Újabb lépés a megújulás útján

2016. április 06., szerda

A reformáció ötszázadik évfordulójára készülve indult el a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) új honlapja, mely a reformáció magyar vonatkozású írott dokumentumait, emlékeit gyűjti össze és teszi hozzáférhetővé az érdeklődők számára.

A Magyar Nemzeti Levéltár kiállítótermében jelenleg is a Nyomot hagytak című tárlat látható, ahol olyan eseményekről és személyiségekről tájékozódhatnak a látogatók, akik különösképpen hatottak a magyar történelemre. A levéltár Reformáció Projektbizottsága ezt a termet és üzenetet választotta, hogy itt mutassák be nagyközönség előtt is a reformáció hatásával foglalkozó honlapjukat, mely a Reformáció Emlékbizottság támogatásával jöhetett létre.

„Nincs még egy olyan, ezer szállal egymáshoz kötődő folyamat, ami ilyen komoly nyomot hagyott volna a Kárpát-medencében, mint a reformáció” – köszöntötte az esemény résztvevőit Rácz György, országos levéltári főigazgató-helyettes. A honlap elindulása fontos mérföldkő a levéltárosok és a projektben közreműködők számára, mert így mindenki elolvashat és megtekinthet olyan írásos emlékeket, melyek a hitújításról mesélnek.

Az alkalmon részt vett Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos, aki hangsúlyozta, hogy a bizottság számára nagyon fontosak az olyan események, amelyek segítenek méltó módon megünnepelni a reformáció fél évezredes évfordulóját. Felhívta a figyelmet a múlt és gyökerek fontosságára, melyek valójában meghatározzák mindennapjainkat, mert fontos, hogy az elkövetkező időszakban ne csupán egy emlékként legyen szó a reformációról, hanem folyamatként, aminek mindenki részese lehet. „Arra van szükségünk, hogy a történelem mélységéből tiszta vizet meríthessünk” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Az új honlap nem csupán egy információmegosztó lehetőség, hanem egy nagyszabású tudományos és közművelődési projekt része. A honlapon megjelenő tartalmak hosszas kutatómunka eredményei, melynek során a levéltár több, mint hatvan munkatársa gyűjtötte össze, restaurálta és digitalizálta az írásos forrásokat. A honlapon időszakokra bontva olvashatók információk és háttéranyagok, melyek átfogóan mutatják be a reformáció hatását Magyarországra. A Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai remélik, hogy ezek az eredmények új kapukat nyitnak a történészek számára a magyar múlt még teljesebb megismeréséhez. – foglalta össze a projekt fontosságát Fülöp Tamás, megyei ügyekért felelős főigazgató-helyettes.

A mai naptól kezdve mindenki számára elérhető az MNL új honlapja, melyre folyamatosan kerülnek majd fel a feltárt források és eredmények, melyek eszközzé válhatnak a folyamatos megújulásban. Az oldal segítségével egyre inkább láthatóvá válhat, milyen kulturális és történelmi hagyatéka van Magyarországon a reformációnak.

Az oldalon már megtalálható református hithősök szobrainak és emléktábláinak adatai és kapcsolódó háttérinformációk, a későbbiekben pedig egyre több hasonló tartalom válik olvashatóvá.

Farkas Zsuzsanna, Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.