Harmadszor ülésezett a Reformáció Emlékbizottság

2015. április 13., hétfő

A bizottság tagjai megvitatták és jóváhagyták a reformáció 500. évfordulójára tervezett pályázati rendszert.

„A reformáció 500. évfordulójának megünneplése Magyarország számára kultúrtörténeti jelentőségű esemény, felekezetre való tekintet nélkül" – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Reformáció Emlékbizottság április 9-i budapesti ülésén. A miniszter hozzátette: „a 2017-ben tartandó jubileumi megemlékezés akkor lesz eredményes, ha a reformáció értékei az egész nemzet számára közkinccsé válnak".

A Északi Evangélikus Egyházkerület székházában tartott tanácskozáson a bizottság megvitatta és jóváhagyta a reformáció 500. évfordulójára tervezett pályázati rendszert és a programok elindítását. Hafenscher Károly miniszteri biztos beszámolt a korábbi ülés óta elvégzett munkáról, továbbá ismertette a napokban közzétett két pályázati felhívást: a Kárpát-medencei, reformáció-témájú fotópályázatot és a fiatal képzőművészeknek szóló hasonló kiírást.

A bizottság tagjai javaslatokat fogalmaztak meg a 2016-os és 2017-es programtervezettel kapcsolatban, valamint megállapodtak abban, hogy a rendezvények mellett Kárpát-medence-szerte maradandó emlékek is szülessenek az 500 éve zajló reformációról.

Az ülésen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Németország és Svájc budapesti nagykövete is.

A magyar kormány 2013-ban hozott létre bizottságot a 2017-es jubileumi év ünnepi rendezvényeinek előkészítésére. A Reformációi Emlékbizottságban a 3-3 református és evangélikus állandó tag mellett a Római Katolikus Egyház képviselője is helyet kapott, valamint a kisebb protestáns egyházak is képviseltetik magukat. A világi tagok közé a Magyar Tudományos Akadémia két delegáltat küld. A bizottság munkáját Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke miniszteri biztosként segíti.

Forrás: mti.hu

Istent keresem

Lk 22,39–71

„Jézus így szólt hozzá: Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát?” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink