Protestáns könyvdíj 2010 „Zebraország”-nak

2010. április 25., vasárnap

altA „Zebraország” című ifjúsági regény nyerte el az ötezer euróval díjazott 2010. évi Protestáns Könyvdíjat, amit május 19-én adnak át Wuppertalban Marlene Rödernek, a könyv szerzőjének. Az ünnepélyes díjkiosztó házigazdája a Rajnai Protestáns Egyház lesz.

A Protestáns Könyvdíjat 1979-ben alapították, 1998 óta gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában is kiadják. Kifejezetten az olvasók visszajelzése dönt a díjazott személyéről, s az általuk legkedveltebb regény kapja meg a díjat. A zsűri véleményezi a javaslatokat, ebben tagként helyet kap könyvtáros, teológus, fiatal irodalmárok, s a Protestáns Irodalmi Portál ügyvezetője. Az ifjúsági regényben négy fiatal éppen hazatérőben van autójukban egy buliról. Elgázolnak egy motoros lányt, aki a kórházba szállítás közben meghal. Hogyan tudják bűnüket feldolgozni? A végzetes sorsközösségbe került négy fiatal, mindegyik a maga szempontjából, képességei, egyénisége szerint próbálja a történteket feldolgozni, és természetesen mindnyájan hallgatni próbálnak a halálos balesetről. De meddig lehet hallgatni? Marlene Rödernek nagyszerűen sikerül könyvében a bűn, felelősség, barátság és szabadság témáit a bibliai hagyományokkal összekapcsolni. Az exodus történetei, a Tízparancsolat jut szóhoz a fiatalok élményvilágában. (EKD.de – eliport.de – reformiert-info.de – 2010-04-25 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.