Művészeti díj, Nobel béke-díj és Istenkáromlás

2014. október 30., csütörtök

A cikk írója Eric Sarwar, pakisztáni presbiteriánus lelkész, valamint a Tehillim Egyházi Zene és Dicsőítő Iskola alapítója, egyben igazgatója. Erik jelenleg a Kálvin Szemináriumon folytat teológiai tanulmányokat mester fokozaton, a michigani Grand Rapidsban.

Ez a történet 3 nőről szól, akik ugyanabból az országból származnak, és akik mindannyian szerepeltek a hírekben az elmúlt hetekben. Az éves „ArtPrize-on", amit Grand Rapidsban rendeznek meg, láttam a pakisztáni Anila Qayum gyönyörű „Kereszteződések" című installációját, mellyel nemcsak a közönség díjat nyerte el Anila, de a zsűri által odaítél megosztott díját is. Művészetével Pakisztánról egy pozitív képet fest az Egyesült Államokban. A második rendkívüli hír a médiában, a pakisztáni Swat Valley-ből származó Malala Yousufzai története volt. Tizenhét évével, ő a valaha volt legfiatalabb személy, akinek odaítélték a Nobel békedíjat. A kitüntetést azért kapta, mert 15 évesen néhány társával együtt kiállt a leánygyermekek oktatáshoz való jogaiért, miután tálib szélsőségesek célpontjává váltak és érte őket bántalmazás. Azóta lett szószólója minden fiatal pakisztáni nőnek, sőt mindazoknak, akik oktatásban szeretnének részesülni.

A harmadik nő, az Asia Bibiként is ismert Aasiya Noreen, egy nagyon szegény keresztény farmer, aki 3 gyermek édesanyja. 2009. június 19-én, miközben a farmján dolgozott a tikkasztó hőségben, szóváltásba keveredett néhány muzulmán nővel, amiért az ő kútjukból és poharukból ivott - mivel a muszlimok szemében a keresztények „tisztátalannak" minősülnek. Órákkal az incidens után az egyik muszlim nő azt állította a helyi vallási vezetőnek, hogy Aasiya becsmérlő megjegyzéseket tett a Mohamed prófétára. Ennek okán pedig egy dühös tömeg rontott be Aasiya otthonába, és kegyetlenül megverték őt és családtagjait. Később Aasiyát letartóztatták az istenkáromlás tilalmáról törvény értelmében: Halálra ítélték, és az egész családja bujkálásra kényszerült, miután halálosan megfenyegették őket.

2014. október 17-én, a nemzetközi felháborodás és a százezrek által aláírt petíció ellenére a lahori Legfelsőbb Bíróság elutasította Asia Bibi fellebbezi kérlemét. A halálos ítéletet fenntartották, és akasztás általi halálra ítélték Asiat. Amennyiben az ítéletet végrehajtják ő lesz az első nő, akit Mohamed próféta elleni istenkáromlás miatt végeznek ki. Aasiya 30 napot kapott, hogy fellebbezzen a pakisztáni Legfelsőbb Bíróságon.

A pakisztáni Istenkáromlásra vonatkozó törvények

Az 1927 óta a brit uralom alatt, a 295-A rendelet védett minden olyan szándékos vagy rosszindulatú, az illető vallási vagy hitbeli meggyőződését sértő cselekménnyel szemben. Az 1947-es függetlenség kikiáltása után, Zia-ul-Haq katonai diktatúrája alatt, 1982-ben, a 295-B elnöki rendelettel bővült ez a törvény. Ekkor már azt is kimondták, hogy aki a Szent Koránt beszennyezi, azt életfogytig tartó börtönnel büntetik. A törvényt később újra kibővítették (295-C), az 1986-os Büntető Törvénykönyv módosításával, ami a Szent Prófétára tett megjegyzéseket szabályozza: „Bárki, aki szóban vagy írásban, bármilyen ábrázolásmódban, akár célzással, vagy rágalmazással, vagy közvetlenül beszennyezi Mohamed próféta szent nevét, azt vagy halállal, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetik, valamint köteles pénzbírságot fizetni."

Az istenkáromlás elleni törvény a mai napig követel keresztény életeket. Asia Bibi, még ma is, 4 évvel a azután, hogy halálraítélték, börtönben van. Az ügye még nagyobb felháborodást keltett 2011-ben, amikor 2 vezető politikus Salman Taser, Punjab tartomány muszlim kormányzója, és Shahbaz Bhatti, keresztény miniszter merénylet áldozataivá váltak. Mind a ketten Aasiya ügyét próbálták segíteni. Szintén felháborodást keltett, amikor az ügyvédek rózsaszirmot szórtak a gyilkosra, amikor megjelent a bíróságon. A bírónak pedig, aki elítélte, el kellett menekülnie az országból. Azóta Islamabadban egy mecsetet neveztek el a gyilkosról.

Ki áll ki majd a keresztényekért Pakisztánban?

A muzulmánok az Egyesült Államokban azért küzdenek, hogy megvédjék a vallásukat az esetleges vádaktól. A radikális iszlamisták nyílván nem egyenlők az iszlám vallással. Azt próbálják bebizonyítani a médián keresztül, hogy az Iszlám a béke vallása és az iszlám prófécia egy áldás a világ számára. A mérsékelt iszlamisták szerint az Iszlámot a radikálisok térítették el. Azonban a kérdés az, hogy mikor fogják az iszlám egyesületek felemelni a hangjukat a szegény, erőtlen, hangtalan és vallásilag diszkriminált pakisztáni keresztényekért? És hol van az a nyugati egyház, ami a kereszténységet ebbe a régióba telepítette, majd magára hagyta a keresztényeket, hogy szenvedjenek a hitükért. Számos pakisztáni muzulmán a keresztényeket a barátainak tarja. Keresztények és muzulmánok együtt szenvednek az istenkáromló törvény miatt. Az az egyik legnagyobb gond, hogy a legtöbb nyugati keresztény nem vesz tudomást a Pakisztánban elő testvéreiről.

Anila és Malala egyaránt örömüket lelik díjaikban. Mindként pakisztáni nő rendelkezett olyan forrásokkal, a család és barátok támogatásával, ami miatt a pakisztáni nőket elnyomó társadalom fölé emelkedhettek. Mindketten a remény szimbólumai lettek azon pakisztáni nők számára, akik egy jobb életről álmodnak saját maguk és gyermekeik számára. Anila és Malala fel fogja emelni a hangját Asia Bibiért? Az Észak-Amerikai Egyház ki fog állni a szegény keresztényekért, és legfőképpen Aasiyáért, akinek most a hite miatt kell fizetnie? Azzal, hogy a nyugati világ muzulmánjai felemelik a hangjukat Asia Bibiért, be tudják bizonyítani, hogy az Iszlám nem a terror és a háború vallása? Aasiya együtt lesz-e még valaha a családjával? Ki fogja neki a halál helyett, élet díját megítélni? Anila, Malala és Aasiya! Három nő, három különböző végzet.

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Rev. Dr Olav Fykse Tveit is kifejezte az aggodalmát Asia Bibi ügyében. Tveit szerint ahhoz, hogy a toleranciát előremozdítsuk, a vallási harmóniát, és a vallási kisebbségek jogait megerősítsük, fontos, hogy olyan ügyekben, mint Asia Bibié, a bírói igazságosság biztosítva legyen. Szerinte a Bibi ellen felhozott vádak erősen megkérdőjelezhetők, és a halálos ítélet ilyen ügyekben nem helyénvaló. Hangot adott reményének, hogy a Legfelsőbb Bíróság eltörli a lahori bíróság döntését. Az Egyházak Világtanácsa már évekkel ezelőtt kifejezte az aggodalmát az istenkáromlási törvénnyel való visszaéléssel kapcsolatban. 2009-ben az EVT Központi Bizottsága nyilatkozatot adott ki az istenkáromlási törvény helytelen használatáról, és a vallási kisebbségek fenyegetettségéről Pakisztánban. Az EVT Ökumenikus Imakörbe hívja tagegyházait, így vállalva szolidaritást imádságban a keresztény testvéreinkkel a világ minden táján. Az Ökumenikus Imakör keretében hetente más-más országokért imádkozhatunk. Az elmúlt héten India és Sri Lanka mellett Pakisztánért imádkoztak együtt a világ egyházai: többek között ezen kormányok stabilitásáért, az emberi jogok megerősödéséért, a Pakisztánban élő afgán menekültekért, valamint az India és Pakisztán közötti megbékélésért.

Külügyi Iroda
Fordította: Óvári Eszter
Forrás: http://the12.perspectivesjournal.org/jennifer-holberg/

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.