Újjászületés Isten népe számára

2010. június 30., szerda

altAz újonnan alakult Református Egyházak Világközössége, az egység és az együttműködés szellemében, „meghallotta a békülést hozó szeretet jóhírét”, számos döntést hozott és felkészült, hogy „örömteli reménnyel” adjon választ az egyházi és világi kihívásokra – áll a REV zárónyilatkozatában, melyet a tíznapos találkozó végén fogalmaztak meg.

Az újonnan alakult Református Egyházak Világközössége, az egység és az együttműködés szellemében, „meghallotta a békülést hozó szeretet jóhírét”, számos döntést hozott és felkészült, hogy „örömteli reménnyel” adjon választ az egyházi és világi kihívásokra – áll a REV zárónyilatkozatában, melyet a 10 napos találkozó végén fogalmaztak meg Grand Rapidsban.

alt„Az egyesülés fókuszában kezdetektől fogva a különbözőség értékelésének fontossága állt. Az egységet érzékelni lehetett a beszélgetések és az istentiszteletek alkalmával is”– mondta Setri Nyomi, a REV főtitkára.

A Református Világszövetséget és a Református Ökumenikus Tanácsot egyesítő REV 230 egyházat és 80 millió reformátust képvisel szerte a világról.

Most, hogy a találkozó véget ért, a REV megalakította a stratégiai tervező bizottságot, hogy összefoglalja a héten megvitatott kérdéseket, meghozott döntéseket és a szekciók és bizottságok tanácskozásainak eredményeit, és ezek alapján határozza meg az elkövetkező évek programját.  

Válaszolva „Isten szavára”, pénteken és szombaton az új közösség számos nyilatkozatot tett különböző témákban, így például az emberi jogok támogatásáról Szomáliában, Szudánban, Burmában, Észak-Koreában és Kubában.  

Az egyik alapnyilatkozatban kijelentették, hogy a REV csatlakozik a világ minden táján élő bennszülöttek érdekeinek támogatását célul tűző összefogáshoz és „Isten kegyelmében bízva támogatja a gyógyulásra szorulókat szerte a világban”.

altA REV küldöttei tárgyaltak annak kérdésében is, hogy hogyan lehet jobban és hatékonyabban bevonni a nőket és fiatalokat az egyházba, és tanakodtak kiutakról a jelenlegi, piacközpontú, emberiséget romboló gazdasági rendszerből.

Az új ökumenikus szervezet beszélt számos fontos jelenségről, melyek mai világunkban jelentkeztek, így tanácskoztak a keresztyének számának csökkenéséről a közép-keleti országokban és a Dél-Afrikai egyházak közötti széthúzásról.


Különleges üzenetet fogalmaztak meg a gyerekeknek, mely így szól: „Együttműködünk mindenkivel az egyház családjáért és minden más családért egyaránt."

„Minket Isten szava indított, amit megértettünk vezérgondolatunkat átgondolva: „Igyekezzetek megtartani a Lélek egységét a béke kötelékével” – írták a REV vezetői zárónyilatkozatukban. „Úgy véljük, ez a közösség a világ átalakulásának nevében gyűlt össze. Megértettük, hogy akik Isten embereiként tekintenek magukra, azokat Isten az igazságosság munkálására hívja a világban.”

alt„Az utolsó vasárnapi istentiszteleten ünnepeltük igazán a közösséget, különösen azzal, hogy a fiatalokhoz és gyerekekhez fordultunk” – mondta Nyomi. "Csodálatos időt töltöttünk együtt az ünnepelve, hogy a régiből új formálódott. Hangsúlyt helyeztünk a bennszülött amerikaiak és más őslakosok helyzetére. Ez szintén ennek az új rendnek a része. Ez az a pont, ahonnan az új szervezet folytatja a társadalmi igazságosságért vállalt küzdelmet.”

Legyen szó akár a szociális igazságosságról, vagy az istentiszteletek új módjairól, az egység egy forrásból származik, aki a Krisztus. Ezt hangsúlyoztuk újra és újra.

„Mi ott próbálunk lenni, ahol Jézus látni akar minket, a szegények és elnyomottak között" – mondta a záró istentiszteleten Jerry Pillay, a dél-afrikai egyház vezetője, a REV első elnöke.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.