Hotspot helyett humanitárius folyosót

2018. október 29., címkék: menekültkérdés, európai egyházak migrációs bizottsága (ccme)

A 15. európai menedék konferenciára szerte Európából érkeztek egyházi és civil menekültügyi szakemberek Görögországba, köztük a Szeretetszolgálati Iroda menekültintegrációs szolgálatának vezetői.

Egyházak tiltakoznak a menekült-Guantánamó ellen

2018. június 30., címkék: európai egyházak konferenciája (cec), európai unió, menekültkérdés

Az egyházak Európa szerte csalódottságuknak adtak hangot az európai uniós csúcstalálkozóját követően, amely javarészt a migráció kérdésével foglalkozott. Tortsen Moritz, az Európai Egyházak Migrációs Bizottságának (CCME) nemrég megválasztott főtitkára kritizálta az Európai Tanács június 28-i ülésének döntéseit: „a csúcstalálkozón ismét elszalasztották a lehetőséget arra, hogy megvitassák, miként lehet minden fél számára sikeres a menekültek érkezése és integrációja. Ehelyett illuzórikus tervekről egyeztettek, hogy kívül tartsák az embereket a kontinensen.”

Németországban járt a kopt pápa

2017. október 27., címkék: közel-kelet, reformáció, ortodox egyházak, német protestáns egyház (ekd), kopt keresztyének, menekültkérdés

A német protestánsok történelmi jelentőségű találkozó keretében szerveztek ökumenikus istentiszteletet Berlinben, ahol kopt, szír, örmény és indiai ortodox egyházvezetőkkel együtt imádkoztak a közel-keleti békéért.

Remény határok nélkül?

2017. október 06., címkék: REV, rev, menekültkérdés

A menekültek befogadásával kapcsolatos teológiai kérdésekről és az európai egyházak példamutató kezdeményezéseiről tanácskoztak szeptember 30. és október 3. között Olaszországban. Lampedusán megemlékeztek a sziget partjainál három évvel ezelőtt elsüllyedt menekülteket szállító hajó több száz áldozatáról.

Az EVT főtitkára villámlátogatásra Budapestre érkezett

2015. szeptember 28., címkék: egyházak világtanácsa (evt), menekültkérdés, menekültügy

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) főtitkára, Olav Fykse Tveit vezette delegáció szombaton Szabó István püspökkel is találkozott. A látogatás célja a hiteles tájékozódás és tájékoztatás mellett a tagegyházakkal való szolidaritás kifejezése volt.

Az egyházi világszervezetek együttműködésre bátorítják egyházaikat

2015. szeptember 16., címkék: menekültkérdés, menekültügy

Az Egyházak Világtanácsa (EVT), az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottsága (CCME) közös levélben intézett felhívást az egyházakhoz.

Mire tanítja Európát a menekülthelyzet?

2015. augusztus 24., címkék: menekültkérdés, menekültmisszió, dobos ágoston

Önkéntes munkát végez a menekültmisszióban, rendszeresen látogatja a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekülteket befogadó állomását Békéscsabán Dobos Ágoston békésszentandrási református lelkipásztor, egyházmegyei missziói előadó. A menekültekkel, bevándorlókkal kapcsolatos helyzetről és személyes tapasztalatairól kérdezte őt az Evangélikus Élet.

Egyetlen órát

2015. június 16., címkék: menekültek világnapja, menekültmisszió, menekültkérdés

Vannak, akik diszkriminálnák őket, mások hasznot húznának belőlük, és olyanok is, akik segíteni próbálnak rajtuk. Így tettek azok a magyar fiatalok is, akik nemrégiben a menekültek helyzetét vizsgáló ifjúsági csereprogramban vettek részt Szicíliában több európai és közel-keleti ország önkénteseivel együtt.

A bevándorlók védelmében szólalt fel a REV

2015. május 07., címkék: református világközösség (rev), menekültkérdés

A Református Egyházak Világközössége (REV) más vallási és humanitárius szervezetek felhívásához csatlakozva sürgeti a megfelelő választ az európai menedékjog reményében a földközi-tengeri átkelést választó embereket sújtó, egyre gyakoribb halálesetek kapcsán.

Egyházak a földközi-tengeri hajótörésről

2015. április 21., címkék: cec, evt, CEC, menekültkérdés

Három egyházi szervezet közösen emelte fel hangját a több száz menekült halálát követelő katasztrófa kapcsán. A megelőzés a fő feladat.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.