Úton lévő emberek

2015. szeptember 29., kedd

Határsértő, bevándorló, migráns – de hol az ember? A szegedi Tágas Tér Fesztiválon ezzel a címmel meghirdetett kerekasztal-beszélgetés résztvevői szakmai, civil és egyházi szemszögből közelítették meg a menekültkérdést.

Hegedűs Márk, az Európa Rádió szegedi tudósítója a szeptember 26-i alkalom elején arról kérdezte beszélgetőpartnereit, saját szakterületükön hogyan szembesültek az Európába tartó menekültáradattal.

„A migráció évtizedek óta világméretű probléma" – mondta Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára. A Bibliatársulatok Világszövetségének tagszervezeteként ő és munkatársai nem most találkoztak azzal, hogy emberek milliói vannak úton, élnek menekülttáborokban világszerte. A két évvel ezelőtt készült, bibliai menekültekről szóló kiállításukkal is erre szerették volna felhívni a magyar emberek figyelmét. Gáncs Péter evangélikus püspök – a misszió oldaláról közelítve meg a kérdést – úgy fogalmazott: „azt is mondhatnánk, hogy mivel nem indultunk széles e világba az evangéliummal, eljött a széles e világ megnézni, van-e még itt evangélium." Hozzátette, hogy a személyes találkozás megváltoztatta a migránsokról alkotott képét. Kanizsai-Nagy Dóra, a Református Menekültmisszió vezetője azt fájlalta, hogy idén nyáron mintha elfelejtettük volna, hogy aki bizonyíthatóan menekül hozzánk, azt jogszabályi kötelességünk befogadni. Kékesi Márk Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tanársegédje, a migránsokat segítő szegedi civil közösség alapítóinak egyike azt emelte ki, hogy miközben a szegediek összefogtak, hogy átutazókat segítsenek céljaik elérésében, egy erős közösség jött létre, amelyik magán is tud segíteni.

„Határsértő, bevándorló, migráns, menekült... Melyik szó fedi le az érkezőket?" – tette fel a kérdést a moderátor. A beszélgetés résztvevői megegyeztek abban, hogy mindegyik jogi kategória, sajtónyelvi kifejezés mögött emberek színes csoportjáról van szó, akik úton vannak, segítségre szorulnak; nem helyes, ha a kifejezésekkel játszva növeljük a társadalom félelemérzetét. Pecsuk Ottó kiemelte: úgy alkotunk véleményt ezekről az emberekről, hogy a lakosság kilencven százaléka ténylegesen nem is találkozik velük. A nemzetközi jog szerinti hosszas eljárás definiálja, hogy az illegális határátlépők menekült, befogadott, oltalmazott státuszt kapnak hazánkban vagy kiutasítják őket – tette egyértelművé Kanizsai-Nagy Dóra. Hazánkban a menekültügyi eljárás nagyon szigorú, évente kevesebb, mint ötszáz ember kérelmét fogadják pozitívan. „Ez a szám állítsa helyre a biztonságérzetünket" – kívánta. Kékesi Márk Zoltán hozzátette: mindig mindenütt vannak, akik egy felkínált lehetőséggel vissza akarnak élni. Arányukat jelen esetben nem lehet megtippelni, de miattuk nem szabad a rászorulók elől elzárkózni.

„Ha a keresztyénség Európa számára nem csupán gyökér és emlék, hanem hiteles mindennapos élet lesz, akkor nem kell tartania a nem radikális muszlim kisebbségtől" – reagált Gáncs Péter az iszlamizálódással kapcsolatos félelmekre. Hozzátette: aki a határra jön, annak nem erőszakos térítésre, hanem pokrócra van szüksége, a segítő krisztusi szeretet megnyilvánulásaira.

Sokan sokféleképp értik a „... jövevény voltam, és befogadtatok..." igeszakaszt Máté evangéliumának 35. részéből. Gáncs Péter és Pecsuk Ottó is óva intettek mindenkit, hogy önkényesen csűrjék-csavarják a Biblia szavait. A püspök szerint a helyes értelmezés mindig Krisztusra mutat. Ennek a reformátori elvnek a fényében ezt a felszólítást szerinte komolyan kell venni, de a mennyiség kérdésében józanságra van szükség, illetve az is kérdéses, mit jelent a befogadás: „Egy embert könnyű befogadni, de ha százan állnak az ajtónk előtt, könnyen pánikba esünk." A főtitkár szerint azt kell megvizsgálunk, hogy egyéni erkölcsi választásunk megfelel-e annak, ahogy Jézus Krisztus viszonyulna az adott helyzethez. Emellett hangsúlyozta a szeretet elvét és Máté evangéliumának egy másik megszívlelendő szakaszát: „Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük..." (Mt 7,21)

A Bibliatársulat az előző hetekben egészségügyi csomagokkal segítette a migránsokat, valamint francia testvérszervezetük által kidolgozott, fárszi, arab, francia, urdu nyelven elérhető On the road... (Úton...) című füzettel. „A kiadvány korábbi menekültek tanúságtételeivel, imádságokkal és bibliatanulmányozásokkal szeretné megerősíteni az úton lévőket, hogy Isten minden körülmények között szereti őket" – mondta Pecsuk Ottó. Kanizsai-Nagy Dóra arról mesélt, hogy szeptember folyamán a budapesti Skót Misszió megnyitotta templomának kapuit, befogadott néhány átutazó családot éjszakára. „Azok az emberek, akik még talán sohasem voltak keresztyén templomban, most megszáríthatták a ruháikat, együtt ettek velünk, másnap jó élménnyel, újult erővel indultak tovább" – mondta a szakember, aki szerint a befogadás a béketeremtés eszköze.

A résztvevők megegyeztek abban, hogy a segítségnyújtás mellett mindenki a saját szakterületén tud tenni a helyzet megoldásáért. Az önkéntes megpróbálja felhívni a szkeptikus állampolgárok figyelmét, hogy a közöny nem megoldás, a szakember munkája mellett próbál Istenre figyelni és párbeszédet folytatni, a püspök gyógyító szavakkal megjelenni a médiában, a főtitkár pedig bemutatni, mit mond Isten az emberről, a menekültekről a Bibliában.

Feke György, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.