Ülésezik az ortodox-római katolikus Nemzetközi Vegyes Bizottság

2010. szeptember 23., csütörtök

altSzeptember 21-én Bécsben megkezdte munkáját az ortodox-római katolikus Nemzetközi Vegyes Bizottság.

Szeptember 21-én Bécsben megkezdte munkáját az ortodox-római katolikus Nemzetközi Vegyes Bizottság. Az ülésen a római pápa primátusának kérdésével foglalkoznak.

alt„Ez a legbonyolultabb téma az ortodoxok és a katolikusok közötti dialógusban, mivel a római püspök szolgálata iránti viszonynak kulcsfontosságú szerepe van a mai Katolikus Egyházban” – mondta Filipp (Rjabih) igumen, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője (Moszkvai Patriarchátus). Az a tanítás, hogy a római pápa egyetemes joghatósággal rendelkezik, kimondottan ellentétes az ortodox ekkléziológiai=az egyházról szóló tanítással, amely azt tanítja, hogy az Ortodox Egyház hittanítási és egyházszervezeti egységét megőrizve több önálló, autokefál egyházból áll – tette hozzá Filipp igumen.
A bécsi ülésen folytatódik a 2009-ben Cipruson megkezdett vita.
„Tavaly a bizottság ülésére előkészítették a dokumentumtervezetet, amelynek vitáját a bizottság tagjai megkezdték, de nem dolgozták fel végig: az ortodoxok részéről számtalan kifogás merült fel a szöveggel kapcsolatban. Várható, hogy Bécsben is meglehetősen intenzív lesz a vita e dokumentum szövegéről” – mondta a Moszkvai Patriarchátus képviselője.
A Moszkvai Patriarchátust a Vegyes Bizottságban Hilarion volokolamszki metropolita, Kirill (Szergej Govorun) archimandrita és konzultánsként Valentyin Aszmusz protoijerej, egyháztörténész, a Moszkvai Teológiai Akadémia professzora képviseli. „Delegációnk feladata az, hogy a dokumentum az ortodox hittanítást tükrözze és kizárjon mindenféle kétértelműséget, kompromisszumot és a szent atyák tanításának helytelen interpretációit a római püspök szolgálatáról” – jegyezte meg Filipp atya. Elismervén, hogy e kérdésben nehéz lesz egyetértésre jutni, ennek ellenére Filipp atya úgy véli, hogy szükség van a kérdés megtárgyalására. „El kell mondani, hogy a katolikusok hosszú ideig nem voltak hajlandók a témáról tárgyalni az ortodoxokkal, tudván, hogy milyen kardinális eltérés van a felfogásukban. Az, hogy a néhai II. János Pál római pápa és XVI. Benedek jelenlegi pápa beleegyeztek, hogy ezt a témát tárgyalja a Vegyes Bizottság, meglehetősen jóindulatú lépés a katolikusok részéről az ortodoxok iránt” – véli az Orosz Ortodox Egyház képviselője. (sedmitza.ru – szimandron.hu – 2010-09-22-dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.