriási lelkesedéssel készültek, az intézményekben hetek óta gyakorolták a koreográfiát, melyet a kerekesszékeseink is tudnak követni. Sötétedés után egy látványos meglepetéssel is készülünk, ugyanis mindenkinél van egy világító rúd is, melyet szintén használunk majd" – avat be a kulisszatitkokba a Filadelfia Ház vezetője. Kiemeli, hogy a részvevők rendkívül örülnek az alkalomnak, egymásnak és annak, hogy kaphatnak egy kis figyelmet, mindamellett, hogy most ők adhatnak: teát, ajándékot oszthatnak. „Felemelő érzés, hogy végre nem ők kapnak, hanem ők adnak."

A Barnabás Támogató Szolgálat egy kiadvánnyal is készült a megmozdulásra, mely abban segít, mi a helyes, elvárt viselkedés egy sérült emberrel szemben (mit illik, mit nem), egyfajta etikettként használhatjuk azt. „Nagyon fontos, hogy itt megjelenhetünk, hogy találkozhatnak épek és fogyatékkal élők, együtt lehetünk" – fogalmazza meg az esemény egyik célkitűzését Kerti Andrea munkatárs. „Jelenleg is vegyesek a tapasztalatok. Sokan elég bizalmatlanok, nem nagyon tudnak mit kezdeni velünk. De nem baj. Éppen ez a lényeg: ha minden évben kijövünk és megjelenünk, igenis tudomást kell rólunk venni, és eljön az az idő is, amikor mindenki boldogan fogadja el tőlünk az ajándékot" – nyomatékosítja a rendezvény üzenetét Alexandra.

A gondozottak mellett a szülők, hozzátartozók is csatlakoztak a megmozduláshoz, együtt sétáltak a gyermekekkel a vásári forgatagban. Mindez azt bizonyítja, hogy a szülők elkötelezettek, nagyobb társadalmi elfogadásra vágynak, arra, hogy ne lehajtott fejjel, szégyenkezve kelljen szeretteikkel közlekedni, ahogyan az elmúlt évtizedekben. A flashmobot követően a látássérültekből álló hattagú Landíni együttes csapata dicsőítő, karácsonyi énekekkel örvendeztette meg az egybegyűlteket. Náray Erika színművész közös éneklésre invitálta jelenlévőket, nagy örömet, felhőtlen perceket szerezve ezzel a jelenlévőknek.

A Lehetnénk együtt arról is szól, hogy a református diakónia és az ellátottak fel vannak készülve arra az új szociálpolitikai tendenciára, hogy ki kell végre hozni az intézményekből a fiatalokat és biztosítani kell az integrálódásukat és esélyegyenlőségüket. Hiszen, ahogy a megmozdulás is mutatja: ők is tudják, hogy mi az a flashmob, a rap, a modern zene, tudnak számítógépet kezelni, és minden olyan modern technikai dolgot, amit ma egy átlagos fiatal használ. A református diakónia jövőbeni tervei között szerepel a támogatott lakhatás megvalósítása, ugyanis Budapesten, Pest megyében jelenleg még nem működik ilyen szolgálat a református diakónia égisze alatt, ugyanakkor hisznek abban, hogy az önálló életvitel biztosítása mindenkit megillet.

Szoták Orsolya, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.