Generációváltás a német reformátusoknál

2015. április 27., hétfő

A Református Szövetség (RBD) április 23. és 25. között tartott közgyűlésén elbúcsúztatták Peter Bukowski moderátort és Jörg Schmidt főtitkárt. A leköszönő vezetőket Bölcskei Gusztáv méltatta.

A németországi egyesült (uniált) és református egyházak, illetve zsinati szövetségek, gyülekezetek és magánszemélyek alkotta felekezeti szervezet kétévente sorra kerülő közgyűlésén egyben a vezetőség, az úgynevezett „Moderamen" tagjait is megválasztották. Bukowski utódja a 34 éves Martin Engels lett. Az immár 25 éve tisztségben lévő Peter Bukowskit váltó fiatal rajnai lelkész szerint az RBD legnagyobb kihívása továbbra is az, hogy a református arcélt sokszínűen jelenítse meg a Német Protestáns Egyházon (EKD) belül. Új megbízatása kapcsán kifejtette, hogy nagy örömöt jelent számára az RDB céljait szolgáló folyamatok elindítása és összefogása, moderálása.

„A reformátusokat Isten igéje hajtja és így vállalják a világ kihívásait... Aki hisz, felelősséget vállal Isten dicsőségére és a felebarát javára" – összegezte Engels az ülésen. A vezetőség tagjává választották továbbá Bern Becker lelkészt, a vesztfáliai és lippei protestáns sajtószövetség ügyvezetőjét, Hans-Georg Ulrichs heidelbergi lelkészt, Bernd Kalter könyvelőt, Annegret Lambers ápolónőt, aki laikus prédikátorként is szolgál, illetve Meike Waechter berlini lelkésznőt.

A közgyűlés keretében a leköszönő főtitkárt is ünnepélyes keretek között búcsúztatták el tisztségéből. Jörg Schmidt harminc éve tevékenykedett az RBD-ben és sokat tett a német-magyar kapcsolatokért. Legutóbb éppen tavaly októberben látogatott Magyarországra egy küldöttséggel, hogy megbeszélést folytasson az akkor még püspök Bölcskei Gusztávval és másokkal a magyarországi politikai és társadalmi helyzetről, annak kritikus németországi megítéléséről és a folytatódó szorosabb együttműködés lehetőségéről az egyházak nyilvános szerepvállalásában. A német-magyar párbeszéd célja a kétoldalú tapasztalatcsere és kölcsönös megértés mellett a Nyugat- és Kelet –Európa közötti összefogás erősítése és a kommunikációs nehézségek enyhítése volt.

A leköszönő vezetőket barátjukként Bölcskei Gusztáv is köszöntötte, akit immár a DRHE rektoraként hívott meg Achim Detmers főtitkár, hogy az elmúlt 18 évben püspökként a kétoldalú kapcsolatokért és az európai reformátusság együttműködéséért végzett kiemelkedő munkáját méltassák. Az MRE elnökségének nevében Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke vett részt az közgyűlésen, ahol az európai református egyházak számos vezetőjével, így Gottfried Locher svájci egyházelnökkel és Jan-Gerd Heetderks európai REV elnökkel is találkozhatott.

Kicsoda Jézus Krisztus ma nekünk? Ez a kérdés jelölte a ki a közgyűlés tematikus központját, amit teológiai előadások és munkacsoport beszélgetések során járta körbe a delegáltak és meghívott vendégek. Peter Bukowski főelőadásában a bizonyosság, bátorítás és útmutatás hármasában reflektált arra, hogy tehetünk ma hitet Krisztus mellett, példaként az apartheid ellenes Belhari Hitvallásra hivatkozva. „Az én Krisztusom egyben a világ ura" – mondta a német teológus, hangsúlyozva, hogy a világszerte élő keresztyén testvérektől érkező kihívásokra megszívlelése nélkül nem lehet válasz adni a saját hitvallásunkat érintő kérdésre. A hitvallás ugyanis nem az egyszer már megtalált válaszok ismételgetése, hanem mindig aktuális, gyógyító és megtérésre buzdító megvallása annak, hogy „Isten igényt tart életünkre."

Külügyi Iroda
Forrás: www.reformiert-info.de, www.ekir.de

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.