A szegény, de tehetséges tanulókat támogatja az MRSZ

2015. augusztus 17., hétfő

Kilencmillió forinttal támogatja a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a következő tanévben azokat a 10 – 18 év közötti tanulókat, akik anyagi akadályok miatt nem tudják kibontakoztatni tehetségüket. A Nyilas Misi Ösztöndíj Programra nemcsak Magyarországról, de Kárpátaljáról, Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről lehet pályázni.

A nyári szünet a végéhez közeledik, az iskoláskorú gyermekeket nevelők már a tanévkezdés anyagi terheit számolják. A valamiben kiemelten tehetséges tanulók szülei még inkább bajban vannak: a tehetség sokba kerül. Némely család számára egyenesen luxust jelent, ha az átlag felett teljesítő gyermekük tehetségének utat akarnak engedni. Ezek a családok a kötelező kiadásokat is nehezen tudják fizetni, így aligha telik hegedűre vagy mikroszkópra, az eltáncolt cipőt sincs mód lecserélni; nincs pénz, hogy a gyermek eljusson a különórára, versenyre, vagy fellépésre. Lemondani a kis tehetségek jövőjéről azonban nemcsak a gyerek és családja számára megengedhetetlen, de hosszútávon a társadalom is veszít vele. A tehetség felbukkanása nem anyagi kérdés, kibontakoztatása viszont sajnos az.

A Magyar Református Szeretetszolgálat ezért az ősztől újraindítja Nyilas Misi Ösztöndíj Programját. Azt a 180 Kárpát-medencei iskolást, akiket az ösztöndíjprogram kezdetben támogatni tud, egy független szakmai zsűri választja ki a pályázók közül. A nyílt pályázatra azok a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók jelentkezhetnek, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak valamely művészeti ágban, sportban, vagy tanulmányaikban. „Tudjuk, hogy a sikerhez nemcsak tehetségre, de szerencsére és olykor segítségre is szükség van. A Nyilas Misi Ösztöndíjjal az a célunk, hogy a tehetséges, ám rászoruló gyerekek egy lépéssel közelebb kerülhessenek álmaik megvalósításához. Lehet a pályázó sportoló vagy művész, kiváló matekos vagy leendő vegyész – a tehetséget fogjuk értékelni és támogatni" – mondta Szabó Dominika, az MRSZ kommunikációs vezetője.

A kezdetben havi 5000 Ft összegű hozzájárulást a pályázó különórára, felszerelésre használhatja fel, de fedezheti belőle a versenyek, fellépések alatt felmerülő költségeket, vagy kiállítások belépődíjait is. Ez már Magyarországon is nagy segítséget jelent, de Kárpátalján, ahol egy átlagos magyar család is csupán 60.000 Ft-ból él, valódi kitörési lehetőséget teremthet egy tehetséges gyermek számára. Az ösztöndíjprogram részletei, a jelentkezés határideje, a pályázat benyújtásának feltételei a segélyszervezet honlapján olvashatók.

Forrás: jobbadni.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.