Rajzpályázat gyerekeknek a pestszentimrei gyülekezetben

2016. május 23., hétfő

Az idén 100 éves pestszentimrei egyházközség rajz pályázatot hirdet általános iskolásoknak.

100 éves a PESTSZENTIMREI REFORMÁTUS GYÜLEKEZET 1916-2016

A Pestszentimrei Református Egyház „Soli Deo Gloria" Alapítványa rajzpályázatot hirdet általános iskolai tanulók számára.

A verseny témája kapcsolódik a pestszentimrei gyülekezet 100 éves történetéhez, kerületünk mai életéhez, mindennapjaihoz és jövőképéhez.

1916-ban megalakult a Soroksárpéteri Református Fiókegyházközség a mai Pestszentimrén. Anyaegyházközséggé 1926-ban vált,
Soroksárpéteri Református Egyházközség néven. 1926-ban az önálló Soroksárpéteri Református Egyház egyhangúan választja első lelkészének Dr. Széky Endrét. 1927 októberében avatják fel a kalotaszegi stílusú, fióktornyos templomot, melyre a pénzt országos gyűjtőkörúttal teremtik meg. A felszentelésre 1927-ben került sor. A II. világháború alatt a templomot felrobbantották. 1946-ban felavatják Tildy Zoltán akkori köztársasági elnök jelenlétében a "svájci fatemplomot". Dr. Széky Endre szervező munkájának köszönhetően az egyházközség harmadik (máig álló) templomát 1966-ban szentelték fel.

A rajzverseny választható témái:
1. Dr Széky Endre lelkészi és közösség szervezői tevékenysége.
(Építkezések, dalárda, nőegylet, takarék egylet, cserkészcsapat, színi előadások, református kultúrház létrehozása, szeretetházak szervezése, stb.)
2. Hogyan épülhetett a pestszentimrei református templom? Emelj ki egy építkezést a három közül! (Kalotaszegi stílusú - svájci fatemplom- mai templom)
3. A református templom külső vagy belső megjelenítése.
(Utcakép a templommal; A templom és környezete a Vasváry emlékművel; Dr Széky Endre mellszobra és környezete a templomkertben; Istentiszteletre várakozók; stb. )
4. Képzeld el 100 év múlva a templomot és környezetét!
(Templomkert, közlekedés, templomhoz épített új épületrészek, közösségi terek, dísztér, a templom belső tere, stb.)

A pályázatra színes (akvarell, tempera, pasztell, stb.) és grafikai (szén, ceruza, nyomatok, tusrajz, tollrajz, stb.) anyagokat várunk max. A3-as méretben. Kérjük az alkotás hátlapján feltüntetni az alkotó nevét, osztályát, életkorát, iskolájának nevét, címét (hosszúbélyegző), a felkészítő tanár nevét!

Beküldési határidő: 2016. október 7.

A beküldés helye: Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola
1188 Bp., Nagykőrösi út 55. (A pályaművek személyesen is átadhatók.)

A szakértő zsűri díjazza az 1-2, 3-4, 5-6 és 7-8. évfolyamok első három helyezettjét (8-10-12 ezer Ft értékben) , valamint a két legeredményesebb felkészítő tanárt (15 - 15 ezer Ft értékben). A zsűri döntése alapján kiállítást rendezünk a legjobb alkotásokból.

A pályázatot segítő link: www.doulos.hu/tartalom.htm

Információ és a pályázattal kapcsolatos további segédanyagok az sdg.alapitvany@gmail.com e-mail címen, ill. a 30 4654772 telefonszámon kérhetők.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.