„A Debreceni Egyetem bölcsője a Református Kollégium"

2014. szeptember 09., kedd

Száz évvel ezelőtt, 1914. október 1-én tartotta első tanévnyitóját a református Nagytemplomban a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem. Az évforduló alkalmából most is a Nagytemplom adott otthont a jubileumi tanévnyitó ünnepségnek, amelyet a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel közösen szervezett a Debreceni Egyetem.

A szeptember 7-én, 15 órakor kezdődött ünnepi alkalmon a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. „ A Szentírás szerint a világ néha dzsungelre hasonlít, de fel lehet fedezni a rendezett kert kontúrját és ha az ember ezt felfedezi, akkor el tudja magát helyezni benne. Minden egyetemnek ezt a látásmódot kell közvetíteni" – hangsúlyozta.

   
Fekete Károly  Szilvássy Zoltán 

Fekete Károly, a Hittudományi Egyetem rektora az állami egyetem megalapításának előzményeivel kapcsolatban elmondta, hogy 1913-ban a tiszántúli egyházkerület felajánlotta a Református Kollégium épületét az egyetem-indítás céljaira. „Így lett a Debreceni Tudományegyetem bölcsője a Református Kollégium és ezért emlékeztet bennünket ez a centenárium arra, hogy száz éve lett egyetemi rangú a teológiai oktatás Debrecenben, ami együtt járt a teológiai tudomány fejlődését serkentő doktoráltatási joggal is" – mondta Fekete Károly, majd megnyitotta a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanévét.

A Debrecenben 1912-ben megalapított állami egyetem (ma: Debreceni Egyetem) a Református Kollégium akadémiai tagozataiból szerveződött, s 1932-ig, központi épülete megépítéséig helyileg is a Kollégiumban működött. A Teológiai Akadémia az állami egyetem karává alakult, és ezzel egy időben az egyházkerület a Kollégiumon belül lelkészképző-intézetet szervezett, amely a lelkészjelöltek gyakorlati felkészítését végezte, valamint egyházi szocializációjukat segítette. 1949-ben a Teológiai Kar a kommunista államhatalom nyomására visszaköltözött a Református Kollégiumba, majd 1950-ben kivált a Debreceni Egyetemből, és Debreceni Református Theologiai Akadémia néven ismét önálló, egyházi fenntartású intézménnyé vált. 1993 óta mint államilag elismert és akkreditált, egyházi fenntartású egyetem, Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) név alatt működik tovább. (Forrás: drhe.hu)

„Orando et laborando. Ez a jelmondat indította el az egyetemet és ez hatotta át a diákságot" – mondta tanévnyitó beszédében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Kiemelte: „a debreceniek és a Tiszántúli Református Egyházkerület érdeme az, hogy most itt egyetem van!" A rektor szerint az Egyetem létrejötte Tisza István miniszterelnöknek, egyben dunántúli református főgondnoknak köszönhető, aki jó kapcsolatot ápolt a császárral és így megszülethetett az egyetemet megalapító császári dekrétum.

A csaknem ezerhétszáz állami egyetemista eskütétele után Kósa Lajos polgármester, majd az esemény díszvendégeként Orbán Viktor kormányfő mondott beszédet. Hangsúlyozta, hogy a kiművelt emberfő Magyarország legfontosabb aranytartaléka, amelyet folyamatosan növelni kell, ezért az elvárás egyértelmű: az egyetemeknek meg kell sokszorozniuk "a családoktól kapott talentumok" értékét, méghozzá használható tudással és értékes diplomával.

Az eseményről készült részletes tudósítást elolvashatja a tisztántúli egyházkerület honlapján.

Forrás: ttre.hu, fotók: Barcza János

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.