Ima a Koreai-félsziget békéjéért

2015. február 07., szombat

A Koreai Egyházak Ökumenikus Tanácsa (NCCK) arra kéri testvéregyházait világszerte, hogy a koreai félsziget békéjéért és egységéért imádkozzanak és aktívan támogassák az USA Észak-Koreát érintő izolációs politikája elleni igyekezetüket. Az MRE a humanitárius segély mellett levélben fordul a budapesti amerikai nagykövethez is.

Az MRE hosszú évek óta támogatja a koreai reformátusokat a koreai félsziget békés újraegyesítésért tett erőfeszítéseikben, amit nemzetközi egyházi fórumokon is aktívan igyekszik előmozdítani. Az NCCK két legnagyobb tagegyháza, a Koreai Presbiteriánus Egyház (PCK) és a Koreai Köztársaság Presbiteriánus Egyháza (PROK) egyaránt elkötelezett a megbékélés és újraegyesítés mellett, amiben alapvető eszköz a demokrácia erősítése, illetve Észak- és Dél-Korea közötti politikai és humanitárius kapcsolat elmélyítése. Az elmúlt időszak világpolitikai fejleményei ezzel szembementek, az USA a Sony elleni kibertámadást követően szigorította az Észak-Korea elleni szankciókat, súlyos politikai és humanitárius válságot okozva ezzel a térségben, véli egyöntetűen a koreai keresztyén közösség, aminek túlnyomó többsége református.

Az NCCK ebben a helyzetben nyílt levéllel fordult az amerikai elnökhöz, illetve a dél-koreai elnöknőhöz és arra szólította fel őket, hogy politikájukon változtassanak és az Észak-Korea elszigetelését célzó szankciós, büntető gyakorlatuk helyett a „kubai modellt” érvényesítsék a térségben is. „Korea függetlenségének hetvenedik évfordulóján kitartóan imádkozunk azért, hogy ez az év elhozza a megosztottság végének történelmi pillanatát és az Észak- és Dél-Korea megbékélésének és közös felvirágzásának új korszakát” – fogalmaz Dr. Kim Young-Ju főtitkár Barack Obamának írt levelében. Kim hálával emlékezik meg a két Korea készségéről a párbeszédre és megbékélésre, amit a jubileumi évben megtapasztaltak, és annak a meggyőződésének is hangot ad, hogy az újraegyesítés nem csak a kelet-ázsiai térség, hanem az egész világ békéjének előmozdítását szolgálja.

A február 3-án kelt levél a kubai fordulatot, az elszigetelődés helyébe lépő együttműködést reménykeltőnek tartja és kifogásolja, hogy az Egyesült Államok politikája Észak-Korea kapcsán ezzel ellentétes fordulatot vett. „Az Észak-Korea elleni évtizedes szankciók alapjaiban rendítették meg az ország gazdaságát és súlyosbították az észak-koreai nép fájdalmát” – állítja Kim, kiemelve a negatív hatásokat: a humanitárius katasztrófát és a koreai családok újraegyesítésének ellehetetlenülését. „Röviden, az izolációs politika Észak-Korea kapcsán nemcsak, hogy eredménytelen volt, hanem éppen az ellenkező hatást váltotta ki, a Koreai-félszigeten a béke és stabilitás akadályává vált.” Az NCCK saját országának elnökétől, Park Geun Hye asszonytól a gazdasági szankciók beszűntetése mellett a két ország közötti határ azonnali újranyitását és a humanitárius szállítmányok átengedését követeli, illetve a kettészakított családok találkozóinak újraindítását sürgeti.

Az MRE pozitívan válaszolt a koreai megkeresésre és az ökumenikus tanács főtitkárát imádságáról és támogatásáról biztosította. Az amerikai nagykövetnek tervezett támogató levél kiküldésével és az Észak-Koreába irányuló humanitárius segélyek szerény pénzügyi támogatásával a magyar reformátusság szimbolikusan is kifejezi elkötelezettségét a Koreai-félsziget békéje és újraegyesítése, illetve a demokrácia és megbékélés mellett.   

Az MRE-hez eljuttatott levelében a koreai ökumenikus tanács imádságra és tevőleges támogatásra kéri a magyar reformátusokat is február 18-án, hamvazó szerda napján, amihez egy imát is megfogalmaztak:

Ma, a megbánást jelképező hamu jegyében, a Koreai Egyházak Ökumenikus Tanács közös imádságra hívja a a keresztyéneket világszerte Észak- és Dél-Korea megbékéléséért.

Emberek sokasága él hosszú évekkel a fájdalmas események után is az elszakítottság fájdalmával a szívében. Kormányunk megtiltja számunkra, hogy rizst és lisztet juttassunk el észak-koreai éhező testvéreinkhez. 

Istenünk, bocsásd meg, hogy elválasztó falakat húztunk fel magunk között, mutasd meg a békéhez vezető utat és munkáld bennünk az akaratot, hogy azon járjunk. Imádkozunk a szenvedőkért, könyörgünk, hogy te adj nekik vigasztalást és megnyugvást. Add, hogy a halál és félelem hamvai az örvendező újjászületést táplálják.

Jézus nevében kérünk, aki töretlen hűséggel tekintetét Jeruzsálem felé fordította, hogy aztán a halál útját is vállalva minket egymással és Istennel megbékéltessen. Ámen

 

Külügyi Iroda

Fotó: Peter Williams/WCC

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.