Végre, kakaó!

2016. május 07., szombat

Pünkösd előtt országos adománygyűjtést szervez a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). Tartós élelmiszereket és higiéniás eszközöket fogadnak a bevásárlóközpontokban felállított gyűjtőpontokon. A kezdeményezésről Lutár Balázzsal, az MRSZ szociális programjainak vezetőjével beszélgettünk.

Miért van szükség országos adománygyűjtő akcióra?

A Magyar Református Szeretetszolgálatra egyházunk és mi magunk is az egyház kinyújtott kezeként tekintünk. Ez két dolog miatt fontos: szeretnénk minél többekhez eljuttatni az evangélium üzenetét és lehetőségeinkhez képest minél több rászorulón segíteni. Az emberek számára az alapvető szükségletek biztosítása az elsődleges, ezért is fontos számunkra, hogy élelmiszerrel tudjunk segíteni. Az adománnyal egy-egy cseppnyi szeretetet, reményt viszünk az elesettekhez. Sokszor olyan helyre jut el az adományunk, ahol semmi nem kerülne a margarinos kenyérre, de az öt-tízezer forint értékű csomag átadása után csillogó szemekkel kiáltanak fel a szülők és a gyermekek: van konzerv és végre kakaó! Egy kilakoltatás előtt álló, négygyermekes édesanya azt mondta: azért imádkozik, nehogy leszédüljön a létráról a férje, aki rengeteget dolgozik és már három napja nem evett, mert minden pénzt igyekeztek megtakarítani az új lakhatás biztosításához. Ilyen helyzetekben valóban életmentő lehet az adomány, amit támogatóink jóvoltából eljuttathatunk a családoknak.

Hogyan képzeljük el az országos akciót, és miként jut el az adomány a rászorulókhoz?

Jelenleg az MRSZ fővárosi és regionális irodái környékén vannak adományokat gyűjtő pontjaink, május 13-án és 14-én Budapesten, Debrecenben, Ózdon és Vásárosnaményban várjuk a támogatásokat. A következő alkalommal szeretnénk még több helyszínen gyűjteni. Hálásak vagyunk azért, hogy országszerte számos önkéntes segíti szervezetünk munkáját: ezt az akciót nem is tudnánk nélkülük lebonyolítani. A lelkes önkéntesek, munkatársak meg­szólítják az élelmiszerboltba érkező vásárlókat, összefoglalják a gyűjtés lényegét, majd átadják a szórólapot, amelyből kiderül, milyen adományokat fogadunk el a kijáratnál. Elszállítás után az MRSZ raktárában egységcsomagokat készítünk, és ezeket juttatjuk el a rászorulókhoz.

Kik kaphatnak a most összegyűjtött élelmiszerből?

A www.jobbadni.hu oldalon található adománykérelmezési űrlapon keresztül fogadjuk az adománykéréseket. Regionális irodáink, illetve helyi partnereink – családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, gyülekezetek – segítségével megbizonyosodunk arról, hogy a pozitív elbírálásban részesült kérelmezőnek valóban szüksége van a támogatásra. Emellett pedig még olyan családokhoz juttatjuk el az adományokat, akik már más program kapcsán együttműködtek az MRSZ-szel, és tudjuk, hogy szükségük van élelmiszerre.

Hogyan lehet segíteni a gyűjtőprogramot?

Szeretettel fogadjuk önkéntesek jelentkezését, akik szívesen segítenek a gyűjtésben, a helyszínek bővítésében, az egységcsomagok összekészítésében vagy kiszállításában. Emellett pedig irodáink és raktáraink folyamatosan várják a felajánlásokat, kérésre szívesen postázunk csekket, lehetőség van online adományozásra a honlapon keresztül, illetve egy hívás is segít: a 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal támogathatják a szeretetszolgálat tevékenységét.

A gyűjtések helyszínei, időpontjai
Budapesten a Corvin és a Duna Plázában, valamint az Újhegy Bevásárlóközpontban a CBA Príma üzlet előtt május 13-án 15–20, május 14-én 10–20 óra között várják az adományokat. Ózdon az Aldi előtt gyűjtenek az MRSZ munkatársai május 13-án 8–17, május 14-én 8–12 óra között. Debrecenben a Malom Parkban adományozhatnak május 13-án 13–19, május 14-én 9–13 óra között tartós élelmiszereket és higiéniás eszközöket.

Kőrösi-Gilicze Réka

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2016. május 8-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.