Oda szeretnénk vinni, ahol szükség van rá – Felvidékre gyűjtenek könyveket károlis egyetemisták

2010. március 03., szerda

altTrianon konferenciát szerveznek, segítik a határon túli magyarságot, most éppen könyveket gyűjtenek Felvidék számára – tömören így lehetne összefoglalni a néhány hónapja életre hívott Rákóczi Szövetség tagszervezetének történetét, amely a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán (KRE-BTK) működik. A szövetségről, a tervekről és a könyvgyűjtésről Horváth Gabriellát, a Rákóczi Szövetség egyik tagját kérdeztük.

Hogyan kezdődött a munkájuk?

Raffay Ernő tanár úr segítségével, 2009 novemberében hoztuk létre a károlis tagszervezetet. Azóta két közgyűlésünk volt, és lelkesen szervezkedünk, tervezünk. Legnagyobb tervünk egy októberi Trianon konferencia megszervezése, a trianoni békediktátum 90. évfordulója alkalmából. Ehhez folyamatosan keressük a támogatókat. A Károli jogi karán lévő tagszervezettel közösen, múlt héten Kassán jártunk. Március 15-én Nagyváradra megyünk majd.

A könyvgyűjtés ötlete mikor merült fel, és miért tartják ezt fontosnak?

A gyűjtés az első tervek között volt, már a megalakulásunknál. Fontosnak tatjuk a határon túli magyarokkal való kapcsolattartást, és szeretnénk őket ilyen formában támogatni. Ezek a könyvek Lévára, az ottani egyházi gimnáziumba kerülnek majd. Ha elég sok könyv összegyűlik, akkor lehet, hogy Délvidékre is viszünk egy kisebb adagot.

Miért pont Felvidék, illetve Léva?

Van a tagjaink között egy lévai fiú, innen a konkrét célpont. De úgy gondoljuk, hogy a Léva környékén lévő kisebb településekre is jutattunk el könyveket. Mindenképpen oda szeretnénk vinni, ahol szükség van erre!

Mennyi könyvre számítanak?

Nagyon lelkesen indultunk neki, de azért a realitások talaján álltunk. Azt mondtuk, hogy ha száz kötet összejön, akkor már visszük azokat. De a második napon már közel háromszáz darabnál tartunk – bár ezeket részben a budapesti Szabó Ervin könyvtártól részben pedig a székesfehérvári megyei könyvtártól kaptuk, kiselejtezett, de még jó állapotban lévő könyvekről van szó. De még bármi történhet.

Bárki hozhat könyveket?

Természetesen, mindenkitől szeretettel fogadjuk a könyveket. A KRE-BTK épületében (Budapest, Reviczky u. 4., a Kálvin tértől 2 percre) lehet átadni nekünk a köteteteket. Ezen a héten, illetve a jövő hétfőn napközben az épület aulájában „standolunk”, de ezt követően a portán is le lehet adni a könyveket, gyakorlatilag március utolsó napjaiig.

Milyen köteteket várnak? Szépirodalom, tankönyvek, lexikonok?

A leglényegesebb, hogy magyar nyelvű irodalom legyen, különösen örülünk a regényeknek, ezt szeretnénk elsősorban eljuttatni a felvidéki diákokhoz. De volt, aki régi tankönyveket hozott, szerintem ezeket is fogják tudni használni.

Hegedűs Márk

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.