Imahét a Krisztus-hívők egységéért

2018. január 20., címkék: imahét, fischl vilmos, imahét 2018, Ökumenikus imahét, meöt, ökumenikus imahét

Az ökumenikus imahét története az 1740-es évekre nyúlik vissza: ekkor döntötték el egy észak-amerikai gyökerű pünkösdi mozgalom képviselői Skóciában, hogy a többi keresztyén felekezettel együtt imádkoznak az összes egyházért a világon.

Hamis béke

2017. augusztus 20., címkék: meöt, bogárdi szabó istván, i. bartolomaiosz, gáncs péter, augusztus 20.

„Ha nem tudunk harcolni saját bűneinkkel és vakságunkkal, akkor minden elpusztulhat, ami ezer év alatt felépült ezen a gyönyörű földön" – fogalmazott Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az államalapítás ünnepe alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten.

Boldogan menni tovább

2015. október 26., címkék: gáncs péter, reformátusok lapja, Reformáció hónapja, reformáció hónapja, meöt

Október 31. nem a reformáció emlékünnepe – hangsúlyozta az országos reformációi istentiszteleten elmondott prédikációjában Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a balatonalmádi református templomban október 25-én.

Ökumenikus missziói nap Békésen

2015. október 12., címkék: Reformáció hónapja, ökumenikus missziói nap, reformáció hónapja, meöt

A Reformáció hónapjának évről-évre visszatérő rendezvénye a missziói nap, amelyet idén október 11-én Békésben rendeztek meg, ahol öt helyi protestáns gyülekezet vett részt, kiegészülve két mezőberényi evangélikus gyülekezettel.
 

„Értitek, hogy mit tettem veletek?”

2015. január 23., címkék: p. tóthné szakács zita, imanap, meöt

2015. január 24-én a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Női Bizottsága szervezésében világimanapi előkészítő konferenciát tartanak Budapesten. Az evangelikus.hu a világimanapról beszélgetett a bizottság elnökével, P. Tóthné Szakács Zita református lelkipásztorral.

Nyilatkozat a párizsi terrorcselekményekkel kapcsolatban

2015. január 16., címkék: charlie hebdo, meöt

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozata a 2015. január 7-8-i párizsi terrorcselekményekkel kapcsolatban.

Ökumenikus békeépítő tanácskozás

2014. december 03., címkék: meöt, evt

Ökumenikus békeépítő tanácskozást tartott az Egyházak Világtanácsa (EVT) 2014. december elseje és harmadika között Sigtunában, Svédországban.

Ökumenikus missziói nap

2014. október 14., címkék: meöt

Szerényen húzódik meg a Reformáció hónapja rendezvényei között, pedig évről-évre visszatérő nagyszerű alkalom az ökumenikus missziói nap.

Látogatás a Magyar Iszlám Közösségnél

2014. október 03., címkék: meöt

A Vallásközi és Dialógus Bizottság tagjai szeptember 26-án látogatást tettek a Magyar Iszlám közösségnél.

A pünkösdi csoda folytatódik

2014. október 01., címkék: október a reformáció hónapja, Október a Reformáció hónapja, meöt

„Ahogy a reformátorok, Kálvin János és Luther Márton is vallották: naponta meg kell vívnunk azzal, hogy az élő, szabadító Istent vagy különböző bálványokat, istenpótlékokat szolgálunk" – mondta Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, az Ökumenikus Tanács alelnöke az Október a Reformáció Hónapja rendezvénysorozat zenés nyitó istentiszteletén, október 1-én a Kálvin téri református templomban.

Ökumenikus Tanácsok főtitkárai Nairobiban

2014. június 06., címkék: egyházak világtanácsa (evt), nairobi, meöt

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) néhány évente megszervezi a regionális ökumenikus szervezetek és nemzeti tanácsok főtitkárainak nemzetközi értekezletét. Ebben az esztendőben az Afrikai Egyházak Konferenciája közreműködésével a kenyai főváros, Nairobi volt a házigazda.

Látogatás a Magyarországi Muszlimok Egyházánál

2014. június 06., címkék: meöt, muszlim

A MEÖT Vallásközi és Dialógus Bizottságának tagjai május 16-án látogatást tettek a Magyarországi Muszlimok Egyházánál (MME).

Emlékezés−Megbékélés−Megújulás

2014. május 07., címkék: holokauszt emlékév, holokauszt, meöt

A közéletet mélyen megosztja az emlékezet-kultúra és az emlékezet-politika gyakorlata, ezért a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa konferenciát szervezett, melynek egyik célkitűzése volt a zsidó-keresztyén hagyomány és a teológiai örökség szempontjainak megjelenítése az emlékezés számára.

A vidéki gyülekezetépítés jegyében

2013. október 17., címkék: ökumené, ökumene, meöt, Ökumené

Október 13-án tartotta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa a Missziói és Evangelizációs Bizottság szervezésében évről évre megrendezésre kerülő Ökumenikus Missziói Napját, idén a dél-balatoni régióban. Az idei évben a missziói nap témája a vidéki gyülekezetépítés volt.

A demokrácia krízise és határai

2013. október 11., címkék: meöt, szociáletika

Ezzel a  címmel rendezte meg a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Szociáletikai Bizottsága mini-konferenciáját október kilencedikén a lágymányosi Ökumenikus Központban.

Legyünk szelídekké

2013. május 22., címkék: cigánymisszió, wáli istván cigány szakkollégium, meöt

Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Ez az igei mondat volt annak a Roma Missziói Konzultációnak a mottója, melyet a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházában tartottak. A témák között szó volt a szakkollégiumokról és a társadalmi békéről.

Főtitkárok találkozója

2013. május 17., címkék: európai egyházak konferenciája (cec), találkozó, meöt, fischl vilmos

Az európai nemzeti tanácsok főtitkárai május 14. és 17. között Helsinkiben tartották éves értekezletüket. A találkozón tizennyolc főtitkár volt jelen. A szervező az Európai Egyházak Konferenciája és a vendéglátó ország, Finnország nemzeti tanácsa volt.

A Theologiai Szemle szerkesztőbizottsága Szerbiában

2013. május 16., címkék: Theologiai Szemle, meöt, theologiai szemle

A több mint nyolc évtizedes múltra visszatekintő, egyik legrégibb magyar teológiai folyóirat szerkesztőbizottságának tagjai május 11-12-én látogatást tettek a szerbiai Bácsfeketehegyen és Vrbas városában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.