Kitüntették a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dékánját

2015. május 18., hétfő

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át május 15-én Adorjáni Zoltán teológiai tanár, református lelkipásztor. Az indoklás szerint az egyetemi docens „oktatói-nevelői munkájával nagyban hozzájárult az új teológus- és lelkésznemzedékek képzéséhez, kutatói munkájával pedig az intertestamentális kor 21. századi értelmezéséhez".

Adorjáni Zoltán 1956 novemberében Désen született sokgyermekes lelkészi családban. 1980-ban szerzett teológiai oklevelet Kolozsváron. 1990-91-ben ösztöndíjjal a hollandiai Urechtben tanult. Doktori címet 2005-ben a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szerzett. 1991-től tanít a kolozsvári teológián.

Munkásságát – egyetemi oktatói, valamint a tudomány és sajtó területén végzett tevékenységét – Buzogány Dezső méltatta. Laudációjában így fogalmazott: „...Adorjáni Zoltán vállán sok kereszt van, amelyeket évek, sőt évtizedek óta kitartással hordoz. Most még egy kerül oda az előbbiek mellé. Ennek a hordozása viszont már biztosan nem jár olyan nagy erőfeszítéssel, mint az eddigieké. Viselje jó egészségben, megérdemelte. Megérdemelte, mert felismerte, hogy az Istentől kapott számtalan kegyelmi ajándék felelősséggel jár és ezt a felelősséget vállalta. A dicséret és a dicsőség Istené, Adorjáninak pedig marad továbbra is a munka. A munka Isten ügyéért. Mert nincs annál nagyobb megtiszteltetés, és annál nagyobb dicsőség, hogy Isten a maga ügyének intézésére méltat."

A laudáció teljes szövege az Erdélyi Református Egyházkerület honlapján olvasható.

Forrás: reformatus.ro, fotó: Kiss Gábor

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.