Bonhoeffer-díjat kapott Koroknai András börtönlelkész

2016. november 03., csütörtök

A nemrég nyugdíjba vonult református börtönlelkész másfél évtizeden át lelkiismeretesen végzett szolgálatát is elismerték a Magyar Testvéri Börtöntársaság és a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete november 3-i közös konferenciáján.

„Önök az irgalmasság és a remény képviselői, irgalommal fordulnak a börtönben lévők felé, a krisztusi útra vezetve őket reményt adnak nekik és segítik őket, hogy szabadulásuk után valóban új életet kezdhessenek" – mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Magyar Testvéri Börtöntársaság és a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete november 3-i közös konferenciáján. A Magyarországi Református Egyház zsinati székházában tartott alkalomnak az elítéltek reintegrációja volt a középpontjában, emellett a misszióban szolgálókat díjazták, valamint a két szakmai szervezet közgyűlését is megtartották.

Roszík Gábor, a két szervezet elnöke beszámolójában kiemelte: a fogvatartottak visszailleszkedését a társadalomba családjuk támogatásával lehet a leginkább elősegíteni. Ez a legfontosabb megtartó erő, aki ugyanis szabadulása után nem térhet vissza a családjába, hatszor akkora valószínűséggel lesz visszaeső, mint az, akit hazavárnak. Ezért rendeznek 1992 óta minden adventben országos gyűjtést a börtönben élők gyermekeinek az Angyalfa program keretében. A nemzetközi program magyar sajátossága, hogy a fogvatartottak személyesen is átadhatják gyermekeiknek az ajándékot. A családok erősítését szolgálja továbbá a gyermekek nyári táboroztatása is.

A beszámolóból az is kiderült, hogy szinte minden magyarországi börtönben megrendezett bibliaismereti versenyen évente 1000-1200 fogvatartott vesz részt, az első öt helyezett pedig jutalmat kap, ami lehet valamilyen fenyítés eltörlése is. Magyarországon eddig három büntetés-végrehajtási intézetben alakítottak ki uniós forrásból APAC-körletet (Association for the Protection and Assistance of the Condemned – Szövetség az Elítéltek Védelmére és Támogatására), ahol 15-20 fogvatartott él együtt keresztyén alapelvek szerint.

Másodszor osztották ki a magyarországi börtönlelkészi szolgálat elismerésére létrehozott Bonhoeffer-díjat. A pénzjutalommal járó kitüntetést idén Koroknai András református lelkész, a Szegedi Fegyház és Börtön, valamint a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézet nemrég nyugdíjba vonult börtönlelkésze (róla készült portrénkat itt olvashatják) és Lippai Csaba görögkatolikus pap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet börtönlelkésze vehette át.

A börtönmissziós szolgálatot végző önkéntesek számára alapított Colson-díjat Katona Csilla, a Magyar Bűnmegelőzési Börtönmissziós Alapítvány elnökségi tagja, Szabó József, a Magyar Evangéliumi Börtönmisszió elnöke és Magyari Márton, a Magyar Testvéri Börtöntársaság ügyvezető igazgatója kapta.

MTI – reformatus.hu, fotó: Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.