Túl jó- és rosszindulaton

2014. november 12., szerda

Súlyos problémákkal kell szembenéznie a református egyháznak jövő évi költségvetése tervezése során – hangsúlyozta elnöki megnyitójában Bölcskei Gusztáv püspök a XIII. zsinati ciklus utolsó, tizenötödik ülésszaka elején. A Zsinat lelkészi elnöke elmondta: a személyi jövedelemadó 1 százalékából származó adózói felajánlások összegének állami kiegészítése jövőre várhatóan jelentősen csökken.  Az felajánlások és a kiegészítések összege, ami az államtól érkező egyházfinanszírozási támogatás szabadon felhasználható elemét jelenti, az idei évhez viszonyítva 20 százalékkal, 450 millió forinttal lehet kevesebb, ami a 2003-as szinttel egyezik meg.

„A református egyház ennyi pénzt nagyon drasztikus lépésekkel, költségvetési struktúrájának a teljes átalakításával tudna csak megtakarítani” – szögezte le a püspök, aki hozzátette: bár a konkrét célokra felhasználható egyedi és normatív támogatások nőnek, a szabadon felhasználható keret csökken. Az egyházi vezető emlékeztetett: 2003 és 2010 között, amikor az egyházzal szemben „nem éppen barátságos indulattal viseltetett a kormány”, sikerült a felajánlások és a kiegészítés összegét növelni, ám ez 2010 óta csökken. „Ez arra emlékeztet, amikor baráti tűz áldozatává válik az ember” – fogalmazott. Míg 2002-ben a felajánlott egyszázalékos összeg 400 millió forint volt, és azt egészítette ki az állami költségvetés 1,2 milliárdra, addig 2014-ben 800 millió felajánlott forintot egészít ki 1,2 milliárdra. A 2003 és 2013 között folyamatosan növekvő felajánlások kiegészítésének összege tehát folyamatosan csökken.

A püspök emlékeztetett: a református egyház 2008-ban javaslatot tett az államnak a kiegyensúlyozott és kiszámítható egyházfinanszírozás megoldására. A javaslat az egyszázalékos rendszer átalakításáról és az egyház működő vagyonhoz juttatásáról szólt. A református egyház azóta is rendszeresen figyelmezteti a mindenkori kormányt, hogy nem tartható fönn az egyházfinanszírozás jelenlegi formája. A lelkészi elnök ezt minősítve hozzátette, hogy „nem jó- vagy rosszakarat kérdése ez, hanem egyszerűen rossz ez a rendszer, amiből nem lehet többet kihozni”.

Bölcskei Gusztáv elmondta: a költségvetési törvény elfogadásáig még lehetőség van a tervezet módosítására. A kérdésben múlt héten szakértői szintű egyeztetés volt, jövő héten pedig a történelmi egyházak kezdeményezésére Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszter találkozik azok képviselőivel. Az egyházi vezető reményének adott hangot, hogy a vitás kérdéseket mielőbb sikerül tisztázni.

Az Országgyűlés november 11-én elfogadta a 2013. évi költségvetés zárszámadását, ezzel együtt az egyházi közoktatási intézményeknek járó kiegészítő támogatás elszámolását is. Bölcskei Gusztáv elmondta, hogy az illetékes minisztérium és az egyházak számítása között feloldhatatlan ellentét volt, ezért az egyházak nem értenek egyet a döntéssel, de tudomásul veszik azt: eszerint 5,8 milliárd forint kompenzációra tarthatnak számot.

Még az őszi szünet végén is hittankönyv nélkül volt számos egyházi iskola diákja a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. mulasztása miatt – derült ki az elnöki megnyitóból. Bölcskei Gusztáv hozzátette: a tankönyvellátásért felelős állami cég a Kálvin Kiadóra akarta hárítani a felelősséget, majd kiderült, hogy a református könyvkiadó időben átadta a szükséges könyvmennyiséget terjesztésre.

A püspök felhívta a figyelmet arra, hogy a még futó európai uniós finanszírozású beruházások elszámolására a jövő év végéig van lehetőség. A református egyház ennek gyorsítása érdekében a pályázati hatóságoktól megkapta a még le nem zárt projektek listáját. Bölcskei Gusztáv arra kérte az érintetteket, hogy szolgáltassanak információt arról, hol tartanak, mert előfordulhat, hogy nem az egyházközségek mulasztása miatt csúszik a programok lezárása. Mint elmondta, a határidőn túli elszámolásnak súlyos következményei lehetnek, ami a későbbi pályázásból történő kizárást vagy akár az elnyert összeg visszafizetését is jelentheti.

Bölcskei Gusztáv emlékeztetett arra, hogy november 11. az első világháború lezárásának emléknapja is. Elmondta, hogy itt a Kárpát-medencében adósok vagyunk az áldozatokra való emlékezéssel. Megjegyezte: volt olyan település, ahol csak 2005-ben állíthattak emlékművet halottaiknak a reformátusok. Az egyházi vezető a korabeli európai értelmiség és az egyházak felelősségére is figyelmeztetett. „Csak a sok fájdalom ébresztette rá őket arra, hogy a háborúért nem lehet diadalmasan lelkesedni” fogalmazott, majd hozzátette: az egyháznak mindenkor a Krisztusban megbékélést adó Isten akaratát kell követnie, és gyógyítóvá kell válnia a társadalomban.

Bölcskei Gusztáv beszédében szólt a Kálvin Emlékévek lezárásáról és Kálvin Institutiójának a napokban bemutatott új fordításáról, a reformáció ötszázadik évfordulójának megünneplését előkészítő, a magyar kormány által létrehívott Reformáció Emlékbizottság munkájáról, az ökumenikus bibliafordítás ügyéről, valamint az Amerikai Magyar Református Egyházban, a Kárpátaljai Református Egyházban és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházban történt tisztújításról.

Kiss Sándor, Varga Gábor Vargosz (fotó)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.