Presbitereket választanak Királyhágómelléken

2018. augusztus 07., címkék: presbiterválasztás, királyhágómelléki egyházkerület

2018 őszén tisztújítást tartanak a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben: a gyülekezeteket vezető presbiterek fele kicserélődik.

A presbitérium mint tükör

2017. október 08., címkék: presbiterválasztás, presbiterválasztás 2017

Tizennyolcezer presbitert választanak meg december végéig. A Magyar Református Presbiteri Szövetség (MRPSZ) tiszteletbeli elnöke szerint a nőket is be kell vonni a presbitériumokba. Szilágyi Sándort kérdeztük.

Presbiterség az egyház történetében

2017. szeptember 30., címkék: presbiterválasztás, presbiterválasztás 2017

Mi a presbiterek feladata? Mikor alakult meg egyházunkban az első presbitérium? Mit nevezünk a paritás elvének? A Magyar Református Presbiteri Szövetségnek az idén őszi presbiterválasztásra felkészítő összeállításából kiderül.

Hitvallásuk a presbiteri tisztségről

2017. szeptember 21., címkék: tisztújítás, presbiterválasztás, presbiterválasztás 2017

Mit tanít a Második Helvét Hitvallás a presbiterekről és a testületi vezetésről? A Magyar Református Presbiteri Szövetségnek az idén őszi presbiterválasztásra felkészítő összeállításából kiderül.

Presbiterválasztás elé

2017. augusztus 28., címkék: tisztújítás, presbiter, reformátusok lapja, 2017, presbiterválasztás, huszár pál, presbiterválasztás 2017

Istenünk végtelen kegyelme folytán ismét jelentős esemény előtt áll református egyházunk. Törvényünk értelmében megújulnak presbitériumaink, amelyek szerepe nélkülözhetetlen gyülekezeteink és egész egyházunk kormányzásában.

„A presbitérium nem újkori találmány”

2017. június 12., címkék: interjú, presbiterválasztás, huszár pál

Vállaljuk a presbiteri tisztségre szóló jelölést, mert nem véletlenül kapunk ilyet – erre biztat Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke a presbiterválasztás évében. A dunántúli főgondnokot természetesen a reformációról és az első magyar presbitériumról, valamint a nemrégiben kapott kitüntetéséről és a geszti kastély jövőjéről is megkérdeztük.

A kötelességvállalás útja

2017. május 16., címkék: tisztújítás, nőszövetség, reformátusok lapja, presbiterválasztás

A közelgő presbiterválasztásra készült elcsendesedéssel és előadásokkal a Magyarországi Református Nőszövetség és a Magyar Református Presbiteri Szövetség (MRPSz) közös konferenciájának közel kétszáz résztvevője a Dunamelléki Egyházkerület székházában április 29-én.

Presbiteri eskü Foktőn

2012. január 01., címkék: Gyülekezeti hírek, presbiterválasztás, presbiterek

2012. január 1-én a délelőtti istentisztelet keretében tette le hivatali esküjét a foktői református gyülekezet presbitériuma.

Gyakran előforduló kérdések a presbiterválasztással kapcsolatban

2011. szeptember 20., címkék: 2011, presbiterválasztás, Háttér

Mi a teendő, ha nem végezték el a gyülekezetben a presbiterválasztáshoz szükséges előkészületeket? Meg kell-e semmisíteni az egyházközségi választási iratokat? Ki tekinthet bele a határozatokba és ki tehet panaszt ellenük? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre válaszol a Zsinati Hivatal jogi osztályának összeállítása.

Presbiterválasztás 2011

2011. szeptember 19., címkék: presbiterválasztás, 2011, reformátusok lapja

Alábbi összeállításunkban a Magyarországi Református Egyházban 2011 őszén esedékes presbiterválasztáshoz szükséges hivatalos útmutatásokat, segédleteket közöljük. Az útmutatókat a Zsinat Elnöksége, a Zsinati Hivatal Jogi Osztálya, valamint a Zsinat Missziói Bizottsága állította össze és adta ki.

A Zsinat Missziói Bizottságának segédanyagai a presbiterválasztáshoz

2011. szeptember 19., címkék: presbiterválasztás, 2011, missziói bizottság (zsinat)

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Missziói Bizottsága is összeállított segédanyagokat. A testület tagjai úgy vélik, hogy a megfelelő presbitérium megválasztásához szükség van arra, hogy a gyülekezeteink ismerjék múltjukat, jelenüket, helyzetüket, és tisztában legyenek jövőbeli céljaikkal is.

A 2011-es presbiterválasztásra vonatkozó egyházi jogszabályok

2011. szeptember 14., címkék: jogi és egyházalkotmányi bizottság (zsinat), presbiterválasztás, 2011

Alább részletesen közzétesszük azokat a törvényi helyeket, amelyek az év végéig zajló presbiterválasztás egyházi jogszabályi keretét adják.

Útmutató a presbiterválasztáshoz

2011. szeptember 06., címkék: 2011, presbiterválasztás, reformátusok lapja

Az őszi presbiterválasztás előtt a gyülekezetek tájékoztatására a honlapon is közöljük azt a tájékoztatót, amelyet a Zsinat Elnöksége a vonatkozó egyházi törvények helyes alkalmazása, a választásra való felkészülés és a választás egységes lebonyolításának biztosítása érdekében adott ki.

Nem szabad elvtelen kompromisszumokat kötni!

2011. szeptember 01., címkék: reformátusok lapja, 2011, hajdú szabolcs koppány, presbiterválasztás, lovasberény

Számos kisgyülekezet kényszerpályára kerülhet az új presbitérium megválasztásakor, hiszen a kihaló, betegség miatt a szolgálatból visszavonuló öregek helyét nem mindig tudja hiteles fiatalabbakkal betölteni. A lovasberényiek szeretnék a vállalhatatlan kompromisszumokat elkerülni, ezért csökkentik a testület létszámát, és történetükben először nőket is felkérnek a presbiteri szolgálatra. A presbiterválasztással kapcsolatos dilemmákról Hajdú Szabolcs Koppány lelkipásztorral beszélgettünk.

A presbitériumi tisztújítás folyamatáról

2011. augusztus 31., címkék: Háttér, presbiterválasztás, presbiterek

„Ez év végén lejár a legutóbb megválasztott presbiterek hatéves ciklusa, automatikusan megszűnik eddigi presbiteri megbízatásuk” – írta a Reformátusok Lapjának július 31-i számában Huszár Pál főgondnok, a Zsinat világi elnöke a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteiben idén ismét esedékes presbitériumi tisztújításról szóló vezércikkében. Protestáns egyházunk nagy vívmánya és egyben büszke hagyománya, hogy belső közéletünket nemcsak a teológiát végzett lelkészek, esperesek és püspökök irányítják, hanem világi tisztségviselők: presbiterek, gondnokok és főgondnokok is. Összegyűjtöttük az idei presbiterválasztás bibliai, történeti és jogi hátterét, illetve bemutatjuk az idei választással kapcsolatos legfontosabb gyakorlati tudnivalókat is.

Megkezdődött a presbiterválasztás előkészítése

2011. január 20., címkék: elnökségi tanács, Hírek, presbiterválasztás, presbiterek

Az Elnökségi Tanács idei első ülésén a választási folyamat elindítása mellett az új lelkészigazolványokról, a nyugat-európai református diaszpóra helyzetéről, valamint az SDG-telep üzemeltetéséről is tanácskoztak.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.