Jelentés a tavalyi évről

2014. november 28., címkék: 2013, éves jelentés, éves jelentés (mre)

Elkészült a Magyarországi Református Egyház (MRE) 2013. évi tevékenységét összefoglaló jelentése.

Megjelent a Kálvincsillag

2013. december 17., címkék: 2013, magyar református egyház, lapajánló, kálvincsillag

Önazonosság, számvetés és hitelesség kérdéseit járja körül a Magyar Református Egyház lapjának idei száma.

Tizedik tanévnyitó a Benkőben

2013. szeptember 10., címkék: balog zoltán, református oktatás, tanévnyitó, budapest-újpest, 2013

Bizonyított az egyházi oktatás a rendszerváltás óta eltelt több mint húsz évben: az egyházi iskolarendszer értéket közvetít, nélküle Magyarország nem lenne az, ami történelméből adódóan lehet – fogalmazott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium hétvégi tanévnyitó ünnepségén Budapesten. A miniszter azt mondta: nem létezhet jövő a múlt értékei nélkül, mert akkor hiába emelkedik az életszínvonal és hiába a fejlődés, a nemzet boldogtalan és üres lesz.

Közös tanévnyitó Kárpátalján

2013. szeptember 08., címkék: kárpátaljai reformátusok (kre), tanévnyitó, református oktatás, beregszász, 2013

A Kárpát-medencei református közoktatási intézmények szombaton Beregszászon, a református templomban nyitották meg a 2013-2014-es tanévet. A negyedik alkalommal megtartott közös református tanévnyitón mintegy harminc anyaországi és külhoni oktatási intézmény képviselői vettek részt.

Új könyvek a hitoktatásban

2013. szeptember 04., címkék: 2013, pedagógiai intézet (rpi), tanévnyitó, tankönyvek, szászi andrea, reformátusok lapja, hittan

Az új tanévtől az állami iskolák első és ötödik tanévében bevezették a kötelező erkölcstanoktatást, de az új tantárgy helyett az egyházak által szervezett hit- és erkölcstanoktatást is választhatták a diákok. Jakab-Szászi Andreát, a Református Pedagógiai Intézet munkatársát az új református tankönyvcsaládról kérdeztük.

Bizonytalanságokkal indul a tanév

2013. szeptember 04., címkék: tanévnyitó, papp kornél, reformátusok lapja, 2013

Tisztázatlan finanszírozás és az utolsó pillanatban is változó jogszabályok – ezek jellemzik az új oktatás-nevelési rendszerre történő, zökkenőmentesnek aligha nevezhető átállást Papp Kornél szerint. A Zsinati Oktatásügyi Iroda vezetőjével a tanévkezdés apropóján beszélgettünk.

Egymás szemében…

2013. május 21., címkék: kirchentag, 2013, kirchentag 2013, ifi

Esőre és hideg időjárásra számítottunk. Napsütést és meleg fogadtatást kaptunk. Május 1-5., Hamburg, Kirchentag. Rengeteg élmény, rengeteg ember Krisztussal és Krisztusért. 15 fiatal, 2 lelkész, 1400 kilométer. Debreceni egyetemisták Németország második legnagyobb városában. Tőmondatok, tőszavak. Nem adhatják át az élményt. „Amennyire csak szükséged van" − „Soviel du brauchst." Egy kérdés volt számomra az indulás előttt: Pontosan mennyire és mire is van szükségem? A válaszok pedig ott vártak, a Világ Kapujában.

Bemutatkozás Hamburgban

2013. április 25., címkék: 2013, kirchentag

Történetében először önálló standdal jelenik meg a Magyarországi Református Egyház a Kirchentagon. A harmincegyedik protestáns egyházi nagytalálkozót Hamburgban rendezik meg május 1. és 5. között.

Számítunk rátok!

2013. április 20., címkék: ifi, zsinati ifjúsági fórum, 2013

Statisztikai adatok szerint az egyházban nincsenek fiatalok. Ennek cáfolata volt a Zsinati Ifjúsági Fórum több mint negyven résztvevője, akik az egyház jövőjéről, a református identitásról gondolkoztak együtt április 19–20-án a zsinati székházban Budapesten, ugyanabban a teremben, ahol következő héten a Zsinat tanácskozik majd.

Kétszeres túljelentkezés a Diakóniai Évre

2013. március 13., címkék: 2013, önkéntes diakóniai év, diakónia

Százan vettek részt a Magyar Református Szeretetszolgálat Önkéntes Diakóniai Programirodájának kiválasztó hétvégéjén. A március 1. és 3. között Berekfürdőn megrendezett alkalmat német, francia, olasz, angol és német partnerekkel közösen tartották. A határon túli magyar területekre készülők még izgulhatnak kicsit, őket később válogatják a kiutazó csapatba.

Már kétezeren jelentkeztek a Szeretethídra

2013. március 12., címkék: szeretethíd, Szeretethíd, 2013

Eddig összesen 2254-an regisztráltak a kárpát-medencei református önkéntes napokra. A május 24-25-ére meghirdetett alkalom jó lehetőség a szolgálatra, csapatépítésre, egyedi projektek kivitelezésére, példamutatásra.

Hónapról hónapra

2013. január 09., címkék: 2013, évfordulók

Idén is folytatódik évfordulós rovatunk – ízelítőt adunk abból, milyen református vonatkozású jubileumokról olvashatnak 2013-ban.

Évfordulók esztendeje

2013. január 08., címkék: 2013, program, magyarországi református egyház

Az év kezdetén lajstromba vettük, milyen fontos események lesznek idén a Magyarországi Református Egyházban. Az ezévi naptárban több jeles évforduló is található. A Heidelbergi Káté 450 éves, aminek alkalmából közös Kárpát-medencei zsinatra kerül sor. A Debreceni Református kollégium 475. évfordulója is okot ad ünneplésre. Emellett egyházunk megszervezi a Csillagpont ifjúsági találkozót, és zenei programokat is kínál, valamint részt vesz az Európai Egyházak Konferenciája Nagygyűlésének szervezésben is.

A hitvallás éve egyházunkban

2012. december 29., címkék: 2013, fekete károly, magyarországi református egyház, újév 2013, reformátusok lapja, Fekete Károly

Egyházunk Zsinata határozatban mondta ki, hogy a 2013-as évet a hitvallás évének nyilvánítja, hiszen négyszázötven éve hatja át gondolkodásmódunkat, nyelvezetünket, lelkiségünket az a Heidelbergi Káté, amely 1563-ban a pfalzi fejedelemség székhelyén született.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.