Új fogalom: palesztin felszabadítási teológia

2010. január 09., szombat

altA 20. század 60-as éveitől fogva egyre gyakrabban fordult elő a nemzetközi katolikus, majd protestáns irodalomban, újságokban és médiumokban a felszabadítási teológia fogalma. Először Latin-Amerikában terjedt el az új kegyességi és teológiai-politikai fogalom és életgyakorlat, majd Afrikában, aztán Ázsiában is. És napjainkra megérkezett Jeruzsálembe is.

 

A világvallások fővárosában, Jeruzsálemben külön intézet működik, melynek feladata Palesztinában és környezetében az igazságosság előmozdítása. A központot Sabeel-nek nevezik. Az 1960-es évektől ezt a teológiai irányzatot olyan nevek fémjelezték világszerte, mint Gutiérrez, Boff vagy Romero. De hogy palesztinai felszabadítási teológia is van már? Nora Carmi, a Sabeel központ munkatársa így érvel: „A Bibliát sokszor és sokféleképpen értik félre, nekünk az a feladatunk, hogy a Szentírást palesztin szemmel olvassuk”. Az intézet vagy a központ már 1989 óta működik Jeruzsálemben. Sok jogtalanságot igazolnak a Szentföldön a Bibliával – érvel tovább Carmi -, „Isten azonban nem akar igazságtalanságot, ezért van szükségünk az igazságosság teológiájára”. A szentföldi keresztyének közötti egységet és összetartást is jelenti a palesztin felszabadítási teológia. „A hit szabaddá tesz minket a félelem legyőzésére. Még akkor is csakis az igazat mondjuk, ha ezért esetleg nagyon nagy árat kell fizetnünk”. „Könnyű” erőszakkal reagálni az erőszakra, pedig igazán csak az erőszaknélküli ellenállás hozhat jó gyümölcsöt. Jézus útján kell maradnunk, és nem szabad rálépnünk az erőszak szerpentinjére! – nyilatkozta a jeruzsálemi Sabeel felszabadítás-teológiai intézet munkatársa, Nora Carmi. (kipa-apic.ch – 2010-01-08 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.